Когато става дума за топлина и влажност, човешкото тяло вероятно

...
Когато става дума за топлина и влажност, човешкото тяло вероятно
Коментари Харесай

Изключително горещото и влажно време може да убие човек много по-лесно, отколкото предполагахме

Когато става дума за топлота и мокрота, човешкото тяло евентуално не е толкоз издръжливо, колкото предполагахме.

Сега едно от първите проучвания по тематиката открива, че когато влажността е достигнала абсолютния си най-много, горният лимит на човешката адаптивност (при младите) е едвам 31 градуса по Целзий.

Когато се потим, ние действително се охлаждаме. Ето за какво е значимо да вземем температурата, измерена с така наречен мокър термометър, която включва и топлота, и мокрота - колкото по-влажен е въздухът при по-висока температура, толкоз по-трудно е да се охладим чрез потене.

В съпоставяне с горещите и сухи климати, човешкото тяло не може да устоя изключително добре на горещи и влажни климати. Това е по този начин, защото при 100 % мокрота нашата пот не може да се разсее толкоз елементарно и да охлади телата ни.

В една безусловно суха среда лимитът, в който можем да оцелеем, евентуално е към 50 градуса по Целзий. В една изцяло влажна среда обаче телата ни ще получат топлинен удар при 31 градуса по Целзий, сочи новото изследване.

При по-продължително излагане на тези условия гибелта, уви, е неизбежна.

„ Ако знаем какви са тези горни стойности на температурата и влажността, ще можем доста по-добре да подготвим хората – изключително тези, които са по-уязвими – преди настъпването на топлинна вълна ”, споделя физиологът Лари Кени от Държавния университет в Пенсилвания.

Изследването е оповестено в Journal of Applied Physiology.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР