Когато става дума за предложения за промяна на данъчната система,

...
Когато става дума за предложения за промяна на данъчната система,
Коментари Харесай

Трябва да изберем какво искаме - по-социална държава или ниски данъци?

 " Когато става дума за оферти за смяна на данъчната система, има някои предварителни въпроси, които би трябвало да си зададем. Сега ли му е времето, има ли късмет това да стане? В последна сметка в обстановка на политическа неустойчивост не е правилно да се приказва по този метод ". 

Това съобщи някогашният обществен министър Иван Нейков в ефира на  " Денят ON AIR ". Той потърси отговор на въпроса дали е нужна тотална смяна на данъчната ни система.

" Ние изживяваме една заблуда. Преди няколко седмици един от бисерите във връзка ковид беше намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорството на 9%. Никой не видя понижаване на цените тогава. Ние имаме и образеца на прилежаща Гърция от предходната година. Гърция безусловно понижи с 11 пункта Данък добавена стойност за ресторантьорството. 2 месеца след намаляването цените на тези артикули и услуги са пораснали с 2%. Ако някой изпраща послания за понижаване на цените, това просто не е правилно. Това е прикрит метод за увеличение облагата на бизнеса ", разяснява Нейков пред . 

Той посочи, че шведската осигурителна система е извънредно ефикасна.

" Всички желаеме шведската осигурителна система. Само че желаеме тази система с българските подоходни налози. Няма по какъв начин това да стане. Има директна връзка сред социалността на политиката на една страна и данъчната система. Трябва да изберем какво желаеме - по-социална страна или ниски налози. Двете неща не вървят дружно ", обясни специалистът.

По думите му в предлагането за смяна на данъчната система има доста рационални неща.

" Това е остаряла концепция на КНСБ. От 12 години изчезна необлагаемият най-малко. Според мен пропуснахме момента да създадем нещо. Целият свят върви към прогресивно данъчно облагане. Тезата за прогресивния налог непрекъснато се скрива, не знам за какво. Не приказваме за ощетяване, приказваме за взаимност. Този, който взима повече, той дължи на обществото повече. Давам си сметка, че има доста гласове срещу прогресивното облагане, само че колкото повече го отлагаме, толкоз повече губи обществото ", добави специалистът. 

Според него би трябвало да се направи добър разбор на приходите на хората, да се види къде действително е междинната класа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР