Когато стане дума за Националния филмов център през последните десетилетия,

...
Когато стане дума за Националния филмов център през последните десетилетия,
Коментари Харесай

Петър Тодоров: НФЦ може да бъде надежден и предвидим партньор на авторите

Когато стане дума за Националния кино център през последните десетилетия, постоянно става въпрос за разграничителни линии. Дали новият директор на центъра Петър Тодоров ще успее да преодолее тези разделения? От една страна, задачата на НФЦ е да разпредели едни средства за филмопроизводство, разпространяване фестивали и показ на филми. От друга страна, става въпрос за нещо, което се назовава българска кино промишленост и българска кинокултура.

Ето по какъв начин разяснява Петър Тодоров в " Артефир ":

" Времената, в които живеем, са смутни както за кинообщността, по този начин и за световната общественост. Но считам, че задачата на всяка кино промишленост по света, а и за нашата българска, е да заличава съществуващите граници – географски, възрастови, полови, расови, поколенчески или гилдийни . Затова съм на този пост – да се опитам да залича тези граници, всички да бъдат обединени в една обща цел – да вършим стойностно български кино. "

Мисия и цел на НФЦ

" Мисията на киното, като цяло, е да образува просвета, да възпитава аудитория, да образова аудитория . Нещата са сложни. Имахме огромна среща с представители на разнообразни асоциации, съюзи. Всички в кинообщността имат мнение за това по какъв начин организацията, избрана със закон да подкрепя българската кино промишленост, може да проработи по-добре, какви промени са наложителни – в закона и в правилника към него – с цел да работи по-ефективно. Много постоянно тези отзиви са безусловно противоположни. 

 Моята първа цел, като шеф, е да стартира с тези отзиви, за които общността е на едно мнение. Първите ми дейности са свързани с Устройствения устав на организацията, който не е променян от 2018 година И признатите през предходната година нови схеми на финансиране и сензитивно повишен годишен бюджет доведоха до изострен дефицит на административен потенциал в организацията. А това докара до нейния административен колапс през 2021 г . Съществуващите щатове на чиновниците и техните хонорари изрично не дават отговор на размера работа, която чиновниците е належащо да управляват. Предприех няколко ограничения – внасяне на нов план за щатното разписание на чиновниците и повишение на тяхното заплащане, с цел да бъде то съответно и на административната работа. Предвидил съм и привличане на нови чиновници, които да дават отговор за новите схеми. "  

Новият шеф на НФЦ дефинира като значими всички типове и жанрове кино: " Смятам, че документалното и анимационното кино в България не получават нужната помощ, с цел да стигнат до феновете . Нямаме съответно особено място за писмено кино, където целеустремено да се води аудитория , тъй като тези филми са значими за образуването на богата кинокултура. Самата организация може да инициира подобен диалог и за физическо място, и за цифрова платформа . Надявам се на по-следващ стадий да стартираме тези процеси. "  

В очакване на финалното систематизиране на бюджета Петър Тодоров е безапелационен, че организацията може да бъде доста по-предвидим и мощен сътрудник на самите създатели , да ги поддържа в техните старания за присъединяване в български и интернационалните кинофестивали и да върви с тях по пътя, който е много дълъг. "

Чуйте детайлности от звуковия файл.

Петър Тодоров е приключил Философския факултет на СУ " Св. Кл. Охридски " със компетентност политология и е магистър по европеистика със компетентност " Е-Европа ". Има специализации в региона на ръководството на самостоятелни киносалони в Италия и във Франция. Участва в редица планове от последните години, ориентирани към самостоятелните киносалони и организацията и ръководството на интернационалните кинофестивали,  с основно значение за кинокултурата в България.Има над 23 години опит във филмовата промишленост – произвеждане, разпространяване, промоция и показ на филми, както и в организация на интернационалните кинофестивали. Той е кино продуцент, пропагандатор на европейски пълнометражни и късометражни игрални и документални филми. Експерт е в ръководството на киносалони и в управлението и ръководството на планове. Работил е в първото мултиплексно кино в София и е упражнявал продуцентска активност над 7 години. Външен специалист е на стратегия Eurimages към Съвета на Европа и външен специалист на Европейска комисия в просветителната и културна стратегия Creative Europe. Снимки – НФЦ
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР