Когато си дете, конфликтите се разрешават лесно. Само трябва да

...
Когато си дете, конфликтите се разрешават лесно. Само трябва да
Коментари Харесай

7 ефективни начина за разрешаване на конфликт

Когато си дете, споровете се позволяват елементарно. Само би трябвало да викаш мощно, и идва някой възрастен. Kогато пораснеш, нещата стават по-сложни - само че не прекомерно. Изисква се единствено самообладание и резистентност. LifeHack  предлага 7 работещи съвета за разрешаване на споровете, в които ежедневно попадаме.

1. Запазете хладнокръвие

Първото нещо, което би трябвало да се знае за споровете е, че ескалират бързо, когато страстите се намесят. Някой хора не са способни да изразят с думи мислите си - това постоянно ги ядосва и може да докара до принуждение. Винаги преди да влезете в какъвто и да било спор, спрете и си поемете мирис за миг. Запазете успокоение, съберете си мислите и се уверете, че можете да запазите положителния звук.

2. Решете какъв излаз желаете

Преди да можете да разрешите един спор, би трябвало да решите какво желаете да постигнете. Опитвате ли се да измененията мнението на някого по отношение на персонално разбиране? Защитавате ли себе си или непосредствен човек? Кое е по-важно:   казусът или индивидът? Ако не можете да отговорите на тези въпроси, тогава за какво се включвате в спора? По-добре го оставете. Ако чувствате, че си спорът си коства напъните, четете нататък.

3. Бъдете подготвени на компромис

Няма значение кой е прав и кой бърка. Ако и двете страни не имаха вяра, че са прави, въобще нямаше да има спор. Понякога хората спорят поради самия спор. Разберете, че не може да печелите всяка борба. Трябва да сте подготвени да отстъпите малко, с цел да постигнете позволение. Не е наложително споровете да имат губеща страна. Решете кое е най-важното за вас, преглътнете гордостта си и се откажете от останалото, тъй че всеки да има късмет да завоюва.

4. Слушайте... Наистина слушайте

Как може да намерите средата, в случай че не знаете къде са двата края? Единственият метод да се срещнете по средата, е да разберете двете страни на разногласието. Ако не можете да изслушате другата страна, и другият няма да може да ви изслуша. Може да си мислите, че сте наясно с позицията на другия, само че може да не знаете цялата история. Дори и да я знаете, доста по-лесно е да хванете някого за ръката и дружно с него да стигнете до вашата позиция, в сравнение с да му казвате какво да прави.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР