Когато се повдигне въпросът кои са най-великите китаристи, раждали се

...
Когато се повдигне въпросът кои са най-великите китаристи, раждали се
Коментари Харесай

Музикални хроники: Любимият китарист на Джими Хендрикс си отиде млад и сам произведе фаталния изстрел

Когато се повдигне въпросът кои са най-великите китаристи, раждали се в миналото, нормално стартира изброяване на добре познати имена като Джими Хендрикс, Джими Пейдж, Ричи Блекмор, Еди Ван Хален, Ерик Клептън, Дейвид Гилмор и така нататък Почти постоянно обаче от описите отсъства едно име, което заслужава да бъде там: това на Тери Кат.

В най-силните си години Кат е толкоз почитан в музикалните среди, че се трансформира в любим на свои именити сътрудници като Джими Хендрикс и Рей Чарлс. Хендрикс дори го дефинира като по-добър от него самия в цялостните си китарни умения.

Защо тогава през днешния ден Тери Кат е толкоз едва прочут за необятната аудитория и за какво животът му приключва трагично още на 31 години? 

За почитателите на Chicago Кат сигурно не се нуждае от показване, защото освен е измежду създателите на бандата, само че и пее главните вокали в редица от ранните шлагери. Роденият в Чикаго музикант засвирва на разнообразни принадлежности още в тийнейджърските си години, опитва барабани, банджо и бас, само че се концентрира върху китарата и основава Chicago през 1967 година

В началото китарният тон на Кат е измежду най-основните съставни елементи в мелодичния жанр на софт рок групата, славеща се с сложни композиции и богати аранжименти с изразени брас секции. С Chicago Тери Кат издава 9 студийни албума до 1978 година, когато настава нещастието.

Също като толкоз доста други музиканти, Кат не съумява да избегне пагубното въздействие на алкохола и опиатите. Даже един път подмята на барабаниста Дани Серафин, че би трябвало да стартира да управлява наркотичните си привички, в противоположен случай дрогата ще го убие.

На 22 януари 1978 година Кат отива на посетители на перкусиониста Лаудир де Оливейра и двамата прекарват вечерта в пиянство на чай и разискване на бъдещи музикални планове. На идващия ден огромният китарист умира от изстрел, който самичък е създал, когато посещава дома на Дон Джонсън, човек от екипа на Chicago. За Тери Кат е известно, че обича да носи оръжия със себе си, по тази причина не е изненада, че до момента в който е при Джонсън, стартира да си играе със своя револвер 38-и диаметър. Не единствено го върти на пръста си, само че и ненадейно го насочва към главата си и натиска спусъка.

Съвсем обяснимо, Джонсън се стряска и моли Тери да престане, само че китаристът упорства, че неговите оръжия не са заредени и изобщо нямат пълнители в тях. За да го потвърди, Кати вади 9-милиметровия си револвер и изрича последните си думи: „ Какво мислиш, че ще направя? Ще си пръсна мозъка ли? “.

Музикантът евентуално не е знаел, че револверът е бил зареден с един патрон, и умира от изстрела едвам на 31-годишна възраст. Притесненията за душевното здраве на Кат съществуват в интервала преди гибелта му, по тази причина и версията за съзнателно самоубийство незабавно стартира да набира известност. Но няколко от най-близките хора на китариста, в това число тези от групата му, твърдят, че случилото се е случай. Може би най-точният коментар е този на Дани Серафин, който отбелязва, че обичаната композиция на Тери – опиати и оръжия – постоянно е предвещавала ужасяващ край за него.

“Тери можеше да понесе повече опиати от всеки различен, който в миналото съм срещал. Повече и от мечка даже. Но те го погубваха. Колекционираше оръжия и стартира да ги носи на всички места със себе си. А оръжията и дрогата са неприятна композиция ”, разяснява барабанистът на Chicago. Независимо каква е същинската причина за самоубийството на Тери Кат, той си остава един от най-забележителните музиканти на XX век.

“За страдание, неговото свирене си остана недооценено ”, счита различен от създателите на Chicago, тромпетистът Лий Логнейн. „ Вероятно повода е, че беше част от толкоз многочислена група, и то такава, насочена към брасовете.

Може би в действителност в различен вид група самостоятелната класа на Тери Кат щеше да заблести по-ярко. Но въпреки всичко той съумява да напише славна история с велика тайфа като Chicago – и заслужава повече хора да си спомнят за нея.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР