Когато се говори за увеличаване на заплатите на медиците се

...
Когато се говори за увеличаване на заплатите на медиците се
Коментари Харесай

България дава 3 пъти повече пари за лекарства от средното за ЕС

Когато се приказва за увеличение на заплатите на медиците се пропуща обстоятелството, че в България има най-високия % възнаграждение за лекарствени средства в Европейски Съюз в съпоставяне по всевъзможен начин, които се отделят за опазване на здравето, разяснява пред БНР ръководителят на Българския лекарски съюз/БЛС/ доктор Иван Маджаров.

" Средният дял за останалите страни е 15 на 100, а в България заплащането за медикаменти е съвсем 45% от всички разноски. Една от дилемите, които би трябвало да си сложи един здравен министър, е да поправи този дисбаланс ", счита доктор Маджаров. Председателят на БЛС уточни също, че е значимо освен какъв брой средства отделя бюджетът за здраве, а и по-нататъшното осъществяване и систематизиране на ресурса.

От БЛС показват утвърждение за оповестените от новия здравен министър проф. Христо Хинков цели - да спре безконтролното разгръщане на здравната мрежа в страната и да се понижи доплащането, което вършат пациентите.

" Не бива да забравяме и обърнатата пирамида-извънболничната помощ е подценена за сметка на болничната. И не на последно място-кардовият недостиг, който не ни заплашва, а към този момент е реалност ", добави доктор Маджаров.

По думите му, в случай че от средите на лекарите и медицинските сестри бъдат освободени тези 25 на 100 от тях, които са в пенсионна възраст, сметките, които се вършат за наличното кадрово положение на здравната система, няма да излязат правилни. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР