Когато съветваме жените да помислят за своето здраве ние изхождаме

...
Когато съветваме жените да помислят за своето здраве ние изхождаме
Коментари Харесай

Мамолог: Ако жената кърми, рискът от рак на гърдата намалява

Когато съветваме дамите да помислят за своето здраве ние изхождаме от статистиката. В България откриваме около 4000 дами на година с рак на гърдата, и за съжаление около 1000 са под 50 годишна възраст.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Д-р Виктор Йорданов, Специалист по образна диагностика и мамолог в Acibadem City Clynic УМБАЛ Младост.

По принцип не знаем защо се образува ракът, има доста фактори, само че честотата се усилва. Изследванията, които използваме ни разрешават и да го откриваме по-често. Ракът се лекува. Естествено не на 100%, но е съвсем на 100%, в случай че се хване в първи етап. Във всеки идващ стадий ракът се разпространява.

Искам да отсея подозренията, че ракът е бучка в гърдата и боли. Ако беше така ние щяхме да изследваме с опипване. Има и такива случаи, но това е в напреднал етап и не всеки път.

Рак на гърдата е с най-висока периодичност след 30-годишна възраст. От 30 нагоре една жена би трябвало да намерения за своята профилактика и да отиде на обзор без да има недоволства. Ние съветваме между 40-50 години да се минава веднъж годишно при специалист, който се занимава с проучване на гърди. Специалисти по образна диагностика – мамолог.

Не можем да разчитаме, че човек, в случай че няма фамилна история няма да има рак.

 
Млечната жлеза, когато една жена успява да кърми, потвърдено е, че при тях случаите на рак на гърдата са доста по-редки. Съветваме, в случай че една жена може да кърми да го прави. Полезно е.
Поставянето на силиконови импланти не поставя в риск дамата от рак на гърдата. Те дори са по-защитени, тъй като идват всяка година на обзор за да си наблюдават нещата.

Терапията на рака доста напредна, ние даже вече атакуваме раковите кафези на клетъчно равнище.

За съжаление ракът е неизбежна част от стадия на човек и няма по какъв начин да го предотвратим. Няма еднопосочен отговор по какъв начин да се пазим, просто би трябвало да се преглеждаме постоянно. 

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР