Когато Русия нахлу в Украйна, Съединените щати и Европейският съюз

...
Когато Русия нахлу в Украйна, Съединените щати и Европейският съюз
Коментари Харесай

СиЕнЕн за руския троянски кон на Балканите

Когато Русия нахлу в Украйна, Съединените щати и Европейският съюз форсираха насочването си към Сърбия. Вместо да жонглират с спорните условия на плуралистичните и разногласни балкански страни, западните столици концентрираха по-голямата част от напъните си върху една единствена цел, написа СиЕнЕн.

Тяхната политика имаше две цели. Първо, да приведе Сърбия в западното лоно, надалеч от Русия. Второ, да разрешат на съответните си администрации да се съсредоточат по-пълно върху поддръжката на Украйна.

Традиционно един от най-близките съдружници на Москва в Европа, Белград от дълго време се пробва да лавира сред историческите си връзки с Русия и евентуалното бъдеще на по-тясна европейска интеграция. Западните дипломати се пробваха да изтеглят сръбския президент Александър Вучич от орбитата на неговия съветски сътрудник, президента Владимир Путин, като дадоха обещание по-бърз път към участие в Европейски Съюз, като в същото време предизвестиха за изолираност, в случай че наруши редиците.

Но 18 месеца по-късно някои наблюдаващи споделят, че актуалният метод е напълно " морков и сопа " и вследствие на това не съумява да реализира и двете си цели.

Сърбия отхвърли да взе участие във всички кръгове от наказания на Европейски Съюз против Путин. Сърбия продължи да преследва личните си ползи в района, подклаждайки спорове в чужбина, с цел да отклони вниманието от недоволството вкъщи, сигурни, че няма да бъдат порицани на Запад.

Ефектите от това се усетиха най-силно в Косово, което реализира самостоятелност от Сърбия през 2008 година след кървавите балкански войни от 90-те години на предишния век. Но Белград - и доста етнически сърби в северната част на Косово - към момента отхвърлят да признаят суверенитета му, което обтяга връзките сред съседите.

CNN беседва с няколко специалисти, както и с локални поданици в Сърбия и северно Косово, които са афектирани от опитите на Съединени американски щати и Европейски Съюз да ухажват Сърбия в евроатлантическата общественост и настояват, че продължаващото им следване на политиката рискува да отблъсне демократичните съдружници и възходящите опасения за сигурността в района.

" Руски троянски кон "

Западните държавни управления от дълго време се отнасят към Сърбия като към незаместим балкански глас, от време на време за сметка на по-периферни играчи, споделят някои наблюдаващи.

" Тяхното разбиране е, че Сърбия е тази балканска страна, както тея я виждат. Сърбия е тази, която, в случай че можете да привлечете на своя страна - каквото и да значи това - всичко ще бъде по-лесно ", сподели пред CNN Ясмин Муянович, политолог, експерт по Западните Балкани.

Докато поредните администрации на Съединени американски щати се опитваха да измъкнат Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (SNS) " от студа ", тези старания " станаха изключително нагли " след началото на войната в Украйна, сподели Муянович, и не реализираха задачите на Съединени американски щати.

" Те наподобява имат вяра, че доближават Сърбия към Европейски Съюз и към НАТО и към западното мислене и надалеч от Русия... Но това не е нещо, което бих споделила, че се случва на място ", коментира Алиша Кърнс, английски народен представител и ръководител на парламентарната комисия по външни работи.

Вучич от дълго време поддържа положителни връзки с съветския си сътрудник Путин. Говорейки след съвещание на Съвета за национална сигурност през февруари, Вучич оправда решението си да не глоби Русия, тъй като тя е " единствената страна, която не е налагала наказания против нас през 90-те години ".

" Те поддържаха нашата териториална целокупност в Организация на обединените нации ", добави той, имайки поради отхвърли на Русия да признае независимостта на Косово. Сърбия загуби надзор над Косово след бомбардировка на НАТО през 1999 година, която постави завършек на клането над етнически албанци (които съставляват повече от 90% от популацията на Косово) от сръбските сили.

Въпреки подкрепяните от Европейски Съюз старания за енергиен преход, Сърбия остава мощно подвластна от Русия, откакто продаде мажоритарния дял от петролната си компания на съветския държавен колос Газпром.

Резултатът е, че макар заявените очаквания на Сърбия да се причисли към Европейски Съюз, Вучич продължава да върви по въжето сред Москва и западните сили. Въпреки че се причисли към резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи нашествието на Русия в Украйна, водачът на Сърбия сподели малко предпочитание да се причисли към западните наказания.

През април сръбското държавно управление отхвърли известията, че е продавало оръжия и муниции на Украйна, след изминал документ от Пентагона, който твърди противоположното. По това време Сърбия съобщи, че поддържа политиката си на неутралитет, макар че някои западни чиновници одобриха отчетите като доказателство, че тяхната политика работи.

Няколко анализатори споделиха пред CNN, че Сърбия е трябвало да направи доста малко, с цел да завоюва похвали от американски и европейски чиновници и че в реалност Вучич е оставил огромна диря от неспазени обещания.

" Когато се случи неговото преизбиране (на Вучич през 2020 г.), всички ни споделиха, просто изчакайте след изборите и внезапно ще видите, че той става доста западно и европейски насочен ", сподели Кърнс. " Е, не се случи. "

" Казаха ни, че той ще се причисли към глобите и ще покаже, че в действителност е на наша страна. Не се случи. Казаха ни, че той няма да се сближи с Русия. Той подписа съглашение за сигурност с Путин през септември. От време на време той се смее в лицето на Запада. И когато попитам западни чиновници, " за какво сте толкоз решени да оставите Вучич да ви изиграе? ", те споделят, че в действителност той е най-хубавият вид... ", сподели Кърнс.

Кърнс е една от дребното западни персони, които подлагат на критика обществено Сърбия. Но това си коства цената. След като приказва пред CNN, Вучич насочи явна опасност към нея по време на послание по държавната телевизия, потвърждавайки, че " в случай че държавното управление на Англия не желае да реагира " на нейните рецензии към Сърбия, " ние ще бъдем принудени да реагираме ".

Като се има поради сходно държание, някои се съмняват дали целият план за сръбска интеграция е жизнерадостен при настоящето държавно управление.

" Ако приемем, че по някакъв чудодеен метод вкараме Сърбия в Европейски Съюз, с този тип режим вие на процедура вкарвате още един съветски троянски кон в Европейски Съюз, какъвто има в лицето на (унгарския министър председател Виктор) Орбан ", коментира Майда Руге, балкански специалист в Европейския съвет по външни връзки.

" Да, може да повлияете на разширението, само че сигурно няма да неутрализирате съветското въздействие в района - просто ще го внесете в Европейски Съюз. "

Косово и върховенството на закона

Ефектите от прощаващия метод на Запада към Белград се усещат най-силно в Косово, което зависи от поддръжката на Запада след оповестяването на самостоятелност. Докато повече от 100 страни признават техния суверенитет, Сърбия не го прави, гледайки на Косово като на отцепническа страна. Опитите за нормализиране на връзките сред двете страни - следени от Съединени американски щати и Европейски Съюз - бяха изпълнени със стрес и от време на време с принуждение.

Най-ожесточената точка на възпламеняване пристигна след кметските избори в четирите северни общини на Косово през май. Тези избори постоянно минават без фанфари: към 90% от популацията в този район са етнически сърби, тъй че при елементарни условия те избират етнически сърби за свои кметове.

Но това не бяха елементарни условия. През ноември кметове от подкрепяната от Белград партия " Сръбска листа ", която господства в четирите общини, подадоха по едно и също време оставки. Те бяха последвани от етнически сръбски служители на реда, административен личен състав и съдии в района.

Техните оставки провокираха нови избори, които трябваше да се проведат през декември. Сръбската листа съобщи, че няма да взе участие в изборите, откакто сърбите в района ги бойкотираха с цялостната поддръжка на Вучич. Но поради напрежението Косово се съгласи да отсрочи изборите до април - решение, което беше приветствано от САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия.

Тъй като косовските сърби не участваха, етническите албански претенденти се кандидатираха. Избирателните чиновници споделиха, че единствено към 1500 души са дали своят вот в четирите общини - изборна интензивност от едвам 3,5%. Някои кметове бяха определени с малко повече от 100 гласа.

Но до момента в който изборите никога не бяха представителни, за премиера на Косово Албин Курти въпросът не съставлява нищо по-малко от самото господство на закона.

" Имаме четирима кметове с ниска легитимност. Но, все пак, няма по-легитимен от тях. Трябва да имаме господство на закона. Ние сме демократична република ", сподели Курти пред CNN през май.

Позицията на премиера обаче беше подложена на критика като твърда и безкомпромисна. Съюзниците му го упрекнаха в наложително влизане в кметските офиси на 26 май, въпреки изрични указания, до момента в който доста от тях бяха заобиколени от протестиращи.

" Съединени американски щати споделиха на Курти - и това е момента, където той е отговорен - споделиха му да не ги конфигурира в общинските здания. И тук Курти подцени съответната посока ", сподели Едуард Джоузеф, учител по външна политика в университета " Джонс Хопкинс ", който служи в продължение на дузина години на Балканите, в това число в НАТО.

Представител на държавното управление в Прищина сподели пред CNN, че те не желаят да " предадат " публични държавни здания на протестиращите. " Кметовете влязоха в кабинетите си... Сърбия прикани сърбите да бойкотират изборите. Сега те желаеха никой да не влиза в тези здания. Но тогава въпросът е: в случай че кметовете не би трябвало да влизат в постройката, кой би трябвало да влиза? "

Но до момента в който Курти може да е подхванал некоординирани дейности, отговорът на това не беше неминуем. Най-лошото от насилието не пристигна в деня, когато кметовете влязоха в офисите си, а три дни по-късно, в град Звечан - когато кметът даже не беше в постройката.

Насилието беше извънредно. Десетки миротворци от НАТО бяха ранени, откакто бяха нападнати от етнически сърби. Някои пострадвания бяха тежки: трима маджарски бойци бяха простреляни; единият е с ампутиран крайник.

Курти сподели пред CNN, че това не са " мирни протестиращи ", а " фашистка милиция ", за която е известно, че работи в северната част на Косово, " която получава заплащане и разпореждане от Белград ".

Сръбското държавно управление не отговори на голям брой претенции за коментар.

Други са съгласни с Kurti. Кърнс сподели пред CNN, че английските войски, ситуирани в Косово, са разкрили " хранилища с оръжия, скрити в църкви и коли за спешна помощ от сръбската милиция в северната част на Косово. Чухме за гранати пред праговете на хората, в случай че откажат да поддържат сръбската милиция. "

Въпреки това огромна част от дипломатическия отговор се концентрира върху дейностите на Курти, за които Косово заплати висока цена. След резултатите от изборите Косово беше отстранено от взаимни военни учения със Съединени американски щати, изключено от европейски инфраструктурни планове и със наказания, които съгласно Косовския бизнес алианс могат да костват на стопанската система 500 милиона евро до края на този година.

Кърнс разкритикува " небалансирания " отговор на Запада, като сподели, че подценява същинската причина за проблемите. " Началото на рецесията беше намесата на сръбското държавно управление във вътрешните работи на Косово, като споделиха на косовските сърби да не гласоподават на локалните избори. Това е непозната интервенция ", сподели тя.

Курти се опита да прогласи суверенитета на Косово против двойните сили на непозната интервенция и проведено принуждение, на което, съгласно Муянович, Съединени американски щати и Европейски Съюз дадоха отговор: " Не. Това не е уместно при тези условия. "

" Зеленски на Балканите "

Като се има поради зависимостта на Косово от западната поддръжка, някои се притесняват, че непримиримостта на Курти разочарова съдружниците му и отслабва страната му. Някои приканват за цялостна смяна на метода.

" Той се пробва да бъде Зеленски на Балканите ", сподели Шкиприм Арифи, кмет на южния сръбски район Прешево, пред CNN. " Той обаче употребява риторично и популистки аргументацията за върховенството на закона. Той желае да бъде Зеленски на албанците. "

Прешевската котловина в Сърбия съставлява противоположната страна на северно Косово. Докато северната част на Косово е обитаема най-вече от етнически сърби в страна с болшинство от албанци, долината на Прешево е обитаема най-вече от етнически албанци в страна с болшинство от сърби.

Най-добрият метод за възстановяване на обстановката, сподели Арифи, е Курти да направи това, което изискват западните съдружници: да работи за основаването на " Асоциация на сръбските общини " (ASM) в северната част на Косово.

Курти е упрекнат, че попречва въвеждането на самоуправляващи се общини за сърбите, както е посочено в Брюкселското съглашение от 2013 година, ориентирано към нормализиране на връзките сред балканските съседи. Съгласно съглашението Сърбия би могла да сътвори ASM в Северно Косово, която да работи според правната система на Косово, като косовската полиция остава единственият правоприлагащ орган.

Десетилетие по-късно тези общини не са основани, оставяйки да се разгарят разногласия по отношение на степента на автономност на косовските сърби.

Но има подозрения по отношение на това дали това решение - в този момент настоятелно прокарвано от Съединени американски щати и Европейски Съюз - ще облекчи напрежението.

" Повярвайте ми, това няма да е най-хубавото решение ", сподели предДушан, сърбин, живеещ в община Лепосавич. " Може би през първите няколко месеца това ще бъде облекчение. Може би като, " О, вижте, най-сетне имаме нещо. "

Но ще да е подправена зора. " От икономическа позиция животът ни няма да се усъвършенства, ще бъде по-лош ", сподели той, защото жителите ще би трябвало да стартират да заплащат за услуги и налози, които сега се покриват от държавното управление на Косово.

Има също опасения, че ASM може да провокира повече геополитическо напрежение.

" Не знаем какви ще бъдат тези общини ", сподели Кърнс. " Ще бъде ли по този начин, че локалните общини са виновни за личната си вода и електричество и налози? Или това ще бъде нова Република Сръбска? Реалността е, че не мисля, че някой желае друга Република Сръбска. "

Република Сръбска, едно от двете формирания, съставляващи Босна и Херцеговина, прогласи самостоятелност през 1992 година и беше публично приета според Дейтънското съглашение от 1995 година През последните месеци нейният проруски президент Милорад Додик се опита да проправи пътя за нейното обособяване от Босна.

През юни депутатите от Република Сръбска гласоподаваха да анулират решенията на конституционния съд на Босна, в ход, разказан от специалисти като тежко нарушаване на Дейтънското съглашение. Съединени американски щати осъдиха този ход, заявявайки, че той заплашва суверенитета на Босна.

" Хората в Прищина и Курти доста, доста ясно демонстрираха, че виждат в самостоятелните общини нова Република Сръбска. И те не виждат в този модел решение за Косово. Те виждат нова версия, ново потомство рецесия за Косово и в последна сметка за района като цяло ", сподели Муянович.

Грешният кон?

През последните месеци на напрежение Съединени американски щати и Европейски Съюз непрестанно повтаряха уговорката си към идеята да привлекат Вучич на своя страна. Но Сърбия работи с възходящо закъснение, представлявайки това, което Кърнс назова " неуспех на възпиращата дипломация ".

Един гибелен епизод се случи в Охрид, Северна Македония, през март, когато след месеци на договаряния с посредничеството на Съединени американски щати и Европейски Съюз, Сърбия и Косово най-сетне одобриха двустранно съглашение, ориентирано към нормализиране на връзките сред двете страни. Но макар че това беше оповестено за пробив, Вучич напусна договарянията, без да е подписал документа, потвърждавайки в телевизионно послание, че не е могъл да го направи: " Имам непоносима болежка в дясната си ръка... тази болежка се чака да продължи още Четири години. "

Друг епизод бе, когато сръбските управляващи задържаха трима косовски служители на реда, за които твърдяха, че са били " надълбоко в територията на централна Сърбия " и са се готвели да извършат " терористичен акт ". Но Косово настоя, че офицерите са били " отвлечени " в рамките на Косово и че Сърбия е направила " акт на експанзия ".

Съединени американски щати и Европейски Съюз реагираха постепенно на този случай. KFOR, силите на НАТО в Косово, излязоха с изказване 48 часа откакто офицерите бяха оповестени за изчезнали. Съединени американски щати излязоха с изказване три дни по-късно, потвърждавайки, че арестите са осъществени по " подправени обвинявания ".

Джоузеф сподели пред CNN, че е мъчно да се повярва на сръбския роман за събитията - и че формулировката на изказването на Съединени американски щати допуска, че техните чиновници евентуално също не го имат вяра. " Ако Съединени американски щати в действителност не са сигурни дали косовската полиция е в Сърбия, тогава за какво се употребява подобен безапелационен термин като " подправен ", който предопределя пълномощията и преценката на сръбския съд? "

И все пак Сърбия не беше осъдена за задържанията. Освобождаването на офицерите е обезпечено две седмици по-късно - не от западните съдружници, а от Виктор Обан.

След сходни епизоди Джоузеф сподели пред CNN, че методът " не виждаме зло " към режима на Вучич може да стартира да се пропуква.

" Въпросът тук е: Кой в администрацията на Байдън към момента има вяра, че Вучич е оня сътрудник? " сподели той, акцентирайки неотдавнашното санкциониране на Александър Вулин, шеф на сръбската разследваща работа, като доказателство, че администрацията на Байдън " към този момент не е в плен на илюзиите за Вучич ".

Но дали това води до смяна на политиката, не е ясно.

Междувременно Вучич подвигна залозите. В отговор на глобата на Вулин, Вучич забрани износа на оръжие от Сърбия за 30 дни, потвърждавайки, че " всичко би трябвало да бъде квалифицирано при положение на експанзия против Република Сърбия ".

" Той в действителност споделя " ще влезем в спор, би трябвало да спрем целия експорт на оръжия тъкмо в този момент, тъй като имаме потребност от това за нашата национална сигурност ". Той безусловно заплашва с война. Никога преди не съм го виждал толкоз явен ", сподели Руге от ECFR.

И посланието на президента беше възприето от някои сръбски жители. На футболния мач на Цървена звезда в Белград предишния месец сръбски националистически почитатели издигнаха транспарант с надпис " Когато армията се върне в Косово ". Вучич е участвал на мача, съгласно локални медии.

" Ситуацията е ясна, кой към момента е побойникът на Балканите ", сподели Мелиза Харадинай, някогашен външен министър на Косово, пред CNN. " Времето ще покаже, че тази " инвестиция " за усмиряване на Сърбия ще е безрезултатна. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР