Според нов доклад на службата на ЕС за наблюдение на

...
Според нов доклад на службата на ЕС за наблюдение на
Коментари Харесай

Април счупи световните топлинни рекорди

Според нов отчет на службата на Европейски Съюз за наблюдаване на климата, оповестен на 8 май, април е следващият " незабравим " месец с рекордни междинни температури на въздуха и на морската повърхнина в международен мащаб.

Необичайно топлите условия се появиха макар продължаващото намаляване на метеорологичното събитие " Ел Ниньо ", което способства за увеличението на топлината, съобщи службата на Европейски Съюз за климатични промени " Коперник ", като уточни, че породените от индивида климатични промени са причина за изострянето на рисковите феномени.



От юни предходната година насам всеки месец е бил най-топлият сходен интервал в историята, съгласно " Коперник ". Април 2024 година не прави изключение и е с 1,58 градуса над междинната стойност за интервала 1850-1900 година преди индустриализацията.

Средната температура за последните 12 месеца също е записана с 1,6 градуса над прединдустриалните равнища, което надвишава задачата от 1,5 градуса, избрана от Парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на световното стопляне. Аномалията не значи, че е пропусната задачата от Париж, която се пресмята за интервал от десетилетия.

Но тя алармира " какъв брой забележителни са световните температурни условия, които претърпяваме сега ", съобщи климатологът от " Коперник " Жулиен Никола пред Франс прес.



Миналият месец беше вторият най-топъл април, регистриран в миналото в Европа, както и март и целият зимен интервал. През последните седмици елементи от Азия - от Индия до Виетнам - бяха наранени от горещи талази, а Южна Бразилия пострада от смъртоносни наводнения.

" Всеки спомагателен градус на световното стопляне е съпроводен от рискови метеорологични феномени, които са по-интензивни и по-вероятни ", сподели Николас.

През април планетата беше наранена от разнообразни рискови феномени под формата на наводнения и суши. В огромна част от Европа април беше по-влажен от нормалното, макар че Южна Испания, Италия и Западните Балкани бяха по-сухи от междинното, заяви " Коперник ". Проливни дъждове доведоха до наводнения в някои елементи на Северна Америка, Централна Азия и Персийския залив. Макар че източната част на Австралия беше наранена от проливни дъждове, в по-голямата част от страната имаше по-сухи от нормалното условия, както и в северната част на Мексико и към Каспийско море.



Естественият модел на Ел Ниньо, който затопля Тихия океан и води до повишение на световните температури, доближи своя пик по-рано тази година и през април се насочи към " неутрално положение ", споделя " Коперник ". Въпреки това, междинните температури на морската повърхнина са счупили върхове през април за 13-и следващ месец. Затоплянето на океаните заплашва морския живот, способства за увеличение на влажността в атмосферата и излага на риск решаващата им роля в абсорбирането на нагряващите планетата излъчвания на парникови газове.

Климатичните прогнози сочат, че през втората половина на годината даже може да се следи преход към Ла Ниня, която намалява световните температури, сподели Николас, " само че изискванията към момента са много несигурни ". Краят на Ел Ниньо не значи завършек на високите температури.



фотоси: БГНЕС/Архив


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР