,,Когато редица правителства преди нас само говореха как „Лукойл“ не

...
,,Когато редица правителства преди нас само говореха как „Лукойл“ не
Коментари Харесай

Росен Христов: В Европа смятат, че договорът Булгаргаз - Боташ е изгоден за България

,,Когато редица държавни управления преди нас единствено говореха по какъв начин „ Лукойл “ не заплаща налози в България, ние успяхме да ги накараме да се записват тук, да стартират да заплащат налози. По наше време заплатиха предплатено 150 млн. лева.``, сподели Росен Христов, някогашният длъжностен министър на енергетиката.

Христов поддържа отпадането на дерогацията, в случай че има опция.

Бившият енергиен министър разяснява следствието на договорката „ Булгаргаз - Боташ “ от Европейска комисия, като сподели, че в случай че за Денков този контракт е гибелен за България, в Европа мислят, че е преференциален и можем да натрупаме преимущество в търговията с газа.

Той напомни, че е бил упрекван в користолюбие към Русия, само че той споделя, че фактологията приказва друго. Христов разясни, че по негово време бяха подписани контракти с „ Фраматом “ и „ Уестингхаус “.

„ Казах, че без да преговаряме с „ Газпром “ няма по какъв начин да имаме ниски цени. Това и стана. В момента, в който го заявих всички останали снабдители схванаха, че имаме опция и геополитиката няма да ни попречи да си вземем газа от Русия. В момента, в който чуха това смъкнаха цените и започнаха регулярни доставки с неруски газ “, обясни той.

Според Христов на Русия не може да се разчита на сигурност, по тази причина служебното държавно управление е повишило потенциала на терминала в Александруполис и е сключило контракт с „ Боташ “ за достъп до тяхната инфраструктура.

,,Така към този момент можехме да доставяме неруски газ на естествени цени, които бяха реализирани посредством обществени търгове``, добави някогашният министър.

Той сподели, че за „ Лукойл`` не е проблем да преработва всевъзможен нефт, а казусът е с логистичното снабдяване. Христов разясни, че заради тази причина са се устремили към петролопровод, който да обезпечи достъп до международния пазар. Експертът сподели, че от страна на България се бави петролопровода Бургас – Александруполис.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР