Когато работиш по една информация, която имаш и всички възможности

...
Когато работиш по една информация, която имаш и всички възможности
Коментари Харесай

Един от спасителите на Сашко пред Дарик: Рухнеш ли психически в такава ситуация, си на крачка от големия проблем

" Когато работиш по една информация, която имаш и всички благоприятни условия по тази информация се изчерпат, тогава казваш: би трябвало ми още нещо. Трябва ми още малко, с цел да се закача за нещо, с цел да развия други разновидности. Това е преломния миг, когато губиш действителността, която имаш. "

Това съобщи в предаването " Седмицата " по Дарик радио Емил Нешев- шеф на планинска избавителна работа към БЧК, който бе част от доброволците, разкрили изгубения Александър от Перник.

" Важното при доброволческите екипи, които не са от експерти е този, който води интервенцията да е наясно какво прави и по какъв начин да канализира този доброволчески порив, тъй като това е в действителност неповторимо като деяние. От друга страна е значимо всичко, което те са създали да може да влезе в някакъв разбор в последствие- да се знае кой от къде е минал, по кое време е минал ", добави той.

" Бяхме разпечатали карти, следяхте тракове, отбелязвахме къде сме минали и къде не, и все пак, постоянно може да има пропуски ", сподели Михайлов.

" За да се оправи човек в такава обстановка, преди всичко би трябвало да има волята, знанията и някакъв опит. Тези момчета имат опита и мисля, че това им оказа помощ. Държавата би трябвало да употребява всички запаси, с които разполага. Още в първите моменти, когато се схваща, че има липсващ човек, би трябвало да се задействат всички служби, които могат да свършат работа незабавно. Говоря за проведени институции ", съобщи Нешев.

" Проблемът бе, че късно беше подаден сигнала за изгубването на детето. Не упреквам бащата за това, тъй като Сашко и различен път е бягал, намирали са го. Най-лесно е да се обвинва. Най-вероятно обществените мрежи са изиграли изпреварваща роля. Народът потегли като една лавина. Това докара до безпорядък първата вечер, само че на идващия ден нещата се възстановиха ", показа Михайлов.

" При такива обстановки е неотложно да имаме оптимално подробна информация за изчезналото дете. Това са най-трудните вероятни акции за осъществяване. Казвам го от позицията на моя непретенциозен опит от над 30 години в планината като избавител. Акции за търсене на загубен в планината са строго подвластни от оптималното количество информация, което можеш да събереш. Дори и най-дребните елементи са от голяма важност ", сподели Нешев.

" Оказа се, че Сашко не го е боязън от тъмното и съгласно нас най-вероятно се е движил през нощта. Това са единствено догатки, само че най-вероятно значително му е било в изгода ", сподели Веселин Георгиев - третото звено от спасителите на детето.

" Нощното търсене крие много съществени опасности от произшествия със самите спесители, доброволци. Много е значимо да се реши всичко и тези, които търсят през нощта да бъдат добре екипирани с в допълнение осветяване, GPS. Нашите понятия за нощно престояване в планината са разнообразни от тези на детето ", добави Нешев.

Запитан какви са методите за оцеляване в такава обстановка, Нешев съобщи:

" В една такава обстановка, от позиция на хората, които търсят изчезналия човек, най-важна е бързината. Днешните технологии дават опция, в случай че някой се е изгубил в планината, да изпрати местоположението, координатите си на избавителните служби или околните си, което доста редуцира времето за реакция. В съответния случай не е по този начин, само че това демонстрира, че всеки подобен случай е самичък за себе си, радикално друг от предходните. От другата страна, средствата, с които разполага страната са неща, които извънредно доста могат да оказват помощ при едно такова търсене. В България липса система, която да локализира с акуратност мобилно устройство. Към момента тези локализаторите на мобилните оператори дават информация в периметър от 30, 40 кв.км, което е ужасно огромна територия в планината. Това е отношението на страната към казуса ", сподели Нешев.

" Хеликоптерите на гранична полиция са оборудвани чудесноза търсене. Създаването на " Хемс " в България пък би оказало голяма помощ за здравна интервенция в границите на доста малко време. Тази тематика е извънредно необятна ", сподели той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР