Когато преди време някой пусна вица, че най-голямото предизвикателство за

...
Когато преди време някой пусна вица, че най-голямото предизвикателство за
Коментари Харесай

Кога няма да оцелее Беър Грилс? Като си види сметката за парно

Когато преди време някой пусна вица, че най-голямото предизвикателство за Беър Грилс ще бъде да оцелее, откакто получи сметката си от  " Топлофикация ", в началото беше смешно. После стана тъжно, тъй като даже зевзеците стопираха да се майтапят с услугите на столичното общинско дружество. Сметките си останаха написани на санскрит, а потребителите са все по този начин принудени да ги заплащат - дори без да са поискали услугата, от която на процедура не могат да се откажат.

Вместо от сдружението, общината или даже от Министерството на енергетиката да се опитат да " преведат " фактурите на ясен и понятен език и по този начин най-малко частично да тушират напрежението, се реши да бъде основана напълно нова разпоредба за връзките топлофикация - клиент, която влезе в действие от началото на октомври и вещае само нови съседски войни. Засега напрежение няма поради топлата есен. Но казусът ще се изостри сега, в който бъде оповестено началото на отоплителния сезон. Защото с новата наредба не се трансформира съвсем нищо, с изключение на метода, по който ще се дефинира размерът на прословутата сградна апаратура. По разнообразни оценки сега тя " изяжда " към 50-60% от сметките за топло, даже и да сте си спрели радиаторите и да стоите на студено. 

Точно тази философия на ценообразуване и на сметки накара специалистите да сравнят потребителите с крепостни селяни. " Ръководството на компанията

 

няма пазарен тласък да се държи уважително към своите клиенти.

 

Няма тласък, тъй като има сигурни 440 000 семейства в София, които, употребяват или не радиатори, заплащат такса сградна апаратура. В момента таксата стига до 80-100 лева на домакинство. Мръзнеш, не ползваш парно, само че плащаш 100 лева ", разказа обстановката някогашният омбудсман Мая Манолова. Положението очевидно е взривоопасно, защото до наскоро 90% от всички тъжби до Федерацията за отбрана на потребителите бяха точно против столичното парно. Един от най-емблематичните случаи пък бе, когато сдружението заведе дело против собствен консуматор за... две стотинки.

Години наред " Топлофикация " не уведомяваше клиентите си за това какво дължат и непосредствено пристъпваше към наложително заплащане. А това усилва в пъти задълженията на хората. Редно е да бъдат осведомени, че ще им заведат дело, в случай че не платят, но те прилагат бързата процедура, начисляват 350 лв. за юрист, за правосъдния реализатор още толкоз - общо взето, сметката набъбва с близо 1000 лв., пресмятат специалистите.

 

Новата разпоредба за парното не взема решение тези въпроси,

 

а се занимава главно със сградната апаратура. От октомври всяка етажна благосъстоятелност ще може сама да избира % на сградната апаратура, без да е нужно да желае предложение от топлинния счетоводител. Това обаче ще става в границите на избран диапазон - от 20 до 40%. Сградната апаратура е обща част и разноските за нея са обвързване на етажната благосъстоятелност, по тази причина тя би трябвало да взема решение по какъв метод да бъдат разпределяни, акцентираха създателите на плана от Министерството на енергетиката. Етажната благосъстоятелност поема и отговорността за метода, по който е решила да се разпределя тази сила.

На процедура нищо ново. Възможност за това всеки вход самичък да дефинира дела на сградната апаратура имаше и в сезон 2006/2007, само че след това това отпадна. Тогава наредбата позволяваше на клиентите в един вход да избират кой да е процентът сградна апаратура в сметките, а фиксираните равнища бяха сред 10 и 30 %.

Съвсем предстоящо хората избираха най-ниския %, с цел да заплащат по-малко, само че това

 

докара до деформиране на фактурите

 

В резултат изравнителните сметки в края на сезона, които отчитаха действително потребената сила, внезапно се подвигаха. В последна сметка този метод на пресмятане отпадна. Въпреки това в този момент, съгласно претекстовете на вносителя, с новите правила се постигала по-голяма правдивост, без да е ясно какво постанова да се върне към този момент отхвърлена процедура.

От " Топлофикация София " обаче са оптимисти за новата разпоредба. Нещо повече - съгласно изпълнителния шеф на сдружението Боян Паунов формулата за пресмятане на каузи сградна апаратура е прецизна. Но това не значи, че е ясна за клиентите.

В наредбата е планувано и въвеждане на досие за всяка абонатна станция. То ще бъде сложено в самата станция и в него ще бъдат посочени повредите, които са били отстранявани, автоматиката и извършващите се настройки. Досието ще е наложително и ще се прави от топлопреносното дружество. Дали и то няма да показа нерадостната съдба на досиетата, които трябваше да се изготвят за асансьорите и за всички нови и остарели публични здания, следва да разберем.

Новата разпоредба за парното е положително начало, само че няма да реши главните проблеми на " Топлофикация ". А те са свързани най-много с връщането на доверието у потребителите, изчисляването на сметките, преразхода на самото сдружение по някои пера (като юрисконсулски хонорари) и задълженията, които се натрупат непреклонно макар промените в управлението и обещанията за икономии и метаморфоза.

Че " Топлофикация " е зле, се знае отдавна. Последният образец пристигна през август, когато " Булгаргаз " заведе искова молба в Софийския градски съд против столичното парно. Причината е, че общинското сдружение има просрочени отговорности от 120 млн. лева към газовия снабдител, които са насъбрани единствено през последните 11 месеца. Възможното решение е ясно, само че по една или друга причина се отсрочва с години.

Първоначалната концепция бе " Топлофикация " да се приватизира, само че в този момент тя е придобила малко по-друг образ -

 

сдружението да не се продава, а да се търси сътрудник за нови съоръжения.

 

Целта е да се намери външен частен вложител, който да влезе в " Топлофикация София " най-рано през 2020 година и да осигури поне 500 млн. лева за 4 нови съоръжения за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила. Предложението е от отчет на работната група, която трябваше да предложи сюжети за софтуерното обновяване на общинското сдружение. Предлага се и самостоятелен интернационален съветник да изследва и утвърди изготвения технологичен одит, юридически разбор и финансов модел на ръководство.

" Всички разновидности за вложения би трябвало да подсигуряват запазването на общинската благосъстоятелност, като продажбата и приватизацията на сдружението са изключени ", написа в документа. На какъв стадий е той сега, не се знае, а от общината надали ще се разбързат - най-малкото тъй като новият отоплителен сезон занапред следва, а кметските избори въпреки всичко може да предложат изненади. А какво ще стане, до момента в който потребителите чакат избавление, е ясно - ще заплащат тъй като, както се споделя, " на инат на световното стопляне " Топлофикация София " регистрира все по-дълги и сурови зими ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР