Когато планираме пътувания, винаги е най-добре предварително да се посъветваме

...
Когато планираме пътувания, винаги е най-добре предварително да се посъветваме
Коментари Харесай

6 неща, които да не правим на круизен кораб

Когато планираме пътувания, постоянно е най-добре авансово да се посъветваме с хора, които към този момент имат опит и могат да ни дадат рекомендации и насоки. А още по-добре е когато тези хора и са работили в областта на туризма и са се сблъсквали с какви ли не обстановки.
 Bare Necessities - какво се случва на нудистките круизи
Без облекла, само че със задръжки - какво се случва на нудистките круизи

Не е това, което си мислим

Тами Бар може да се похвали, че е обиколила света като чиновник на круизен транспортен съд, само че в този момент към този момент се любува единствено да пътешества. След три години професионален опит в сферата, тя споделя своите препоръки към запалянковците, които възнамеряват да се качат на борда и да отплават на идващото си премеждие.

Доплащане за храна

Обикновено главните планувани ястия са включени в цената на круиза. Но през последните години е все по-често срещано круизните линии да таксуват в допълнение, в случай че пасажерите желаят да " надградят " менюто си да вземем за пример с омари или избран тип месо. Макар че цената е към 12 $ за порция и за някои не е висока, Тами Бар избира и предлага да се придържаме към базисното меню.
 Снимка 664366

Доплащане за алкохол

Круизните кораби оферират и алкохолен пакет, който обаче е много безценен и съгласно пътешественичката не си коства. Тя предлага пасажерите да поръчват напитките си на момента и да се възползват от happy hour да вземем за пример. Друг вид е и да ревизираме авансово политиката за алкохол на борда и в случай че е разрешено, да си вземем личен.

Докосване на избрани повърхности

Тами Бар споделя, че сътрудниците ѝ в никакъв случай няма да я видят да допира бутоните на асансьора с пръсти. " Кокалчетата и лактите правят работа ", добавя тя. Причината за това е обвързвана с хигиената на борда. По думите ѝ някои круизни компании са по-добри от други в това отношение, само че признава, че не рискува, с цел да не се болести с норовирус, какъвто се е случвало да се популяризира на транспортен съд, на който е пътувала. " Избягвам да допирам неща, които другите постоянно пипат, и си мия ръцете постоянно ", споделя още тя.
 Снимка 664367

Носене на ключа от каютата на врата

Пътешественичката издава също по този начин, че в никакъв случай не се разхожда с ключа от каютата си на врата - нито на кораба, нито на сушата. Причините за това са две. Първата е обвързвана с това, че хората, които го вършат, парадират с това. А втората е по-скоро мярка за сигурност, защото висящият на врата ключ е същинска " покана " пасажерът да бъдете ограбен, издавайки, че има пари.

Грешно наименуване на името на кораба

Както добре знаем, всеки транспортен съд носи своето име, само че постоянно допускана неточност в разговорния британски е преди него да се прибавя определителен член " the ". Ако би трябвало да съблюдаваме разпоредбите, той е изцяло непотребен.
 #ultimateworldcruise или „ най-епичния международен круиз ” - 60 страни, 7 континента и 9 месеца на борда на транспортен съд
60 страни, 7 континента и 9 месеца - какво е да си на борда на „ най-епичния международен круиз ”

Впечатления от първо лице

Несъобразително обмисляне на времето в свободен ден

Когато разполагаме с време откакто слезем на пристанището, е добре да го преценим рационално, тъй че да не се тормозим, че има заплаха корабът да отплава без нас. Тъй като се е сблъсквала с сходна стресова обстановка, Тами Бар предизвестява пасажерите да разпределят по-добре времето си, с цел да не си навлекат мъмрене от екипажа или още по-лошо - да останат на сушата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР