Когато пазарът на ток за битовите потребители се освободи, цените

...
Когато пазарът на ток за битовите потребители се освободи, цените
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Когато пазарът на ток се освободи, цените веднага ще хвръкнат нагоре

Когато пазарът на ток за битовите консуматори се освободи, цените незабавно ще хвръкнат нагоре. Първоначално такава е била реакцията на всички останали пазари, на които това е направено. След известно време цените се успокояват. Това сподели по Българска национална телевизия енергийният специалист Иван Хиновски във връзка идните промени в енергийния закон у нас. 

В понеделник Народното събрание одобри цялостна либерализация на пазара на ток на едро до края на 2023, а битовите консуматори остават на контролирания пазар до 2026 година

Според Иван Хиновски страната ни не е готова за изпращането на битовите консуматори на свободния пазар. В " Денят стартира "   на Българска национална телевизия той разяснява, че тематиката се разисква от 10 години насам, само че администрацията не си е свършила работата:

" На първо място би трябвало да одобри наредбата за енергийно бедните консуматори, защото без нея не можем да мръднем напред. Най-важното не е направено. Предстои ни най-малко година дъвчене в публичното пространство за това кои са критериите за енергийно оскъдно домакинство ".

Критериите за това са три: месечни приходи, имотно положение или здравословно положение. Идеята е водещи да бъдат приходите, само че да се регистрира наложително и имотното положение.

" Това обаче може да стане единствено на общинско равнище и по тази причина в процедурата би трябвало да бъдат регистрирани общините, които да основат базите данни за енергийно небогати ", сподели Хиновски.

Няма краен период, в който да се либерализира пазарът на ток за битовите консуматори, само че България е дала обещание да го направи до 2026 година, с цел да усвои средства по Плана за възобновяване и резистентност, сподели още Хиновски.

В нашата страна би трябвало да има публичен напън, с цел да се откри решение по болен проблем, разяснява специалистът във връзка митинга на енергетиците и миньорите в София през вчерашния ден.

" Трябва да бъде ясно на опериращите въглищни централи, че златното време на свръхпотребност на ток няма да се върне и те би трябвало да се научат да оперират и живеят в една по-пазарна конюнктура с по-висока конкуренция ".

Според Хиновски би трябвало да се готвим за национална тактика с нови нуклеарни мощности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР