Когато няма желание, се търсят причини - така експертът по

...
Когато няма желание, се търсят причини - така експертът по
Коментари Харесай

Ясен Танев: ЦИК тотално неглижира процеса с машинното гласуване

" Когато няма предпочитание, се търсят аргументи " - по този начин специалистът по киберсигурност Ясен Танев изясни казуса с машините за гласоподаване.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 328
" Не приказваме за липса на предпочитание на гласоподавателите да ги употребяват. Нежеланието е по скоро в ЦИК, тъй като ЦИК тотално неглижира процеса с машинното гласоподаване. При състояние, че ги направиха принтери, те за тях не носят никаква професионална стойност, а единствено проблеми. Усещам ясна наклонност този метод на гласоподаване да бъде унищожен и може би по-късно обществото би трябвало да стартира да търси българския вид за автоматизация на процеса ", изясни той в изявление за предаването " Преди всички ".

По думите му машината подсигурява по-качествен и неманипулируем развой за гласоподаване, само че при поддръжка от политиците и при ръководство от ЦИК:

" Ако тези две неща не се случват, ще кажа - махнете тези машини, тъй като единствено основават опция за отбиване на хората от това да гласоподават. /.../ Ако няма да оправим метода, по-добре да го махнем, тъй като другояче даваме едни пари за всеки едни избори, на всеки избори едни хора се упражняват по какъв начин посредством машините да понижат активността и ЦИК така и така не счита, че машините са нещо значимо за нея, тъй че единствено й основават напрежение ".

Може би ЦИК най-сетне би трябвало да стане професионална организация, в която освен хора, които се занимават с юридическа част, счита Танев. 

За видеонаблюдението по време на изборите специалистът изрече мнение, че това е псевдопревантивна мярка. 

Ясен Танев прикани хората да гласоподават: 

" Само когато има съзнателен и персонален избор, купените гласове нямат значение ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР