Когато Nissan Motor Co. представи своя изцяло електрически автомобил Leaf

...
Когато Nissan Motor Co. представи своя изцяло електрически автомобил Leaf
Коментари Харесай

Най-продаваният електромобил може да бъде детрониран

Когато Nissan Motor Co. показа своя напълно електромобил Leaf през 2010 година, японският автопроизводител се оказа водач в сегмента. Със способността си да изминава 100 благи (160 км) с едно зареждане, колата изпревари моделите на останалите автопроизводители, които се бяха концентрирали в производството на хибриди, като Prius на Toyotа, или просто в намаление на разхода на обичайните си бензинови модели.

Този начален старт оказа помощ на Leaf да се трансформира в най-продавания електрически автмобил в света, като от представянето му до момента са продадени близо 300 000 коли.

Ако превъртим времето седем години напред, наподобява, че ранното преимущество на Leaf е на път да се стопи. В днешно време купувачите на електрически коли наподобява са привлечени от различен автопроизводител - Tesla Inc.

Глобалното предимство на тази марка и известността на съоснователя й Илон Мъск я трансфораха съвсем в синоним на електрическите коли.

Повече от 450 000 души са платили депозити и чакат новия модел на Tesla Model 3, който може да изминава съвсем двойно по-дълго разстояние от Leaf с едно зареждане, а началната му цена е 35 000 $, или с към 5 000 $ повече от тази на Leaf.

В опит да отбрани позициите си на пазара на електрически коли, на 6 септември Nissan ще показа по едно и също време в Япония и в Лас Вегас нов модел Leaf с по-елегантен външен тип и по-голям обхват сред зарежданията.

Базовата цена, съгласно анализатори, се чака да бъде същата, като на сегашния модел - 30 680 $. Предстои да се види дали Nissan ще може да забави инерцията на Model 3 или даже на Chevrolet Bolt, създаван от General Motors Co.

Leaf губи позиции на пазара, откогато на него се появиха модели, които могат да изминават по-големи разстояние с едно зареждане, като се стартира със скъпия флагман на Tesla Model S през 2012 година

Базовият модел Model 3 може да изминава 220 благи (354 км) с едно зареждане, до момента в който при Chevy Bolt дистанцията е 239 благи (384 км). Настоящият модел Leaf изминава оптимално 84 благи (135 км) със общоприетата 24-kWh батерия и 107 благи (172 км) с 30-kWh батерия, която се предлага в допълнение.

От Nissan отхвърлят да оповестят детайлности за новия модел Leaf, включително и какъв обхват ще има, преди представянето му.

Анализатори обаче предвиждат, че моделът може да има 40kWh батерия и да предлага в допълнение 60kWh в бъдеще, което ще го направи конкурентоспособен на общоприетата версия на Model 3 и на Bolt във връзка с изминаваното разстояние.

Въпреки че чисто електрическите коли са съставлявали едвам 0.5% от международния пазар през предходната година, вероятностите пред тях наподобяват доста положителни. Англия и Франция оповестиха, че ще забранят продажбите на дизелови и бензинови коли от 2040 година

Китай вкара ограничения, които ускориха търсенето на електрически коли, което пък провокира взрив на стартъп компании в тази сфера. Автопроизводителите също имат амбициозни проекти. От Volvo Car AB оповестиха, че всичките нови коли на компанията от 2019 година ще бъдат електрически.

За да резервира позициите си на пазара, новият Leaf ще би трябвало да си проправи път измежду останалите съперници. Старият Leaf обаче се оправя добре за автомобил в края на цикъла на модела, споделят анализатори.

Глобалните продажби нарастват с 10%, до 14 700 броя за четирите месеца до юли, подкрепени от тласъци на стойност към 16 000 $ на автомобил в Съединени американски щати. Движещите се по пътищата на света 281 000 автомобила Leaf сега значат, че клиентите на Nissan може да се опитат да подменят колите си с новия модел.

Собствениците на Nissan също по този начин ще имат достъп до доста по-развита мрежа за зареждане на колите, спрямо доста от съперниците на компанията, най-много в Япония.

При електрическите коли обаче лоялността към марката не е същата, както при останалите. Една огромна причина за това е, че електрическите коли, като се изключи Teslа, нормално губят цената си по-бързо от бензиновите модели.

Това е по този начин, тъй като великодушните държавни дотации за първите купувачи на тези коли значат, че колата втора ръка, за която няма такива отстъпки, ще би трябвало да стане доста по-евтина, с цел да бъде продадена.

Разстоянието, което тези коли могат да изминават от зареждане до зареждане, също по този начин понижава с времето. По-новите акумулатори имат по-добри технологии и с тях се изминават по-дълги дистанции.

Leaf губи стойност по-бързо, спрямо други по-популярни електрически автмобили и хибриди, включително Toyota Prius, Chevrolet Volt и Tesla Model S. Обикновенo Leaf коства едвам една трета от истинската си цена, откакто е направил пробег от 30 000 благи (48 280 км), съгласно данни на BNEF.

Мацухиру Кунисава, японски авто анализатор, споделя, че няма да си купи новия Leaf, откакто цената на неговия модел от първо потомство е паднала с близо 90% за седем години, написа Bloomberg. Той желал да подмени батериите, с които към този момент изминава единствено към 100 километра, в съпоставяне със 160 км. в началото, само че не получава цена, която оправдава сходно деяние.

В Япония Nissan предлага информация за цените за замяна на батериите единствено на притежателите на Leaf, които посетят шоурум компанията за консултация. В Съединени американски щати Nissan има стратегия, която разрешава на водачите да върнат старите си акумулатори и да купят новия комплект 24kWh против 5 499 $.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР