Когато казваме на някого, че го обичаме, това е нищо.

...
Когато казваме на някого, че го обичаме, това е нищо.
Коментари Харесай

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

" Когато споделяме на някого, че го обичаме, това е нищо. Когато с каузи потвърдим, че сме подготвени да жертваме нещо за него, тогава той схваща, че ние в действителност го обичаме. Така и всемогъщият Бог е позволил толкоз огромно оскърбление, страдалчество, единствено и единствено да ни помогне да тръгнем по верния път, да спасяваме своите души, да намерим същинското благополучие, което не е нито в благосъстоянието, нито в парите, нито е във високи трофеи, а в душата на индивида, в насладата от Бога ", сподели владиката.

Според него не са доста хората, които схващат вярно този път. " Затова ни се позволяват и заболявания, и премеждия - с цел да се опомним, че постъпваме погрешно, че не живеем, както би трябвало. Всичко, което се случва, е някакъв кръст, който ни е допрян от Господа. Когато човек се научи да чете книгата на своя кръст, желаеме от Господа амнистия, изповядваме се и се стараем да се променим, тогава това, което ни се е случило, отминава ", уточни Ловчанският митрополит.

Ако няма пост, няма и Възкресение

По думите му, в случай че няма пост, няма и Възкресение. Постът е подготовка за Възкресението. " Ако ние сме преживявали всички тези моменти на Светия Велик пост, тогава ние имаме вярата, че ще посрещнем с същинска възкръсна наслада празника. Но Господ е милосърден. Човек може към края на поста да изиска амнистия, че не се е подготвил за този огромен празник, както би трябвало, и просто със примирение и с обич да го посрещне, да иде на работа. Хубаво е човек да се приготви да одобри Свето причестяване и към този момент по-късно и трапезата ще бъде радостна ", сподели още владиката.

Според него хората повече мислят за трапезата на Великден, тъй като множеството са се прилепили към земята, а с това би трябвало да се борим, с цел да сме щастливи. " Въпросът е къде е щастието. Един го вижда в някаква мощна земна обич, различен в благосъстояние или във висока купа, а истината е, че щастието е в душата на индивида и тази наслада се дава от Господ. Бедният може да бъде по-щастлив, в сравнение с някой милиардер. И нормално е по този начин, тъй като на милиардера му е по-трудно да се смири, в сравнение с един елементарен човек ", съобщи митрополит Гавриил.

По думите му в случай че търсим Царството Божие, Господ ще ни даде всичко, което ни е належащо за нашия естествен живот - и здраве, и благоденствие.

Той описа още, че молитвата се състои от три съществени неща. Първо, да благодарим на Бога за неговото състрадание, второ, желаеме амнистия от Господ за нашите провинения и, трето, молим Господ да ни дарува неща, които бихме желали да получим за нас и околните ни.

Ловчанският митрополит уточни още, че се моли Господ да даде най-подходящият и най-достойният митрополит да стане български патриарх. " Господ най-добре знае кой е този човек. Патриархът е доста значима персона. Той е нравствен лидер на един народ. И когато някой води духовно хората, те могат и други неща да реализират и да преодолеят. Ако няма път към духовността, другото няма да стане същинско. Нека се молим Господ в действителност да даде да бъде най-достойният от тези, които ще вземат участие, и най-подходящият, който най-вече ще донесе изгода на църквата и на нашия народ ", добави владиката.

Той сподели още, че не е подготвен за този пост, само че знае, че " когато човек не се стреми към нещо, а Господ го призове, той ще му даде сили, познания и умения, с цел да може да носи подобен тежък кръст ". " Ако аз самичък се стремя, пожертвам да не направя нищо. Както с моето митрополитство стана - не съм се стремил, само че Господ ме прати и ми е помагал. Всички тези 23 години успяхме и църкви, и манастири...и нов катедрален храм да създадем в един от бедните градове в България, и учебно заведение открихме, това е с Божия помощ. Така че патриархът в случай че стане човек, който Господ го е призовал, той ще му помогне да носи тази тежка корона и кръст ", сподели митрополитът.

За Възкресение Христово той пожелава всички да се постараем да посрещнем празника с наслада и обич към хората, с готовност да вършим положително, да обичаме Господ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР