Когато живеем в апартамент и нямаме двор, в който да

...
Когато живеем в апартамент и нямаме двор, в който да
Коментари Харесай

Как да отглеждаме плодни дръвчета в саксия?

Когато живеем в апартамент и нямаме двор, в който да си засадим плодни дръвчета, прибягваме до метода на тяхното развъждане в домашни условия, в саксии. Има няколко съществени аргументи за какво да отглеждаме плодове в домашна среда.

Те внасят оптимистична нотка в жилището и доста усъвършенстват качеството ни на живот. С красивите си и слънчеви цветове способстват за по-жизнерадостно лъчение. Въздухът у дома става по-добър и чист. И най-важното е, че се любуваме на лично отгледани плодове. Въпреки дребното количество годишна продукция, което ни носят плодните дръвчета, отглеждани в саксия, въпреки всичко се любуваме на екологично чисти и вкусни плодове.

Най-подходящите плодни дръвчета, които могат да се отглеждат в домашни условия в саксии са най-вече цитрусовите плодове. Доста удобни и за предпочитане за развъждане са портокали, лимони и грейпфрути. В саксии могат да се срещнат както декоративни, по този начин и във вид за консумация. Интересното тук, е че в България на такова развъждане се поддават ябълки, сливи, круши, праскови и кайсии.

Важен миг е с изключение на изборът на плодното дръвче и изборът на саксията, в която ще го отглеждаме. За развъждането на подобен тип растение се предлага саксията да бъде задоволително дълбока и необятна. Това е значимо, тъй като плодното дръвче би трябвало да се усеща удобно в нея, с цел да пораства и да бъде плодородно.

Тези дръвчета, въпреки и не доста огромни на тип, имат здрава коренова система. По тази причина, в случай че изберете пластмасова саксия, корените може да я напукат и да би трябвало да го местите. Препоръчва се да се избират по-здрави, да вземем за пример глинени саксии.

 Лимони

След верния избор на съда за развъждане идва и моментът за избор на почвата. Плодните дръвчета се засаждат по два метода - да се употребяват семена или разсад. Важно е да се избере качествена почва, богата на хранителни микроелементи и постоянно да се укрепва с компост.

Компостът може да е от земен червей, защото въздейства доста добре на дръвчетата.

Плодните дръвчета, отглеждани в саксии, имат потребност от постоянно поливане. Това е по този начин, тъй като почвата им доста бързо изсъхва и би трябвало да се поливат по два пъти дневно - заран и следобяд. Когато растението развие по-широка коренова система, може да се разредят поливанията, само че до тогава то има потребност от повече вода.

Следващият доста значим миг са климатичните условия. Идеалните градуси за плодните дръвчета са от 15 до 18 градуса.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР