Когато изпаднем в ситуация, в която се нуждаем от финансова

...
Когато изпаднем в ситуация, в която се нуждаем от финансова
Коментари Харесай

Бързите кредити – добра или лоша идея

Когато изпаднем в обстановка, в която се нуждаем от финансова помощ, не всеки път може да разчитаме на околните си, с цел да покрием паричните си проблеми.  В такива случаи нормално хората прибягват до услугите на банки или компании за бързи заеми, от които да вземат заем.  Ежедневно по радиото и малкия екран чуваме и виждаме реклами за бързо кредитиране, които ни дават обещание елементарно решение на проблемите ни.  Получаваме от ден на ден известия на телефоните и имейлите си, които ни подканват да се възползваме от разнообразни промоционални условия.
Прочетете още
Но не би трябвало да забравяме, че бързите заеми са нож с две остриета.

От положителната си страна, те ни дават опция да получим пари за къс период, които да ни оказват помощ в сложен миг. Минималните размери на сумите, които банките и фирмите отпускат стартират от 500 лева и стигат до 10 000 лева Времето за взимане на решение от страна на кредиторите е от 40 минути до няколко часа. Не са ни нужни поръчители, а утвърждението става единствено с даването на персонална карта.

Има обаче и огромен брой проблеми при този вид услуга, за които би трябвало да бъдем нащрек.

Някои от тях са високите лихви за предварително погасяване на отпуснатия заем, късите периоди за връщане на сумата, огромните такси за разглеждане на документите. Трябва да внимаваме доста и за размера на възнаградителната рента, тъй като този вид заеми не влизат в закона за потребителските заеми, които нямат право да надвишават повече от 5 пъти законовата рента, която е 10%.

Когато ви оповестят новината, че сте утвърдени за бърз заем не бързайте да подписвате. Първо прочетете всички предоставени документи и попитайте за детайлностите. Таксите са значима част от цената на един заем. Дори лихвата да е ниска, в случай че таксите са високи един заем може да не ви е толкоз преференциален. Затова научете какви са таксите и премислете добре детайлностите по погасителния проект. Изберете размер на вноската, който няма да утежни прекомерно бюджета ви.

Голям % от потребителите срещат проблем с това, че в доста компании, които оферират услугата, договорите се подписват от разстояние в електронна форма, без електронен автограф, нито пък със саморъчен подобен. Поради това те считат, че той е нереален и съдят компаниите, като желаят договорът да бъде анулиран. Това обаче не е допустимо, тъй като те следват напътствията на дадената платформа, изпращат фотография на персоналните си карти, своя лична фотография, одобряването се случва с генериран от системата имейл, който съдържа общоприет европейски формуляр, план за контракт и общи условия. За да потвърдят единодушието си, те влизат в линк от този имейл, след отварянето на който следва да вкарат код за потвърждаване, получен със SMS. При такива условия, несъмнено е зародило правно отношение по контракт за заем.

Голям брой правосъдни каузи са заведени поради безпричинно платени неустойки по договорите, както и по отношение на възнаградителната рента.

Потребителите би трябвало доста деликатно да четат договорите си, когато договарят пакет „ спомагателни услуги ”, тъй като някои компании не го включват при изчисляването на размера на годишния % на разноските по заема. Когато той бива включен, е допустимо да се надвиши законоустановената граница и по този метод се заобикаля нормата на член 19 от ЗПК. Тогава те са в правото си да осъдят компанията.

Всички банки и компании имат друга кредитна политика. Някои от тях утвърждават клиенти с неприятно ЦКР или без доказуеми приходи, а други имат по-строги условия. Преди да кандидатствате за кредитен артикул ви съветваме да разгледате уеб страниците на другите кредитори. Проверете дали ще ви е преференциално да вземете заем и сравнете другите предложения.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР