. Когато избухва Първата световна война, флотите от двете страни

...
. Когато избухва Първата световна война, флотите от двете страни
Коментари Харесай

Някои от най-големите съвпадения в историята

.

Когато избухва Първата международна война, флотите от двете страни на спора ангажират частни трансатлантически кораби за задачите на битката си. Един от тях от страната на Германия е Кап Трафалгар, който те боядисват в алено и черно, с цел да имитира английските търговски кораби като Кармания. Идеята е посредством малко машинация да се избегне нежелано внимание или даже да се получи преимущество в борба.

Но на 14 септември 1914 година, подправеният Кармания среща… същинският Кармания.

В този миг английският транспортен съд обаче към този момент е оцветен в сиво, тъй че двата съда не са огледални копия един на различен и би трябвало да приемем разочарованието, че обстановката не е била оптимално неловка.

Все отново става яростна борба – първата в историята сред океански кораби – която приключва с потъването на Кап Трафалгар и победа за английските сили. Между другото, някои източници споделят, че Кармания от своя страна е била маскирана като истинския Трафалгар, когато се срещат, само че това да знаете, че не е правилно.

Цутому Ямагучи е в Хирошима по работа в деня, когато Съединените щати хвърлят първата атомна бомба върху Япония. Мъжът е изхвърлен във въздуха от удара, само че оцелява след гърмежа и се връща назад вкъщи си… в Нагасаки. Там той се озовава в зоната на гърмежа на втората атомна бомба.

Ямагучи споделя на шефа си за опустошението в Хирошима, на което шефът му възразява: „ Как може една бомба да унищожи цялостен град! “ В този миг в стаята им избухва бяла светлина. „ Помислех си “, спомня си японеца по-късно, „ че облакът гъба ме е последвал от Хирошима. “

Въпреки че се счита, че към 150 души са били и в двата града в съответните дни на офанзивите, доста малко са били в обсега и на двете бомби, като Ямагучи. Учудващо, той въпреки всичко доживява до 93 години.

 Robert Todd Lincoln, Brady-Handy bw photo portrait, ca1870-1880-Edit1

Робърт Линкълн

Синът на Ейбрахам Линкълн, Робърт, не участва на три президентски убийства, само че връзката му и с трите е изненадваща.

В нощта на убийството на татко му през 1865 година той отхвърля поканата за театъра, само че е с президента, когато той почива на идната заран. През 1881 година, до момента в който служи като боен министър, е на гарата в Балтимор и Потомак, когато президентът Джеймс Гарфийлд е прострелян. В последна сметка Гарфийлд умира, евентуално от неприятната здравна помощ, която му оказват.

Две десетилетия по-късно Роб отива в Бъфало, с цел да посети Панамериканското ревю, нещо като версията на Новия свят на Световния панаир. Но когато идва, незабавно схваща, че президентът Уилям Маккинли е бил убит. Той го посещава два пъти същата седмица и се радва да види, че сякаш е на път да се възвърне. За страдание обаче Маккинли се утежнява внезапно и умира седмица по-късно.

Можем да припишем тези случки на присъединяване на Робърт Линкълн в американската власт. Но той може би нямаше да стане очевидец на нито една от тях, в случай че не беше избегнал на косъм гибелта – на жп гара в Джърси Сити. По време на Гражданската война Робърт се оказва в евентуално смъртоносна обстановка, когато пада сред движещ се трен и платформата. Той обаче е измъкнат от един от най-известните артисти по това време: Едуин Бут, брат на Джон Уилкс Бут, индивидът, който скоро по-късно ще убие бащата на Робърт.

И Джон Адамс, и Томас Джеферсън почиват на 50-ата годишнина от подписването на Декларацията за самостоятелност: 4 юли 1826 година Джеферсън си отива първи. Бащите-основатели и дългогодишните политически врагове възобновяват другарството си по-късно в живота, само че може би резервират въпреки всичко някакво съревнование: тъй като измежду последните думи на Адамс е неправилното изказване: „ Томас Джеферсън оцелява “.

Редица известни или позорни събития в немската история са паднат на този ден – от оповестяването на абдикацията на кайзер Вилхелм II от трона през 1918 година (което поставя завършек на немската монархия), до ужасите на Кристалната нощ през 1938 година През 1989 година Берлинската стена пада на 9 ноември, циментирайки датата в немското публично схващане. Те даже си имат специфична дума за деня: Schicksalstag или „ Денят на ориста “.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР