Когато искате да наемете жилище, задържително трябва да сключите договор.

...
Когато искате да наемете жилище, задържително трябва да сключите договор.
Коментари Харесай

Капаните, които крият договорите за наем на жилища

Когато желаете да наемете жилище, задържително би трябвало да сключите контракт. За да сте оптимално спокойни при тази значима стъпка, е добре с изключение на всичко друго, да имате поради и клопките при тези контракти.

За какво да внимаваме?

Бъдете сигурни, че договорът е в писмен вид

Договорът за наем на неподвижен парцел сред физически лица служи с цел да се регламентират правата и отговорностите на двете страни по съглашението. Според Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД), няма съответно условие към метода, по който ще бъде подписано съглашението. Това значи, че устната сделка, осъществена чрез нормално здрависване, също е годна опция за определяне на наемни връзки. Въпреки това не е желателно да разчитате на сходна процедура, защото при възможен правосъден развой контрактуваните условия са извънредно сложни за следене и доказване, написа уеб сайтът Имотека.

Писменото съглашение съставлява по-благоприятна опция, защото чрез него и двете страни разполагат със сведения за имената, ЕГН-то и непрекъснатия адрес на отсрещната страна.По този метод елементарно бихте могли да установите дали сключвате съглашение с действителния притежател на парцела.

Имайте поради обаче че въпреки сключването на съглашение в писмен вид да се явява като самобитен тип поръчителство, има обстановки, в които не може да разчитате на него, с цел да отбраните правата си. Именно заради тази причина добра процедура е договорът за наем да бъде нотариално удостоверен. По този метод разполагате с спомагателен залог, че взаимоотношенията сред двете страни са правилно показани и ще бъдат прецизно спазвани.

Прегледайте деликатно депозитите 

Вземането на депозит се е трансформирало в нормална процедура и участва като изискване съвсем във всеки общоприет контракт за наем. Депозитът съставлява подобаваща опция за разрешаване на зародилите неразбирателства от финансово естество. В най-общите случаи цената на неговата вноска е в размер на един или два месечни наема, само че може да бъде контрактувано и друго.

От значение е да знаете, че хазяинът е претрупан със задължението да съхранява сумата, до момента в който контрактуваните посред ви условия са в действие. Съгласно условията, вноската на депозита би трябвало да бъде налична във всеки един миг, ако деянията предпочитание да прекратите авансово съглашението. В този случай, в случай че няма утежняващи условия, които да постановат задържането на депозита от наемодателя (нанесени вреди и неизплатени дългове), той ще ви бъде възвърнат.

Разберете се авансово по какъв метод да предоставяте плащането 

От особена значимост е да се запознаете в детайли с детайлите, отнасящи се към заплащането на месечния наем. Поискайте информация по какъв метод притежателят на жилището чака да получава сумите – на ръка или по банков път. Ако определеният вид е вторият, не забравяйте да поискате номера на сметката, по която е належащо да превеждате сумите, планувани за покриването на месечния ви наем. Имайте поради, че за да бъдат подсигурени правилните връзките посред ви, може да изисквате да ви бъде издавана разписка за заплатен наем. Важно е да знаете, че нейното издаване е наложително по закон, в случай че заплащането се прави в брой.

Също по този начин е от голяма важност да сте наясно с това до какъв брой можете да забавите заплащането на наема, без това да бъде причина за неприятни за вас последици. Добра процедура е и предварителното договаряне, разглеждащо метода, по който ще отчитате пред наемодателя платените сметки за битови потребности като електричество, вода и парно. Имайте поради, че в някои случаи притежателите могат да впишат уговорка, съгласно която договорът се приключва без предупреждение, в случай че режийните разноски не бъдат плащани регулярно и е налично просрочване във времето.Така, без подозрение, бихте попаднали в доста неприятна позиция. Поради това е от изключително значение да отделите нужното за вас време, с цел да се запознаете в детайли с всички условия по контракта, преди да го подпишете.

Обърнете внимание на декларирането на доходи 

Обърнете особено внимание на декларирането на приходите от наема. Важно е да знаете, че този тип заплащания се одобряват като осъществен приход, заради което е належащо да бъдат облагани с налог недвижими парцели. Тук е моментът да се означи, че отговорността за покриването на налога носи наемодателят. Това в допълнение конкретизиране се постанова да бъде отправено, тъй като съставлява изключение от общовалидната процедура, според която данъкът се начислява и удържа от лицата, които изплащат приходите, а не от тези, които ги получават. Затова е значимо да се запознаете с присъщите особености на този вид договорни взаимоотношения, с цел да не бъдете подведени от недобросъвестни хазяи.

 

Възможни неустойки при неизпълнения на контракта

При никакви условия не трябва да подценявате ролята на клаузата, разглеждащата вероятните хипотези при несъблюдение на контракта и надлежно използването на неустойки. Този вид условия имат наложителен темперамент и са от извънредно значение, защото в огромна част от случаите точно при тях пораждат предпоставки за конфликтни обстановки.Тук е моментът да обърнем внимание и на размера на неустойките. Най-често цената им е идентична с тази на един месечен наем. 

Необходимо е в клаузата да бъдат избрани с конкретика детайлите при предпочитание за авансово преустановяване на контракта за наем. Важно е да знаете, че в случай че желаете да освободите парцела преди уговорения краен период на контракта, дължите наказателна клауза на вашия хазяин. Имайте поради обаче, че може да се възползвате от правото си да прекратите съглашението за наем, без да отправите предупреждение, в случай че притежателят на жилището не съблюдава своите отговорности.

Такива могат да бъдат случаите, когато правото ви на персонално пространство и успокоение бива редовно нарушавано – вашият наемодател не ви предизвестява преди да направи посещаване или сте открили, че влиза в жилището, без да ви уведоми и/или без вашето наличие. Все отново би трябвало да сте наясно, че съответните елементи и наличието на клаузите в контракта зависят директно от контрактуваните условия, персоналните решения и самостоятелната преценка на лицето, което го е изготвил.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР