Koгато имаме установена спортна програма, трудно е да я разчупим

...
Koгато имаме установена спортна програма, трудно е да я разчупим
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем преди да тичаме в планината

Koгато имаме открита спортна стратегия, мъчно е да я разчупим през отпускарския сезон. Ако сме от вида градски бегач и сме възнамерявали да прекараме няколко дни измежду природата, само че въпреки всичко сме решили да не скапваме форма и да тичаме, би трябвало и да сме добре готови.

Правилната екипировка

Най-важното е да имаме верните обувки. В планината имаме потребност от обувки с шипове, които да се задържат на неправилни повърхности, до момента в който в града използваме такива с по-гладка подметка.

Препоръчително е да подготвим и лека раница, с дребен дъждобран и вода, без да забравяме мобилния телефон с изцяло заредена батерия.

Маршрутът

 Снимка 347004

Много е значимо да не импровизираме и да планираме добре маршрута, който ще следваме, или да изберем подобен, който към този момент знаем. Не единствено, че няма да се изгубим и ще избегнем всевъзможни проблеми, само че и ще се усещаме по-уверени, когато знаем за къде сме се отправили.

Предпазливостта

Планината има по-голям надолнище от града (всички знаем) и това значи, че ще натоварваме доста повече краката. Ето за какво, макар че сме тръгнали с желанието да бягаме, на някои места, с доста стръмен надолнище да вземем за пример, за предпочитане е просто да вървим по-бързо. Без да подценяваме скоростта изцяло, тук-там при нанагорнище би трябвало да подпираме коленете си ръце.

Спусканията

 Снимка 370405

Макар изкачването да ни се коства доста тежко, изключително в случай че се тича, спускането също не е за занемаряване. Продължителното втурване ще тества мускулите на краката и тяхната непоклатимост.

Така че, би трябвало да сме деликатни, с цел да запазим салдото и да не натоварваме прекомерно коленете и глезените си. Но в това време е целесъобразно и да не стопираме прекалено много, с цел да не загубим ритъма.

Какви са изгодите от тичането в планината
Настилката в планината постоянно е по-мека от града, което пази ставите, до момента в който мускулите ни се упражняват по-активно. Свързването с природата, до момента в който бягаме, ще ни даде възприятие за независимост и ще повлияе положително на нашето въодушевление. Макар че това е спорт, който включва огромно физическо натоварване, практикувано умерено и последователно, е налично за всеки. Освен че тичането с другари е по-забавно, ни дава и възприятие на сигурност, когато става въпрос за спорт в планината. Всъщност, в случай че сме нови в това или не знаем маршрута, целесъобразно е да се движим в компания, или по оживени пътеки.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР