Когато има разнобой между премиер и президент, обикновено се правят

...
Когато има разнобой между премиер и президент, обикновено се правят
Коментари Харесай

Юрист пред Lupa.bg: Законопроектите на Кирил Петков за службите целят събиране на компромати

Когато има разнобой сред министър председател и президент, нормално се вършат опити да се орежат пълномощията на президента. Точно по тази причина Кирил Петков прави законопроект, който да ограничи пълномощията на Румен Радев. Това съобщи пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.



 „ Едно от главните изказвания на Кирил Петков бяха, че службите са го свалили. В резултат на това връзките на Политическа партия и президента се обтегнаха. Вече има открита омраза сред двамата. За това предложенията на „ Продължаваме промяната ” шефовете на службите да се избират от Народно събрание и да са на послушание на премиера, целят да се унизи президента, като демонстративно му се лишават пълномощия, които по Конституция са много малко ”, уточни юристът.



 „ С изключение на ГЕРБ, всички останали партии, които са управлявали при президент от друга политическа партия са го правили. Борбата е кой да може да прибира информацията от първа ръка, с цел да може да прави компромати. Нищо ново под слънцето. За страдание обаче това има отрицателни последствия за самите служби. От една страна се основава демотивация, а от друга при честата промяна на шефове, което следва постоянно при сходни прехвърляния на пълномощия, се основава хоос ”, сподели още Даниел Божилов.

В коридорите на Народно събрание Кирил Петков преди дни съобщи: „ Не е редно президентът еднолично да държи надзор върху службите. Помня доста добре по какъв начин като министър-председател нямах опция да подменя нито един от шефовете на службите ”.

  " Президентът управлява всички служби. Има опция да подменяш шефовете на службите с подписите на премиера и президента, а той управлява и двете. не е вярно. Нека Министерски съвет да предлага шефовете на службите и да се изслушват в комисия на Народното събрание, тъй че да не може нещо да остане прикрито - покрито, а не изпълнителната власт да носи цялата отговорност ", сподели някогашният министър председател във връзка бъдещия законопроект за смяна на контрола на секретните звена и корекция в метода, по който управленията им се назначават.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР