Когато говорим за промените, които търпят индустриалните отношения, предизвикателство е

...
Когато говорим за промените, които търпят индустриалните отношения, предизвикателство е
Коментари Харесай

Донев: Младите хора имат изисквания, които не се покриват от минималната заплата

Когато приказваме за измененията, които търпят индустриалните връзки, предизвикателство е отношението на младежите към пазара на труда, защото те имат условия и упования, които не се покриват от минималната работна заплата, младежите желаят еластичен метод към работното време. Това каза служебният министър председател Гълъб Донев в приветствието си към делегатите на единайсетия конгрес на КТ “Подкрепа ” в НДК.

По думите му бъдещето на труда са младежите и е време те да са съществена тематика в обществения разговор. " Вярвам, че измежду вас ще открия съидейници в тази полемика ", добави Донев.

Той съобщи, че синдикатите ще се включат в договарянията за предоговаряне на глава " Енергетика " в Плана за възобновяване и резистентност.

" Пазарът на труда се трансформира по-бързо в сравнение с сме подготвени да си представим, само че това не трансформира позицията на синдикалната организация в тристранния разговор ", сподели още Донев. " Вероятно едни специалности ще изчезнат, на тяхно място ще се появят нови, само че в тези времена на бързи промени " Подкрепа " ще остане, тъй като няма по какъв начин обществената отбрана и отстояването на правата на служащите да бъде сменени от изкуствен интелект ", добави Донев.

По думите му робот не може да бъде съпричастен и взаимен, не може да предложи поддръжка. 

" Битката за обективни приходи и безвредни условия на труд в никакъв случай не са оставали настрана от вниманието на синдиката и на това се дължи доверието на хилядите членове на " Подкрепа " в България, добави министър председателят.

" Дори от време на време да припознавате служебното държавно управление по-скоро като зложелател, ние сме изправени пред съществени проблеми, които са отлагани във времето и в този момент получаваме дълбоки обществени неравенства и комплицирана демографска обстановка, за които едно служебно държавно управление не може да предложи магическо решение, добави той. Това, което можем и вършим, е да предлагаме решения, които са вероятни в този момент, в актуалната икономическа обстановка ", сподели още Донев.

На форума участва и президентът Румен Радев, който уточни, че пандемията от COVID-19, енергийната рецесия, войната в Украйна и галопиращата инфлация слагат живота на хората и трудещите се в България на все по-голямо тестване. 

" Всеки конгрес е мотив за разбор и равносметка, и въпреки КТ " Подкрепа " да се роди едвам преди три десетилетия, бурният й живот доста мъчно ще се вмести даже в три века ", сподели още Радев.

Преди дни синдикатите обявиха предпочитание да вземат участие в договарянията с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в частта за въглищните централи и поетият ангажимент от страната ни да понижи с 40% нездравословните въглеродни излъчвания.

Конгресът на КТ " Подкрепа " съответствува с 34-годишнината от основаването на синдиката и минава под мотото „ С " Подкрепа “ в бъдещето! “. Конгресът се привиква на всеки четири години. В него вземат участие над 570 делегати от цялата страна.

Делегатите на форума бяха поздравени и от президента, столичния кмет Йорданка Фандъкова, министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров, почетния президент на „ Подкрепа “ Константин Тренчев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР