Когато говорим за перфекционизма дебело трябва да подчертаем, че понижаването

...
Когато говорим за перфекционизма дебело трябва да подчертаем, че понижаването
Коментари Харесай

Капаните на перфекционизма, които могат да провалят всяка кариера

Когато приказваме за перфекционизма дебело би трябвало да подчертаем, че понижаването на вашите стандарти може да усъвършенства психологичното ви здраве

Безмилостното гонене на безупречността и залитането към перфекционизма най-вероятно може да докара до ниска самокритика, меланхолия и даже податливост към самоубийство.

И още нещо: би трябвало да е ясно, че перфекционистите не ги назначават за ръководители!

Те сами си предявяват високи условия и се стремят във всичко да са идеални, заради което се случва да губят сили и време в непотребни детайлности. Техният блян към съвършенство е ориентиран и към другите – разпореждат им прекомерно високи упования и искания, заради което целият екип може да снижи продуктивността си. А може да се стигне и до спорове.

„ Перфекционизмът е етикет, който даваме на нуждата да продължим да работим, до момента в който не отстраним безусловно всички дефекти , даже дребните. Това звучи като положително качество, само че на процедура има проблем “, споделя Арт Маркман, психолог и създател на книгата „ Умното мислене “.

Изпипването кара човек да отделя прекалено много време и сила за всеки един план, което лишава от други цели. Освен това, колкото и работа да сте вложили, евентуално има фактори, които не можете да вземете поради и които в даден миг ще изискват да извършите промени.

Подхождайте като към програмен продукт, не като към хардуер, предлага Арт Маркман

Ако произвеждате тв приемник или миксер, продуктът ви е толкоз добър, колкото когато напусне фабриката. Софтуерът е планиран с концепцията за непрестанно възстановяване. Следващата седмица разработчикьт може да поправи някои неточности и да добави функционалности.

„ Повечето планове, по които работите, наподобяват на програмен продукт. Ако създадете нещо, което не е съвършено, евентуално можете да го поправите, откакто откриете някакви дефекти – твърди психологът. – Не е нужно да се чувствате по този начин, като че ли би трябвало да получите отлична оценка за вашия план, когато той бъде показан за първи път пред света. Вместо това би трябвало да създадете нещо, което получава позитивна оценка. “

Ако сте перфекционисти, би трябвало да се научите да се поставяте под надзор, да не зацикляте и да продължавате напред

„ Изключително значимо е да осъзнаете, че множеството от нещата, които вършиме, не заслужават оптимални старания. В множеството случаи верният метод е да вършите работа, която е остатъчно добра, с цел да задоволи обстановката. А това значи, че би трябвало да намирате компромис сред усилието и точността . Колкото повече работите по даден план, толкоз по-вероятно е да го подобрите. Но ключът е да положите точното количество старания, с цел да извършите плана допустим, тъй че да запазите времето си за други цели “, предлага Арт Маркман.

Той показва две на практика тактики, шито можете да приложите

Едната е да завършите задачата до това равнище, което смятате за задоволително, и да ревизирате каква реакция ще получите от другите. Вероятно ще откриете, че сте свършили добра работа.

Ако знаете, че би трябвало да завършите задача, преди да е 100% съвършена, само че усещате, че все не можете да го извършите, помолете за помощ способен сътрудник , на който имате професионално и човешко доверие. Нека той ви каже, когато сте подготвени. Давайте му постоянно информация до каква степен сте стигнали и разчитайте на него да ви заяви по кое време планът е задоволително добър, с цел да го приключите.

Най-важното е и да се вслушате в думите на вашия сътрудник, акцентира психологът

Той натъртва на това, тъй като е доста мъчно за перфекциониста да даде контрола на някой различен. За него е все едно да се остави на случайността. По тази причина би трябвало да вземете доста твърдо решение, че ще се доверите
на сътрудника и ще спрете с доизпипването на задачата до цялостно съвършенство.

Ще ви е по-лесно да приложите всяка от двете на практика стъпки, в случай че започнете тренингите с по-незначителни задания.

Като следвате тези тактики, последователно ще се измъкнете от клопката на перфекционизма и ще го накарате да работи за вас, не против вас.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР