Когато Газпром спря едностранно газа трябваше много бързо да намерим

...
Когато Газпром спря едностранно газа трябваше много бързо да намерим
Коментари Харесай

Кирил Петков: Американският газ е 4 пъти по-евтин от на Газпром, ще дойде на еквивалентна цена

Когато " Газпром " спря едностранно газа трябваше доста бързо да намерим опция. Прегледахме вариантите и в Съединени американски щати цената е коло 26 $ на мегават, към 100 евро е в Европа, а на " Газпром " цената е 82 евро. Лесно е да се види, че доставките от Съединени американски щати, макар доставките с транспортен съд, маржът е толкоз огромен, че газът ще пристигна на една добра цена. Това разгласи министър председателят Кирил Петков в изявление за Нова телевизия.

Проблемът бе, че всички сега търсят газ и за България бе значимо да влезе и да изиска. За нас е значимо да покажем, че България не е подвластна и оттук насетне никой не може да ни извива ръцете, съобщи още Кирил Петков.

Доставките от Съединени американски щати ще идват на цена, която еквивалентна на тази от " Газпром ", добави той. Договорът е подписан непосредствено с американска компания, само че не желая да споделям имена, сподели министър-председателят. Премиерът се похвали и, че е контрактувано България да получава цялото количество азерски газ без да е почнало експлоатирането на гръцката връзка. Цената на природния газ за май се подвига с 14%, само че пада през юни, тъй като корабите не могат да дойдат от през днешния ден за през днешния ден, обясни Петков.

Ако можем за 3-4 дни след прекъсването на газа да договорим по-добра цена, значи ще се оправим, както се справихме и с проблема с Украйна и оръжията. Явно това държавно управление набира скорост, безапелационен бе министър председателят на въпрос дали ще оцелее обединението. Политическото напрежение идва първо от хора, които са крали и бързат преди да ги хване европрокуратурата, съобщи Петков като уточни някогашните ръководещи. Колко време има европрокуратурата зависи от това какъв брой хората ще ни се доверят, добави той.

Малките превозвачи към този момент ни дават хрумвания, които не са свързани единствено с предоставяне на пари от страната, уточни министър-председателя като образец за доверие. Той разгласи, че схваща част от превозвачите, които ще стачкуват в сряда, че са притиснати от повишаването на горивата. Въпросът е обаче по какъв начин преразпределяме парите от пенсионери, здравето, бизнеса, майките с деца за тях.

Четири пъти ме прекъснаха и споделиха, че нямат време да ме сушат. Тогава им споделих, че който няма време да ме слуша, им демонстрирах вратата, изясни министър председателят за скандалния запис, оповестен от превозвачите след провалена среща с него. Когато някой пристигна с претенции да се сменят трима министри, това е чисто политически развой, безапелационен бе той.

Исках да им оповестя, че когато махнем акциза на природния газ, доста от камионите ще се употребяват от това, изясни Петков. Поискахме от Съединени американски щати алтернатива поради закъснението на изтребителите F-16 до 2025 година Обещаха ни самолети втора употреба като приказваме за към 6 самолета, заяви още министър председателят. Като той чака заплащанията от страна на България да са единствено оперативни разноски по употребата. Тази война за жалост ще е за няколко години напред. И би трябвало да сме доста сплотени в България. Трябва да сме сигурни, че пазиме ползите си и не вкарваме страната в спомагателна рецесия. Това е вярното държавно управление за този миг, съобщи още Петков.

Прогнозата му се основавала на информация от сътрудниците. Той не очаквал войната в Украйна да се разрастне в Трета международна, само че се тормози от преместване на спора в Молдова. Тази война сега е военна, само че в Европа е с стопански измерения, сподели още министър председателят. България ще бъде включена в изключенията на петролно ембарго против Русия, подсигурява Петков като се базира на свои ангажименти с Европейската комисия. България не може да си разреши стопански да спре и петрола, откакто диверсефицира внезапно от 95 до 0 % съветския газ, обясни той.

Тази седмица ще излезе мярка за 25 ст. отстъпка на литър при зареждане на бензиностанция, даде обещание министър-председателят. Отстъпката ще е за зареждане от 50 литра гориво. Има ограничения за пенсиите и махане на акциза на природния газ, мисли се дали ще има предел какъв брой пъти по 50 литра ще могат да се заредят с отстъпка, обясни Петков. Помощта ще се употребява непосредствено на бензиностанцията. Той сложи като цел бърза замяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията, с цел да не се позволяват картели. " Балкански поток " е план, който харчи 3 милиарда български пари, а обслужва съветски ползи и различен получава газа, изясни Петков. Той още веднъж свърза подредената от него инспекция с ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов и открития в гаража на пиарката му Севделина Арнаудова джип, който е подарен от строителя на газопровода на " Булгартрансгаз ". Ако половината от тези пари бяха дадени за гръцката връзка, тя щеше да е издигната, съобщи Петков.

В договарянията със Северна Македония истината е, че всички българи знаят, че Северна Македония би трябвало да е в Европейски Съюз и правата на българите там е да бъдат предпазени. Очаквам скоро РСМ да направи институция за правата на българите в страната, сподели министър председателят във връзка връзките с югозападните съседи на България и ветото ни за започване на договаряния сред Скопие и Европейски Съюз. Няма да създадем нищо без Народното събрание, само че кой желае безпаричен комшия отвън Европейски Съюз, приключи Петков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР