Когато Франция е освободена през 1944 г., чуждестранни фотографи и

...
Когато Франция е освободена през 1944 г., чуждестранни фотографи и
Коментари Харесай

Хоризонтално сътрудничество: Kакво правят французите с жените предателки след края на Втората световна война

Когато Франция е освободена през 1944 година, задгранични фотографи и преса са на място, с цел да документират събитието – и измежду направените фотоси има хиляди изображения на французойки с бръснати глави. Без подтекст те наподобяват странни, защото болшинството от тях гледат начумерено и замислено, до момента в който в близост ги следи навалица фенове.

Има доста способи да си сътрудничиш с врага, като да вземем за пример да му осигуриш хранителни запаси, да се биеш дружно с него или, при подобаващи условия, да станеш двоен сътрудник. Жените в гореспоменатите изображения обаче са били сътрудници от друг тип, защото са имали връзки с немски бойци по време на окупацията на Франция.

Франция е нападната от немските сили през май 1940 година и победена в границите на един месец, което постанова помирение сред делегати от двете страни. Така страната публично капитулация и разделя нацията на две зони: немската окупация на север и следената от Франция на юг, която е известна като Режимът на Виши.

Маршал Анри-Филип Петен е властническата фигура в този режим и, несъмнено, работи в сходство с Германия, като от района са изгонени десетки хиляди еврейски жители. Някои източници настояват, че той се е надявал да работи като медиатор сред Франция и силите на Оста, с цел да държи немските войски надалеч от Виши и да оказва помощ на френската опозиция.

Едва през ноември 1942 година немските войски завладяват Виши като възмездие за намесата на свободните френски сили в Северна Африка. Според Германия дейностите, осъществени от французите в района, са нарушили съглашението за помирение, подписано преди повече от две години.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР