Когато Федералният резерв понижи основния процент по федералните фондове за

...
Когато Федералният резерв понижи основния процент по федералните фондове за
Коментари Харесай

Излишните банкови резерви могат да свалят долара

Когато Федералният запас намали главния % по федералните фондове за втори следващ път през тази година доста анализатори "категоризираха " мярката като подкрепяща зелените пари.

Нормалната логичност е, че валута, която носи по-ниски приходи, би трябвало да поевтинява. В случая обаче щатските централни банкери вършат това, което и сътрудниците им от еврозоната и от Япония, освен това - не чак толкоз настървено. А без по-ясен поврат към по-агресивно парично предложение от страна на американските парични стратези, доларът по-скоро ще остане "упорито мощен ", счита Лий Хардман, валутен анализатор в лондонското отделение на японската MUFG.

Ханс Редекер, който оглавява звеното за световна валутна тактика на "Моргън Стенли ", обаче не споделя този оптимизъм, тъй като показва различен изключително значителен фактор, който би могъл да смъкна доларовите котировки. Това са депозитите на комерсиалните банки във Федералния запас, които надвишават изискваните по закон минимални наложителни запаси. Този фактор се оказа сериозен през предходната седмица когато щатските пазари за краткосрочни заеми (overnight) се оказаха без налична ликвидност и кредитните разноски скочиха до най-високите в историята 10 %. (Бел. ред. - "Банкеръ " разказа в детайли случая в материала "Репо " паниките на Федералния запас ", оповестен в banker.bg на 18 септември).

За да се оправи с ликвидната рецесия Нюйоркският клон на щатската централна банка интервенира неколкократно на щатските парични пазари. А на 20 септември разгласи поредност от дълготрайни ограничения, предопределени да отслабят натиска в сериозни интервали какъвто е краят на месеца когато банките се пробват да свият балансите си, с цел да отговорят на условията за по-благосклонно отношение от страна на регулаторите.

В публично изказване клонът на Федералния запас в Ню Йорк осведоми, че от началото на тази седмица пуска три 14-дневни срочни репо-операции от по 30 милиарда щ. $ всяка (на 24, 26 и 27 септември). Освен това ще предлага всеки ден до 10 октомври и дневни (overnight) репо-сделки за най-малко 75 милиарда $ всяка. Усвоените средства може и да са по-малко от препоръчаните количества според от импортираните поръчки. След 10 октомври банката ще реализира сходни транзакции при нужда, с цел да помогне за поддържането на лихвата по федералните фондове в целевия диапазон 1.75-2 %.

Редекер показва, че ограничения като описаните нагоре евентуално ще натиснат надолу американския $, тъй като неговата цена по предписание следва компактно количеството "излишни " запаси в системата. Колкото повече са те, толкоз по-голямо е предлагането на долари, респективно - по-ниски са доларовите котировки.

Засега прогнозите на Редекер не се сбъдват, макар първите два кръга от репо-операции на 23 и 24 септември. В късната следобедна европейска търговия на 24 септември зелените пари са разменяха против 1.1015 щ. $ за едно евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР