Когато един шеф прави козунак, ние преглъщаме и си записваме

...
Когато един шеф прави козунак, ние преглъщаме и си записваме
Коментари Харесай

Козунакът на шеф Виктор Светославов

Когато един началник прави козунак, ние преглъщаме и си записваме деликатно рецептата, съветваме ви да извършите същото

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг (София Мел за козунак)
● квас - 40 г прясна
● сол - 1 ч.л.
● прясно мляко - 200 мл
● захар - 300 г
● олио - 90 мл
● масло - 125 г
● яйца - 6 бр.
● ванилия - 2 бр.
● ядки - ядки, стафиди, шоколад по желание

Начин на подготвяне

В навечерието на Великден желая да споделя с вас доста сполучлива рецепта за козунак. Наскоро имах щастието да посетя Кулинарна академия Изпечено с обич и взаимно с началник Виктор Светославов да замесим най-вкусния и бухнал козунак.

За сполучлив козунак на конци с хрупкава коричка са нужни няколко неща. Хубаво брашно, което пресяваме миниму 2 пъти. Ако прибавяме ядки, стафиди и други, те би трябвало авансово да са наквасен в течност, с цел да не нарушат структурата на тестото. Към края на месеното да прибавим щипка- две сол, която по натурален метод стяга тестото.

Печенето, главен миг при правенето на козунаци, стартираме на малко по-висока температура с цел да получим хубава коричка, а след това понижаваме градусите, с цел да се изпече тестото отмерено. Не разчупвайте козунака преди да зистинал изцяло! Така ще изгуби естествената си мокрота и ще бъде изсъхнал на идващия ден.

Яйцата би трябвало да са на стайна температура, както и маслото, а млякото и олиото би трябвало да са леко затоплени (30-32 градуса).

Разтваряме маята в малко мляко и с две лъжици от брашното вършим гъста кашица. Оставяме да шупне (за към 30 мин).

Захарта, 5 от яйцата, солта и ванилията се смесват и разрушават с миксер до хомогенна примес и цялостно разтваряне на захарта. Прибавяме поредно брашното, маслото, сместа с маята и замесваме меко тесто.

Може да употребявате за към 10 минути миксер с плъгини за тесто или кухненски работ. Ако месите на ръка, времето се усилва съвсем двойно. Постепенно прибавяме с измесване затопленото олио.

Ако добавяте стафиди, тук е моментът да ги отцедите от течността, в която са били накиснати (вода или алкохол) и да добавите и тях. Оставяме тестото за към 40-45, с цел да удвои размера си.

Това ще стане по-бързо, в случай че е в затоплено помещение или на най-ниската степен във фурната, само че наложително покрито, с цел да не изсъхне. За оформяне на козунаците има доста разновидности, плитки, разнообразни форми. Интернет също изобилства от хрумвания, тъй че самоуверено експериментирайте.

Вече сплетените козунаци слагаме в намаслени форми/тавички и оставяме още веднъж да втасат за час-час и половина. След това намазваме с останалото яйце и поръсваме с кристална захар.

Печем за към 10 мин на 180-190 градуса, а след това допичаме за още към 40 мин на 170-175 градуса. Ако доста бързо покафенее коричката на козунаците, покрийте с алуминиево фолио.

Козунакът на началник Виктор Светославов е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР