Когато чуя въпрос какви са плюсове и минусите от влизането

...
Когато чуя въпрос какви са плюсове и минусите от влизането
Коментари Харесай

Николай Василев: С липсата на редовно правителство сами се отдалечаваме от еврозоната

" Когато чуя въпрос какви са плюсове и минусите от влизането на България в еврозоната, се чудя дали има даже и един минус. Чудя се и за какво има толкоз доста хора, които се вързват на някакви политически шарлатани, които си измислят някакви причини срещу това ", сподели пред Николай Василев, някогашен вицепремиер и някогашен министър на стопанската система. 

По думите му дали да има референдум по тематиката за въвеждането на еврото е чисто политически въпрос, както беше с влизането на страната в Европейски Съюз:

" Как щяхме да разбираем на децата си в този момент, че тъй като някой е имал нелепостта на референдум през 2002 година да гласоподава срещу присъединението на България в Европейски Съюз, в този момент можеше да сме бедна и изостанала страна ".

Според Николай Василев някои от хората, които са срещу еврозоната, не желаят страната ни да принадлежи на западната цивилизация.

" Това не е теоретичен мотив, това са геополитически желания. Другата причина са криворазбрани стопански причини. Те не са прави ".

България беше доста подготвена за еврозоната и отговаряше на всички критерии в продължение на десетилетие, счита Василев.

" Не ни одобряваха, тъй като се моткахме повече от 10 години. Държави не бяха подготвени, а ги одобряваха, а ние бяхме подготвени, само че не ни одобряваха, тъй като се моткахме. В момента по два от трите критерия ние не отговаряме - висока инфлация, бюджетен недостиг и небалансирани бюджети ".

С неналичието на постоянно държавно управление сами се отдалечаваме от еврозоната, акцентира той и посочи:

" Ако има постоянно държавно управление, на което първата и най-голяма цел е да вкара България в еврозоната и прояви страшна политическа воля, даже и лекичко да не отговаряме на някои от критериите, тогава нещата ще се получат ".

Василев дефинира моментната политическа обстановка в България като " режим на голямо харчене на пари от бюджета, без мозък ":

" Сега епохата е ултрапопулистка. Такова харчене не е имало в историята на страната, даже и по времето на най-левите държавни управления в прехода.... Огромно харчене, без да се мисли. Краят на всички места е еднакъв - и Гърция го е изпитала и другаде по света е имало. Такива страни нормално приключват зле ". 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР