Когато чуем думата поп-фолк в главата на всеки от нас

...
Когато чуем думата поп-фолк в главата на всеки от нас
Коментари Харесай

Ретро звездите от 90-те и песните, които се пеят и до днес

Когато чуем думата поп-фолк в главата на всеки от нас изникват облиците на Галена, Преслава, Азис, Анелия, Емилия и така нататък, които потвърдиха, че могат да се задържат на сцената готини наред и не престават да взривяват клубовете с шлагери, наличие и стайлинг.

Някои от по-възрастните представителки на поп-фолка, като да вземем за пример Камелия, Малина, Глория и Лияна, също постоянно имат непокътнато място в светските летописи, написа уеб сайтът Trafficnews.

Само починалата Румяна и Сашо Роман си остават някак безконечни...

Никой обаче, не приказва за артистите от зората на този род, които добиха огромна известност през 90-те, само че славата им бе за малко, а по-късно изчезнаха безследно.

Може би огромна част от вас си пускат старите им ретро части по празници и купони, само че надали си спомнят ликовете им, че даже и имената. Разбира се, има и такива, които се появяват в общественото пространсво по една или друга причина, само че други са изчезнали като че ли в дън земя и към днешна дата не се знае нито по какъв начин наподобяват, нито какво се случва с тях.

А в миналото чалгата си беше просто чалга, а не начин на живот! Някога тези хора не бяха нито ВИП, нито братя, нито звезди, а най-хубавото беше, че не бяха ничии идоли! Бяха просто хората, които ни забавляваха, разсмиваха или натъжаваха с песните си. Събирахме плакати и картички от списание " Нов фолк ", а с цел да си създадем фотография с тях трябваше да изчакаме да пристигна време за море и да посетим някоя от откритите кръчми по курортите.
 Ретро звездите от 90-те и песните, които се пеят и до през днешния ден

Ето ги и тях:

Започваме с Петра, която оглави музикалните ранглисти през 90-те с мега шлагера си " Хищна хиена ". В репертоара си обаче има и напълно различен вид песни химн за Иван Костов и парче по стихове на Гео Милев. Петя Атанасова, както е родното ѝ име, е родена на 8 октомври 1963 година в град Хасково в фамилията на гръцки емигранти.

След дипломирането си работи като учителка в Хасково. Там основава музикална група, с която работи в ресторант, а след това пее в тракийския отбор на Хасково. Развива музикална кариера за компания „ Пайнер “ в интервала от 1998 до 2002 година. Омъжва се за писателя и рецензия Стефан Цирков, от който има 2 дъщери, само че по-късно се разделят. На летище София Петра среща огромната си обич - гръцкия предприемач Димитрис, с който искрата на любовта пламва от пръв взор. Така, към този момент 15 години те разделят един покрив в Кипър и се радват на щастливи моменти дружно.

Продължаваме със Сани, която не се смути да изпее „ Ах, банана”. Днес тя е на 43 години, към момента е червенокоса, само че имиджът и е много по-различен от този, който сътвори пред 90-те. От години тя работи като учителка, а през миналата година изненада не с шлагер с своеволен текст, а със сърцераздирателна балада „ И на оня свят”.

В листата попада и певицата Мира, която нашумя около мустака на Републиката Милко Калайджиев и тяхното взаимно парче " Хей, дребната ". Несъмнено щом чуем името на Мира обаче се досещаме и за различен нейн шлагер - " Летвата ".

Станимира Костова, както е същинското и име, е родена на 22 декември 1983 година в Стара Загора.

В момента певицата е с 11 години по-млад от нея мъж, от който има дете - момченце, което носи името Дидко. През лятото на 2020 тя даже се завърна на музикалния хоризонт и посвети ария на обичания си, като го снима във видеото. „ За всички някогашни “ направи премиерата си точно на рождения ден на приятеля на Мира на 5 юли.

Често Мира се среща и със свои сътрудници, с които е останала другарка във времето и към момента поддържа връзки. Сред последните и изявления в мрежата попадат фотография, на които е в компанията на Емилия и Таня Боева.

И като казахме Таня Боева... да, тя също беше от тези нашумели реализатори, когато бяхме деца.

Тя е родена на 3 ноември 1973 година в Тополовград, само че живее, учи и израства в Димитровград. Голямата си известност и триумф Таня Боева получава откакто издава албума „ Дама пика “ през 1999 година От 2002 година до през днешния ден Таня Боева е самопродуциращ се реализатор. От 1999 година до 2017 година е омъжена за композитора и аранжор Михаил Бургуджиев, от който има един наследник – Росен, роден през 2008 година

Днес тя има нoвa любoв в живота си, за който се приказва, че е много по-млад от нея. Ceгa тя твъpди, чe нaй-нaĸpaя e paзбpaлa ĸaĸвo e дa бъдe oбичaнa и щacтливa. Междувременно, Таня Боева сега няма нищо общо с предходната си визия и съвсем не наподобява на себе си. Сред първите корекции, които фолк изпълнителката направи беше ринопластика, само че години по-късно тя е пипнала съвсем всяка част от лицето си. Повторна ринопластика, устни, ботокс, филъри и скули са единствено дребна част от интервенциите, до които е прибягнала изпълнителката на " Лошо момче ".

Следващото място се пада на Ина, прочула се с песента " Зелено, зелено ", както и с обстоятелството, че е първата поп-фолк певица, театралничила за корица на Playboy в далечната 2003-та година.

Според последна информация, зеленооката брюнетка от Кюстендил, чието същинско име е Антонина, през днешния ден работи като преподавател в една от най-големите и хубави детски градини в София.

Ина е приключила компетентност „ Поп и джаз пеене “ в Нов български университет, а по-късно и магистратура със същата компетентност в СУ „ Св. Климент Охридски “ в столицата. Омъжена е, през 2010 година ражда първия си наследник, единствено година по-късно ражда и втория си наследник.

Понякога приема участия за ретропартита, само че не счита да се връща на сцената.

Мая и Магапаса също остават някак безконечни с шлагера си " Ти отново си жива ". Парчето на Моя " Щом си мъж " също не е за пропускане, говорейки за шлагерите от зората на фолка.

На върха на кариерата си, Мая взема значимо решение - освен да напусне поп фолка, само че и България. И по този начин, през 2007 година тя отпътува за Лас Вегас, където живее и сега дружно с щерка си Кристияна, която учи Наказателно право.

Мая работи като диджей, танцьорка, певица и даже се е специализирала в слагането на екстеншъни. Танците на стълб са измежду главните ѝ занимания и с помощта на тях певицата наподобява толкоз убийствено в тяло.

След повече от 13 години безмълвие, тогавашната суперзвезда даде първо изявление през 2019 година.

Чалга легендата Добрин Петров, по прочут като Магапаса, пък напълно неотдавна стана татко за повторно. Музикантът, който покоряваше музикалните ранглисти през 90-те години на предишния век, сега е по-влюбен от всеки път. През месец април той означи 45-годишния си празник дружно със своята обичана Денислава, която родом е от Хисаря, само че живее в Чикаго, където се срещат с Магапаса.

Говорейки за представителите на фолк гилдията от мъжки пол, няма по какъв начин да не споменем и индивидът извършил " Имам единствено едно сърце " и " Диаманти и рубини " - Коста Марков.

Той е роден в град Бургас, само че израства в град Несебър. В фамилията му няма професионални музиканти, с изключение на един братовчед на майка му, който е диригент на симфоничен оркестър.

През 1997 година подписва контракт с музикална компания „ Пайнер “ и записва четири независими албума, а през 2006 година приключва певческата си кариера.

Същата година се дами за приятелката си Кристина във Флорида. На 16 юни 2006 година му се ражда щерка – Анджелена.

През 2016 година, след 10-годишна пауза, Коста Марков се завръща на сцената, като още веднъж подписва контракт с компания „ Пайнер “, който е преустановен през 2019 година

Днес Коста Марков разпределя времето си сред слънчевите крайбрежия на Флорида, където развива бизнес за недвижими парцели, и тези на родния си Несебър. Понякога приема предложения за изяви на сцената и е щастлив, че хората към момента го помнят и не престават да пеят песните му.

Наследникът на Коста Марков в Пайнер стана артистът от Пловдив - Карлос. Почитателите на двамата артисти означават огромната аналогия сред тях освен във външния тип, само че и в тембъра на гласа. Навярно Карлос също е наясно с тези обстоятелства и точно по тази причина записа песента " Имам единствено едно сърце ", само че с друг аранжимент и натрупа милиони гледания.

Волната пеперуда” Кати, която бе изобретение на Виктор Касъмов от „ Ара” потъна в забвение, макар хитовите 6 години, през които не слезе от сцената. „ Пеперуда”, „ Омайна нощ " и още части се помнят и до през днешния ден, само че не и изпълнителката им.

Кариерата на Катя Рангелова Михайлова, по-известна като Кати стартира през 1999 година, когато издава и първия си албум.

На 13 септември 2006 година певицата ражда щерка си Джулиана. Малко по-късно приключва музикалната си кариера, като се отдава на фамилията си и най-много на развъждането на щерка си.

Легендарната фолк певица Весела насъмнено помним с песните " Палаво око ", " 300 нощи, 300 дни ", " Уво-уволнение " и други.

Весела Шидерова Христова е родена на 23 август 1978 година в Хасково. Записва песни за звукозаписна компания „ Пайнер “ от 1998 година

От 16 годишна е дружно с половинката си Тони, като на 17 август 2017 година те стават родители на момченце - Светлозар.

Певицата сбъдна фантазията си да стане майка след дълги години вървене по тъгите. Синът и се ражда след посещаване на чудотворния манастир „ Света Богородица – Успение–Златна ябълка” край Асеновград, за който се носят митове, че е едно от най-мистичните места в България.

Изпълнителката и половинката си купили етаж от къща в града на Богородица и са доста щастливи там. Покрай сина си певицата малко се откъснала от работата, само че от време на време приема участия по клубове за тематичните ретро вечери.

Пенка Петрова Кръстанова, по-известна като Пепа или Пепа Секса, е още едно от имената, които бързо изчезнаха от музикалните среди. Без подозрение нейният максимален шлагер е скандалното парче " Синя прашка " от 2004-а.

Певицата е приключила образованието си в Музикалното учебно заведение в Широка лъка. От няколко години благоевградчанката живее в Швейцария дружно с щерка си.

Помните ли Гергана? Ще ви напомним – братовчедката на футболиста Стойко Сакалиев. тя е родена на 30 ноември 1984 година в Димитровград. Завършва междинното си обучение със компетентност „ поп пеене “.

Хитът ѝ „ Губя те постепенно “ я изстреля на върха през далечната 2003 година, само че последва дълъг и непосилен кариерен застой, който ѝ подсигурява сигурен неуспех. Едва през 2015-а Гергана направи още един опит да наложи името си, само че не съумя да се пребори с безмилостната конкуренция.

През 2016 година приключва Геология в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. През 2018 година тя зарадва феновете си единствено с една нова ария, само че върви по участия, когато я поканят. Гергана в никакъв случай не е криела, че обича музиката, само че за нея това е по скоро занимание, а не съществена специалност. Мечтае да успее на пробие и да стартира работа точно в областта на гемологията.

Продължаваме напред с Орнела, същинското име, на която е Теодора. Работи за музикална компания „ Съни Мюзик “ в интервала от 2000 до 2002 година и издава два независими албума. Сред най-известните ѝ хитови песни са „ Тип-топ “, „ Невиждани очи “, „ Изпий си кафето “ и „ Как боли “. Нейната кариера изтърпя тъкмо две години.

Орнела живее в гарсониера в „ Красна поляна ", а откакто не съумява да си откри работа след завръщането си от чужбина, певицата изкарвала прехраната си като хигиенистка в столична банка. Днес тя пее с оркестър в ресторант в Швейцария.

Лия е обичана изпълнителка от близкото минало, която сега е занимава с фешън бизнес. Нейни са тоталните шлагери „ Ще те мачка валяка ", „ Обич за двама " - дует с Кондьо.

Родена е на 12 юли 1970 година в Кулата, а същинското ѝ име е Емилия Божкова Парушкова. През 1996 година издава първия си независим албум.

Името и се свърза с боса на „ ВИС “ Димитър Димитров-Маймуняка, до убийството му през 2002 година Лия е омъжена за сина на предприемача Николай Вълканов, от който има щерка.

През 2020 година Лия навърши 50 години, а за мотивът издава шлагерен албум и работи по нови музикални планове.

Незабравим остава дуетът на Лия и Кондьо - " Обич за двама ", само че какво се случва с ромския артист?

Кондьо Стефанов Савов е роден на 24 август в Сливен. Още по време на ученическите си години стартира да се занимава с бокс, а спортната му кариера трае 9 години, през които печели няколко влиятелни трофеи.

Започва да пее професионално от 1986 година След години като солист с оркестър в Югославия, Австрия и Швейцария се завръща у нас и подписва контракт с „ Ара “. Става прочут с тоталните си шлагери „ Доко, доко “, „ Мъни, мъни “, „ Аман, аман “, „ Снежна офанзива “, " Жив съм " в края на 90-те години на предишния век. Женен е, с три деца, а към този момент и 2-годишно внуче.

Съден е по няколко каузи за трафик на девойки и склоняване към проституция. През 2006 година е наказан на 10 години затвор и санкция от 100 000 лева поради трафик на две дами и склоняване на едната към проституция на 15 юни 2004 година След корекция обаче, която 40-ото национално заседание прави в Наказателния кодекс (известна като Поправката „ Ванко 1 “), тежки присъди за склоняване към проституция се постановат единствено, в случай че за това са употребявани опиати. Затова в края на същата година Окръжният съд в Сливен понижава присъдата на Кондьо на 3 години затвор и му постановява санкция от 8000 лева

И като заговорихме за арести и опиати... няма по какъв начин да не споменем още един реализатор от предишното, на който крими деянията не са му непознати.

Става въпрос за Никсън, който се прочу във фолк средите с песента си " Руса пичка " и това, че е наследник на друга ретро певица - Каролина, името, на която свързваме с безконечния шлагер " Плачещо сърце ".

Никола Праматаров е по-известен като детето знамение Никсън от зората на чалгата. Той изгрява едвам 15-годишен през 90-те години.

Тогава скандализира с текстовете си, в които пее за съученички, мацки, плейбой питейни заведения и купони - нещо като Сузанита в днешно време.

Следват няколко славни години, в които той издава шлагер след шлагер и без да се усети се главозамайва. Дебютният му албум „ Пич от класа” излиза през 1999 година, а за продадените му бройки и до през днешния ден се носят митове. Сред най-известните му песни са „ Далавера “, „ Руса пичка “, „ Плейбой бар “ и други

След края на музикалната си кариера има няколко присъди за владеене на дрога и прекарва известно време в пандиза. Кражби, опиати, безчинство и какво ли още не… Никсън има цели 8 присъди. През всичките тези години зад решетките, тогавашният фолк артист се бори с наркозависимостта си.

В момента живее в Атина, Гърция дружно с майка си, жена си Весела и двамата си сина.

Радослав Петров, прочут с псевдонима си Радо Шишарката, сигурно е от ретро звездите, които не се не помнят. Той е създател е на над 200 авторски песни. Певецът издава 9 албума, а измежду най-големите му шлагери са „ Тигре, тигре “, „ Курви, довиждане “, „ Шопска салата “, „ Горски рекет “ и „ Бели птици “.

През 1993 година става първият актьор на звукозаписната компания Пайнер, където стартира да пее песни с балканско звучене, дружно с оркестър „ Белите шишарки “.След като стартира независима кариера, му излиза прозвището „ Радо Шишарката “. На президентските избори през 2016 година се кандидатира за вицепрезидент, дружно с Митьо Пищова.

Шишарката има три деца - от първия си брак с здравната сестра Таня – наследник Петър и щерка Бетина. През 2019 година, когато изпълнителят е на 53-години се ражда и синът му Самуил, който е от втората му брачна половинка Силвия, с която е досега.

В листата попада и Щилиян. Певецът е роден на 14 май в Сливен. Професионалната си кариера стартира след казармата през 1986-а, с оркестър " Китка ". Женен е, има и две деца. Щилиян е създател на незабравимите ромски шлагери " Секси ", " Тошка ", " Кел, кел ".

През 90-те ромският славей бе измежду звездите на попфолк компанията " Съни мюзик ", позната още на почитателите с изявите на Маца, Летисиа, Лъки, Орнела, Паула, Петра, Сиси, Томи Чинчири и Софи Маринова. Хитът на Щилиян и оркестър " Китка " толкоз мощно презвема кръчмите, че разумно създателите му вършат продължение - кючека " Тошка 2 ".

За Щилиян обаче се заприказва още веднъж през 2018 година - след появяването на суперхитът на Криско и Слави Трифонов " Гледай по какъв начин се прави ", който е построен на основите на " Тошка ".

Сестрите Цветелина и Екстра Нина имат фамилии и забавен живот отвън сцената. Цвети написа книга и посвети на наученото от Джон Кехоу. Нина пък прекарва живота си като брачна половинка на турски предприемач. И двете не стопират да пеят и до през днешния ден, само че се изявяват в националната музика.

За доста от изпълнителите, които трансфораха чалгата във феномен, сега не може да се откри никаква информация. Как наподобяват те към днешна дата, с какво се занимават и по какъв начин се е трансформирал животът им.. отговорите на всички тези въпроси остават мираж.

Примери за това са група " Пантерите ", които изгряха през 1999 година. Те бяха четири девойки – Доби, Ани, Ели и Лили. Певиците са родом от Хасково. Групата се задържа в този състав до 2001. Тогава Лили напуща за малко групата заради бременност. Ани напуща групата след скандал, а на нейно място идва Бори. През 2002 групата дефинитивно се разпада.

Техен патент са.. Малките пантери.

От групите, известност добиха още " 88 ". Момичетата Дени, Силви, Веси и Джени стартират с певческата си кариера през 2003 година, а през 2007 приключват контракта си с 'Пайнер'.

В листата на забравените фолк звезди попадат още Деси, която изпя огромният шлагер " Иди си ", както и безконечната балада " Отиваш си ", в дует с Тони Стораро.

Тя е омъжена за предприемача Христо Ковачки, от който има щерка Александра и наследник Христо Ковачки-младши.

Завършваме със Силвия, която е родена на 1 април 1978 година в град Раднево, Старозагорско. Нейна запазена марка са песните „ Страхотна жена “, „ Дамата в алено “, „ Среща с Казанова “, „ Просякиня “, „ Сбогом обич “ и други.

На 9 август 2003 година се ражда щерка ѝ Изабел. Грижите около нея я принуждават да приключи за малко звездната си кариера, само че прави няколко шлагера. Само няколко месеца след раждането на Изабел Силвия се развежда. През 2004 година Силвия се завръща на сцената.

В листата попадат още имената на ретро легендите Марко и Снежина, Томи Чинчири, Бойка Дангова, Илиян Михов-Баровеца, Ростислава, Марияна и Виктория, Вероника, Валентина с нейното " Хей,войниче " и още доста други
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР