Когато човек е силно зависим от цигарите, никотиновата абстиненция, която

...
Когато човек е силно зависим от цигарите, никотиновата абстиненция, която
Коментари Харесай

Д-р София Ангелова: Никотиновата абстиненция причинява страдание, но мозъкът може да бъде ``излъган`` -

" Когато човек е мощно подвластен от цигарите, никотиновата абстиненция, която настава след прекъсване на тютюнопушенето, причинява физически премеждия, само че мозъкът може да бъде " измамен ". С лекарска помощ този интервал се претърпява доста по-леко ", съобщи за OFFNews доктор София Ангелова, експерт по вътрешни и белодробни заболявания.

Д-р Ангелова бе един от лекторите на семинара за публицисти, отдаден на Световния ден без тютюнопушене. Събитието e част от осведомителна акция на АстраЗенека България и се провежда с поддръжката на Посолството на Англия в България и персонално на посланика – Негово Превъзходителство доктор Роб Диксън.



Н. Пр. доктор Роб Диксън, дипломат на Англия

По думите на лекарката никотиновата взаимозависимост може да се дефинира с тест на Фагерщрьом. Този тест включва въпроси от вида - от коя цигара на пациента е по-трудно да се откаже - първата с кафето заран или последната преди лягане; пуши ли до момента в който е болен и така нататък

" Всеки отговор носи точка. Когато се съберат повече от 5 точки това значи, че има изразена взаимозависимост, и че ние трябва наложително да насочим вниманието си към заместително лекуване, тъй като знаем, че организмът страда за никотин. От три години насам към този момент имаме шпрейове, които пръскат никотин под езика. Под езика има богата съдова мрежа, през която той доста бързо се резорбира, доближава до мозъка, незабавно се изпращат импулсите до амигдалата (б. р.мозъчна конструкция, виновна за емоциите), където стартира производството на допамин и човек започва да се усеща по-добре. " Лъжем " мозъка, само че пациентът не прави действието пушене и не поема останалите 8399 нездравословни субстанции, които се съдържат в тютюневите произведения. "

Абстиненцията настава, когато рецепторите чакат никотина, а ти не му го подаваш, изяснява доктор Ангелова. Тези прояви при мощно подвластните могат да бъдат доста тежки:

" Имам пациенти, които споделят " подготвен съм да набия всички към мен ", дотам са нервни. Обикновено ги поучавам - избирайте ден и час, в който няма да пушите, до този ден и час намалявайте цигарите, не препушвайте, тъй като тровите организма и когато дойде избраният миг, заместете цигарата, не извършвайте действието пушене, сложете лепенка, вземете дъвка. Физическото страдалчество е мощно. Имам пациенти, които със личната си воля съумяха да откажат цигарите. След месец време се обадиха, с цел да споделят, че са обиколили сътрудници кардиолози, невролози, чувствайки се недобре. Сърцето реагира, мозъкът реагира. Получават световъртежи, сърцетуптене, при някои " играе " кръвното налягане. Колегите им споделят " вие сте здрави, нищо ви няма ". С никотин заместващ медикамент те се почувстваха добре ", споделя доктор София Ангелова.

По думите ѝ пушачите са два вида - хармонични и дисхармонични. При хармоничните организмът по този начин се е приспособил към тютюневия пушек, че се усеща в естетика с него, те мъчно могат да спрат да пушат. Дисхармоничните са неуверени и могат да бъдат стимулирани да откажат цигарите - от недобри проучвания, прекарана болест, даже от идно пътешестване, изяснява пулмоложката и акцентира, че при някогашните пушачи може да има кашлица, тъй като белият дроб се почиства от арестуваните тайни, само че ако тя продължи повече от четири седмици, би трябвало да се потърси експерт.

Цигарите и рискът от онкологични и сърдечносъдови болести

  " Употребата на тютюн е най-честата предотвратима причина за гибел от рак, на която се дължат към една трета от всички смъртни случаи от онкологични болести. Относителният риск за развиване на рак на белия дроб при пушачите се усилва с 13,3 пъти.  Едва 15% от пациентите с рак на белия дроб в никакъв случай не са пушили. Пасивното пушене (излагането на тютюнев дим) също усилва риска от рак на белите дробове и води до 1.2 млн. смъртни случаи годишно ", уточни доктор Чанка Андреева от Отделението по здравна онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.



доктор Чанка Анкреева

Д-р Андреева показа и данни, съгласно които 12 часа след прекъсване на тютюнопушенето равнището на въглероден диоксид в организма спада, а две седмици по-късно се усъвършенства и функционалността на белите дробове.

Тютюнопушенето е най-лесноотстранимият рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Пушачите са застрашени от исхемична болест на сърцето, три пъти по-често получават инфаркт на миокарда, акцентира кардиологът от УМБАЛ „ Св. Анна “ доктор Николай Стоянов.



доктор Николай Стоянов

" Употребата на тютюневи артикули е съществена причина за преждевременна гибел, обвързвана със сърдечносъдови болести, основно измежду популацията под 70-годишна възраст. Намаляването използването на тютюн е от сериозно значение, тъй като се регистрира ясна наклонност за повишение на смъртността измежду пушачите. При опазване на сегашната наклонност 10 млн. повече хора може да изгубят живота си от аргументи, свързани с тютюнопушенето ", каза кардиологът.



Васил Николов от асоциация " Родители " и участници в проекта „ Можещите / Разкрий силата си “

На семинара бяха изнесени и резултатите от обществената осведомителна акция „ Можещите / Разкрий силата си “, осъществена с присъединяване на асоциация " Родители ". Инициативата се концентрира върху предварителната защита от тютюнопушенето измежду учениците на възраст сред 12 и 16 години, изясни Васил Николов от " Родители ". Тази възраст се дефинира като основен интервал за съзряването на младежите и образуването на навиците им.

" Супергероите " на програмата са младежи с високи достижения в региона на спорта. Техният положителен модел е въодушевил основаването на серия от комикси, които ще се популяризират измежду учениците. До момента в границите на самодейността са извършени 1182 просветителни часа и информацията е достигнала до 23 740 деца.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР