Когато БРИКС оповести намерението си да замени щатския долар като

...
Когато БРИКС оповести намерението си да замени щатския долар като
Коментари Харесай

БРИКС: Движението срещу долара набира сила в развиващите се икономики

Когато БРИКС оповести желанието си да размени щатския $ като международна аварийна валута, в началото то беше посрещнато скептично.

Въпреки това дейностите им стартират да трансформират международния финансов пейзаж, въпреки и последователно. Макар бавните темпове БРИКС уверено напредва в посока понижаване на зависимостта от щатския $ и предизвиква потреблението на съответните локални валути.

Тази смяна би могла да възвести промяна на обичайна финансова система, проправяйки пътя за нов международен ред, концентриран към нововъзникващите стопански системи. Подобна стъпка би могла да окаже забележителен напън върху щатския $, в случай че страните от ден на ден възприемат локални валути за интернационалната търговия.

Китай, под управлението на Си Дзинпин, способства за убеждаването на няколко разрастващи се страни да правят търговия, употребявайки китайския юан вместо щатския $. Тези дипломатически старания се увенчаха с триумф, като страни като Русия, Индия, Пакистан, Саудитска Арабия и други избраха да уреждат търговията си в личните си валути.

Освен това африканските страни, по-специално Кения и Нигерия, показаха мнението, че за тях е значимо да поддържат националните си стопански системи. Има индикации, че тези страни могат да последват образеца на БРИКС и да възприемат наклонността, инициирана от тях, като се стремят да понижат зависимостта от щатския $ в комерсиалните покупко-продажби.

По създание постепенните дейности на БРИКС могат поетапно да понижат господстващото състояние на щатския $ в международен мащаб. С течение на времето, когато БРИКС продължи да подписва търговски съглашения, включващи разплащания в локални валути, въздействието върху позицията на щатския $ може да стане все по-ясно изразено. Макар че БРИКС не се насочва директно към щатския $, стратегическите им маневри подкопават незабелязано позициите му в международния стопански пейзаж.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР