Когато българинът влиза в болница, той сякаш е пътник, който

...
Когато българинът влиза в болница, той сякаш е пътник, който
Коментари Харесай

Адвокат Мария Петрова: Не подписвайте медицински документи, ако не сте съгласни със съдържанието

Когато българинът влиза в болница, той като че ли е пасажер, който е загубен на огромен летищен терминал. Често не смее и да попита накъде да тръгне. Това съобщи юрист Мария Петрова, експерт по здравно право, в предаването " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

Когато влизаме в болница, би трябвало да носим направление 7, персоналната си карта и всички предишни медицински документи, касаещи диагнозата ни, в това число рецептите, поучава специалистът.

Пациентът има право да получи отговор на всеки въпрос от медицинския личен състав, който го интересува. Пациентът би трябвало да е наясно със положението си, какви са рационалните други възможности за лекуването му, рисковете на всеки способ, съпътстващите на лекуването неудобства. Пациентът би трябвало да знае какъв брой време след лекуването може да се върне на работа, ще може ли да кара.

Лекарите нямат обвързване да дават информация за лекуването на околните на пациента, в случай че той категорично не е споделил това, акцентира Петрова. " Няма по какъв начин един доктор или здравна сестра непрестанно да дават информация за пациентите си, тъй като това би им пречило да лекуват “, разясни тя законодателното решение.

Търсенето на второ мнение би трябвало да е придружено от епикриза –тя постоянно би трябвало да Ви бъде връчена при овакантяване на болничното заведение след престой там. " Не се подвеждайте по лаишки пояснения,че още не е подготвена, че можете да дойдете за нея идната седмица, че още не излезли резултатите от проучванията и други “

На база епикризата експертът, който Ви дава второ мнение, може да се ориентира тъкмо в положението на пациента. Второто мнение би трябвало да бъде получено в точния момент, с цел да се избегне утежняване положението. " Лекар, който ни дава обещание безболезнена, безкръвна интервенция, ни подвежда “, разясни Петрова.

Трябва да се осведомяваме в детайли за лекуването си, преди да подпишем осведоменото единодушие за него. " Не е задоволително просто да сложим автограф в долни десен ъгъл, а да разбираме по какъв начин ще бъдем лекувани. Важно е да задаваме въпроси на лекарите си, в случай че забележим, че нещо в документите не ни е ясно или ни тормози “, даде уточнения още Мария Петрова.

С въвеждането на Националната осведомителна система всяко едно проучване и всяка една намеса ще оставят диря в нея. " Те оставят диря и в живота ни- в случай че желаете да сключите застраховка " Живот “, само че някой някъде е написал, че един път сте били признати по неотложност с кола за спешна помощ, а то не е правилно, ще Ви сложат по-висока награда или ще Ви я откажат “.

Ако не сме съгласни със наличието на медицински зекументи, не сме длъжни да ги подписваме. Отказваме да подпишем да вземем за пример неточна епикриза, можем и в свободен текст да заявим: " Не съм склонен със наличието на документите “. От болничното заведение са длъжни да поправят документа.

Трябва да знаем, че можем да се обърнем към Здравната каса, в случай че желаеме да проверим по какъв начин нашият болничен престой е регистриран по клинична пътека. Можем да се обръщаме и към изпълнителна организация " Медицински контрол “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР