Когато астронавтът Скот Кели излетя в космоса и неговия малко

...
Когато астронавтът Скот Кели излетя в космоса и неговия малко
Коментари Харесай

В космоса Скот Кели остаря по-бавно от брат си на Земята – ето защо!

Когато астронавтът Скот Кели излетя в космоса и неговия малко по-голям брат Марк остана на Земята, възрастовата разлика сред тях се усили поради престоя на Скот в орбита.

Странно, нали? Всъщност всичко се свежда до природата на пространството и времето, както са дефинирани в Теория на Относителността на Айнщайн.

Това, което предсказва теорията, и което е подкрепено от голям брой доказателства по-късно, е, че времето протича по-бавно за обекти, които се движат в сравнение с за неподвижния наблюдаващ. Също по този начин, протича по-бавно в случай че сте по-близо до огромна гравитационна маса, като Земята да вземем за пример.

С други думи, времето не тече по един и същи метод за нас.

Колкото по-бързо движите и се ускорявате, толкоз повече времето се забавя, и тъй като Скот Кели е изхвърчал в орбита и се е върнал, както и побеже е пообиколил планетата с към 28000 км/ час, неговият брат Марк е претърпял спомагателни 5 милисекунди.

Братята са били родени с 6 секунди разлика през 1964 и в този момент разликата е 6 секунди и пет милисекунди.

Изкривяването на времето е познато като разширение на времето (в този случай) и братята Кели са добър образец за този феномен: той се е получил с помощта на скоростите, с които са се движели един по отношение на различен, както и с помощта на разликата сред тяхната непосредственост до огромна гравитационна маса.

Източник: ScienceAlert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР