Когато американски официални лица за първи път изложиха идеята за

...
Когато американски официални лица за първи път изложиха идеята за
Коментари Харесай

„Нещастен компромис“: Ще навреди ли на Русия ценовият таван на петрола?

Когато американски публични лица за първи път изложиха концепцията за ограничение на експортните цени на съветския нефт в отговор на плануваното европейско ембарго през март, те дадоха обещание да понижат приходите на съветската военна машина, като в същото време избегнат унищожителен скок на цената на петрола, написа Reuters. Но поддържането на съветския нефт на пазара и ниските световни цени, които към този момент стремително потеглиха нагоре, станаха по-големият приоритет.

Ценовото ограничаване от 60 $ за барел за морския недопечен нефт, наложено от Г-7, Австралия и Европейския съюз в понеделник, удостоверява това, съобразявайки се с настоящите пазарни цени.

Анализатори споделиха, че таванът няма да има огромно влияние върху приходите от нефт, които Москва получава сега. В понеделник Русия съобщи, че ограничаването няма да навреди на финансирането на нейната „ специфична военна интервенция “ в Украйна.

Таванът на цените е трагичен компромис, който няма да направи доста за понижаване на приходите от нефт на Русия по отношение на сегашните равнища ”, сподели Бен Кейхил, специалист по енергийна сигурност в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.

„ Наистина мисля, че главната цел на Министерството на финансите на Съединени американски щати беше да отстрани възбраните на Европейски Съюз за мореплаване, обезпечаване и услуги, които са част от глобите върху износа на съветски нефт “, сподели Кейхил.

Руският разбъркан недопечен нефт Уралс за доставка в Европа се котира на междинна цена от $55.97 във вторник, под тавана и бележи спад по отношение на $61.35 в неделя. Референтната цена на суровия вид Брент падна до най-ниското си равнище от януари – до под $80, продължавайки низходящата наклонност. Нарастващите опасения по отношение на световното търсене компенсират всевъзможни възходящи резултати от ценовия таван върху продажбите на съветски нефт, написа Reuters.

Длъжностни лица от Министерството на финансите на Съединени американски щати – движещата мощ зад тавана на цените на Г-7 – се стремяха да претеглят отмерено намаляването на приходите на Русия и поддържането на предлагането, макар че пазарните цени от време на време оказват въздействие върху това.

Имаше моменти, в които вид Брент се колебаеше и доближи големи стойности през последните осем месеца, тогава се тревожехме ”, сподели почитан чиновник на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

По думите му таванът на цените „ институционализира “ настоящите пазарни отстъпки, като твърди, че проектите за тавана са причина за спада на цените на петрола през последните няколко месеца.

Анализаторите също по този начин отдават спада на международните цени на петрола на отслабващата световна стопанска система, блокирането поради COVID-19 в Китай и решението на групата ОПЕК+ да поддържа устойчиво произвеждане.
Руските приходи спадат?
При настоящето равнище на горна граница на цените, Русия би спечелила доходи от експорт на нефт от към 10 до 15 милиарда $ на месец ”, сподели Боб Яугър, шеф на енергийните фючърси в Mizuho в Ню Йорк.

Това е надалеч по-малко от над 21 милиарда $ на месец, които Москва е спечелила през юни, съгласно оценка на Международната организация по енергетика (МАЕ), защото сортът Брент надвиши 120 $.

При сегашните равнища на тавана на цените на петрола, Русия печели почти толкоз, колкото и преди диалозите за навлизане в Украйна да стартират да покачват цените. Русия завоюва към 15 милиарда $ през юни и юли 2021 година, преди скупчването на съветски войски покрай Украйна.

Нивото на тавана на цената от $60 беше контрактувано в петък след яростен спор. Полша, Литва и Естония твърдяха, че страните от Европейски Съюз би трябвало да създадат тавана до 30 $, по-близо до индустриалните разноски на Русия, след в началото предложение от 65-70 $.
Бъдещ паричен доход
Тъй като цените на суровия нефт паднаха, диалозите на американските чиновници за тавана на цените се разви от „ понижаване “ на приходите на Русия до „ ограничение “ на бъдещия паричен поток.

Таванът ще докара до това Русия да печели по-малко доходи в бъдеще и да има по-малко пари за вложение във воденето на войната “, сподели зам.-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо на конференция в Ню Йорк в четвъртък.

" Ключовото нещо, което би трябвало да запомните, е, че започваме от 60 $, само че имаме способността да...допълнително да използваме тавана на цената, с цел да ограничим приходите на Русия с течение на времето “, добави Адейемо.

През юли той съобщи, че задачата е да се отстрани " рисковата награда " или нарастването на цените, което Русия е предизвикала на петролния пазар, в резултат на нашествието си в Украйна, и да се дадат на Москва по-малко пари за " финансиране на военната й машина ".

Ако Москва извърши заканите за ограничение на производството, вместо да продава нефт на страните, които съблюдават тавана, цените може да се покачат и тъкмо тогава може да стане мъчно за Съединените щати и съдружниците от Г-7.

“Американски чиновници желаят да избегнат това непременно “, сподели Яугър от Mizuho, ​​добавяйки, че това може да значи, че ненадейно поддръжката за Украйна стартира да пресъхва.
Скокът на цените
Петролните пазари се трансформираха доста след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, което докара до скок на цените. Вътрешните оценки на Министерството на финансите по това време демонстрираха, че международните цени на суровия нефт могат да надвишават 150 $ с настоящото ембарго на Европейски Съюз и без смекчаващи ограничения.

И защото МАЕ предвижда, че петролните пазари могат да губят 3 милиона съветски барела дневно, в случай че бъдат наложени най-строгите наказания на Европейски Съюз, Barclays и Rystad Energy предизвестиха, че цените на петрола може да доближат 200 $.

„ Истинската мотивация на Министерството на финансите след март беше главно да резервира съветските потоци в лицето на глобите на Европейски Съюз, които съгласно тях не са добра концепция “, сподели източник, осведомен за полемиките, водени в администрацията на Байдън.

Те имаха вяра, че в случай че има скок на цената на петрола, това освен ще ни навреди стопански и политически, само че и че ще подкопае поддръжката на Запада за Украйна в нейната битка против съветската войска ”, добави той.

Докато Г-7 образуваха проекта, Индия и Китай сграбчиха мощно понижения съветски нефт и се чака да продължат с огромните покупки отвън тавана на цените - ходове, утвърдени от министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинруски нефт Г-7 таван на цените западни наказания ПоследниНай-четениЕнергетика 32 „ Нещастен компромис “: Ще навреди ли на Русия ценовият таван на петрола? Здравеопазване 236 Пропадна и търгът за наем на медицински хеликоптер Компании 480 „ Тайна дестинация “: Нов късмет за туризма в забравените български села Компании 92 Центрове FIZ – опит и професионализъм в масажа и кинезитерапията Накратко 11309 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9532 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9276 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9042 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новини10:59 Здравеопазване 32 Пропадна и търгът за наем на медицински хеликоптерОще от ЕнергетикаВиж всичкиДепутатите смъкнаха тавана на обезщетенията за ток за бизнесаДепутатите дефинитивно одобриха спомагателния налог за „ Лукойл Нефтохим “Москва заплаши с фрапантно стесняване на производството на петролВъзстановяването на енергийните цени ще отнеме години
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР