Кога да засадите пролетно цъфтящи луковици на цветя? Първият цъфтеж

...
Кога да засадите пролетно цъфтящи луковици на цветя? Първият цъфтеж
Коментари Харесай

Кога да засадите пролетно цъфтящи луковици на цветя

Кога да засадите пролетно цъфтящи луковици на цветя? Първият разцвет на кокичетата, пробиващи в снега в края на зимата, са добре пристигнала панорама за всеки градинар. Това алармира за наближаващата пролет и новия градинарски сезон. Кокичетата са последвани от минзухари, ириси, лалета, нарциси и зимни аконити. Това е една спираща дъха проява на цветове, целунати от пролетното слънце. Топлите летни дни и цъфтящата градина не са надалеч.

Засаждане на пролетни луковици: дълбочината, дистанцията и качеството на почвата са значими

Терминът „ луковици на цветя “ се отнася до същински луковици и други сходни на луковици структури като коренища, стъбла, грудки и грудкови корени. Пролетните луковици, известни също като издръжливи луковици, основават едни от най-ефектните и вълнуващи цъфтежи в градината. Те цъфтят от късна зима до ранно лято, според от типа.

След като прецъфтят, те не престават да порастват и по-късно съхраняват храна в луковицата, с цел да обезпечат оцеляването на растението през студените зими и интервали на суша. След привършване на растежа им, листата умират и растението изпада в латентно положение до идната пролет.

Повечето пролетни луковици, като се изключи лалетата и зюмбюлите, могат да бъдат натурализирани. Това значи, че всяка луковица се развъжда, създавайки спомагателни луковици и цветя всеки сезон. Те могат да се отделят след цъфтежа за засаждане на друго място или да се оставят да порастват свободно, с цел да запълнят огромни площи.

Качество на почвата – по кое време да засадите пролетно цъфтящи луковици на цветя

Когато засаждате луковици на цветя, качеството на почвата е значимо. Ако ги засадите в гъста глина или влажна почва, има възможност те да се провалят. Уверете се, че почвата се дренира добре. Ако не, смесете няколко сантиметра компост с почвата или засадете цветята в повдигнати култивиран лехи . Добавете костно брашно и общ тор (избягвайте високото наличие на азот) по време на засаждането, с цел да насърчите мощния разцвет и напредък. Торът би трябвало да се смеси в горните 15 см почва, а не в дупката, в която са засадени луковиците, защото може да изгорите корените.

Температурата има значение

Кой месец през есента да засадите пролетно цъфтящите луковици зависи от това къде живеете. Те би трябвало да бъдат засадени през есента, с цел да им се даде време да пуснат корени и да изпитат почти 10-12 седмици мраз, преди да открият бърз напредък напролет. Оптималното време за засаждане е, когато температурите на почвата падне под 15 градуса С (това е нормално, когато температурите на въздуха са постоянно 4-10 градуса.

Също по този начин за оптимално време за засаждане се счита почти 6-8 седмици преди типичната първа мощна слана. Ако вашата почва не замръзва, към момента можете да имате пролетния разцвет, като съхранявате пролетните луковици в хладилника си за 12-16 седмици и по-късно ги засадите.

Дълбочина и разстояние

Основното предписание при засаждане на луковици е да ги засаждате 3-4 пъти по-дълбоко от ширината на луковицата! Разстоянието зависи от сорта, зрелия му размер и способността му да се натурализира (вижте таблицата по-долу). Поливайте луковиците след засаждане, само че те нормално няма да се нуждаят от спомагателна вода през есента, в случай че не е извънредно изсъхнал сезон. Покрийте с 5-7 см мулч след засаждане и напръскайте с репелент за гризачи , с цел да обезсърчите катериците или другите гризачи да изкопаят новите ви луковици.

Ако гризачите са изключително доста във вашия регион, прибавете телена мрежа или поцинкована рабица като предпазващо средство върху повърхността на почвата. Можете да я задържите на място с тухли, до момента в който земята замръзне. Масовото засаждане ще обезпечи най-хубавия пъстър екран, а не едно тук и там, което прави цъфналите цветя да наподобяват много самотни.

Име  Дълбочина  Разстояние  Време на разцвет
Алиум (декоративен лук)  10 см 30 см Късна пролет
Съсънка 5 см 15 см Ранна, междинна, късна пролет*
Камбанки 10 см 10 см Късна пролет
Камасия (Див зюмбюл)  12 см 12-15 см  Късна пролет
Минзухар  7 см 7-10 см  Ранна пролет
Нарциси  15-20  см***  10-20 см Рано-средна пролет*
Фритилария 7 см 7 см Средна пролет
Хионодокса (Chionodoxa)  7 см 7 см Ранна пролет
Гроздов зюмбюл (Muscari)  10 см 10 см Средна пролет
Кукуряк
Хиацинт  10-15 см***  7-15 см Средна пролет
Ирис  10 см 10 см Ранна, междинна, късна пролет*
Лютиче 5 см 10 см Късна пролет
Кокичета  7 см 7 см Ранна пролет
Обикновено блатно кокиче (Leucojum)  10 см 10 см Късна пролет
Звездно цвете / пролетна звезда (Ipheion)  7 см 15 см Средно-късна пролет
Витлеемска звезда  10 см 12 см Късна пролет
Лалета  15-20  см***  10-20 см Рано-средна пролет*
Зимен аконит  7 см 7 см Ранна пролет
*В взаимозависимост от сорта
***В взаимозависимост от размера на луковицата
ПРОЛЕТНО ЦЪФТЯЩИ ЛУКОВИЦИ НА ЦВЕТЯ

Създайте своята красива палитра от пролетни цветя в този момент през есента. Ще бъде същинска приятност за окото времето напролет, когато всичко цъфне във вашата градина!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР