Коефициентът на интелигентност, който според мнозина отразява реалните ни умствени

...
Коефициентът на интелигентност, който според мнозина отразява реалните ни умствени
Коментари Харесай

IQ тестовете не отразяват интелигентността

Коефициентът на просветеност, който съгласно мнозина отразява действителните ни умствени качества, все по-често се отхвърля като мит от научните проучвания. 

За да се " мери " човешката просветеност - в случай че това въобще е допустимо - са нужни най-малко три разнообразни теста, настояват създателите на едно от тях.

За другите мисловни процеси дават отговор разнообразни системи в мозъка - с цел да се дефинира " общата просветеност " на един човек, би трябвало да се създадат обособени проби за краткосрочна памет, качества за умозаключение и вербални качества, считат те.

Изследването, оповестено в научното списание Neuron, се базира на резултати от онлайн тест за просветеност, провеждан от преди 2 години от New Scientist и Daily Telegraph и изработен от над 110 000 души. той е включвал и спомагателна информация за метода на живот и обществената среда на участниците.

Учените сканирали мозъка на 16 доброволци, до момента в който те правели теста, и удостоверили, че за трите вида качества - краткосрочна памет, размишление и вербални умения, дават отговор и разнообразни системи в мозъка.  

" Когато става дума за най-сложния прочут обект, човешкия мозък, концепцията, че може да има единствено един измерител на интелигентността, нямаше по какъв начин да е вярна ", споделя един от създателите, доктор Роджър Хайфийлд.

Специалистите откриват и няколко забавни зависимости: хората, играещи постоянно компютърни игри, демонстрират по-добри качества за разумно размишление и по-добра краткосрочна памет, а пушачите и хората, страдащи от мощна тревога имат по-ниски резултати на теста за краткосрочна памет. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР