Кодексът на труда е нормативният акт,който урежда трудовите отношения между

...
Кодексът на труда е нормативният акт,който урежда трудовите отношения между
Коментари Харесай

Какво налага по-добрата уредба на работата от разстояние


Кодексът на труда е нормативният акт,който урежда трудовите връзки сред служащия или служителя и работодателя .

С него с е подсигурява конституционното право на труд на служащите и чиновниците, в това число и на главното право на здравословни и безвредни условия на труд и правото на всеки работещ да получи възнаграждение, съответстващо на осъществената работа.

Развитието на информационните технологии води както до промени в организацията на работата, в това число и до повишение на опциите за осъществяването ѝ отвън пространствата на работодателя, по този начин и до нуждата от развиване на нормативната уредба, с оглед обезпечаване на еластичност при организацията на работата и сигурност за страните по трудовото правно отношение, в това число във връзка с организацията на здравословни и безвредни условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време.

Какви са аргументите, заради които е належащо да се регламентира по-добре работата от разстояние в България, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Както към този момент знаем, в Кодекса на труда са регламентирани условията при организация на работата от разстояние . Пандемията от COVID-19, както и бързото развиване на телекомуникационните технологии, доведоха до необятно приложение на работата отвън пространствата на работодателя.

Изследванията на Eurofound демонстрират, че в България работата от разстояние е най-слабо публикувана спрямо другите страни членки на Европейския съюз, като работещите от разстояние съставляват по-малко от 10 % от всички служащи и чиновници .

 istock istock
Причина за това може да се търси в на практика усложнения при организирането на работата от разстояние, които следва да бъдат позволени посредством спомагателна нормативна наредба. Ето за какво промени в Кодекса на труда, са едни от ограниченията, с които да се обезпечи по-голяма еластичност при работа от разстояние, в това число по повод организацията на здравословни и безвредни условия на труд, отчитането на свършената работа и контрола на работното време .

Възможността да се работи от разнообразни места, отвън пространствата на работодателя, както и все по-налагащия се хибриден модел на работа, при който единствено за част от работното време служащият или служителят е на територията на предприятието, в избрани случаи води до неустановеност сред страните по трудовия контракт.

Липсва ясно регламентирано обвързване мястото, от което ще се прави работата от разстояние, и интервалите на работа отвън предприятието, да се открива по съглашение сред тях . Тези условия, съчетани с неналичието на директен надзор и контакт с работодателя, са предизвикателство за възлагане и отчитане на работата, както и за обезпечаване на здравословните и безвредни условия на труд.

Внедряването на алгоритмичното ръководство (и така наречен неестествен интелект) при организирането на работата усъвършенства ръководството на работните процеси, надлежно води до повишение на продуктивността на труда и конкурентоспособността на предприятията. Използването на такива системи обаче поражда терзания за несъразмерен надзор от страна на работодателите и лимитира човешката интервенция при основни решения, които засягат трудовите права на служащите и чиновниците .

 istock istock
В тази връзка е належащо да се предприеме регулативен метод, посредством който да се подсигурява, че индивидът и неговите права са в центъра на цифровата промяна . Следва да се обезпечава проследимост от човек на процесите на взимане на решения на база на изкуствения разсъдък, което и изисква регламентиране на човешки надзор върху всички значими автоматизирани решения, засягащи правата на служащите и чиновниците.

В момента е открито нормативно условие отчитането на работното време при работа от разстояние да се прави само посредством ежемесечно попълване от страна на служащия или служителя на утвърдени от работодателя форми .

Предвид все по-масовото потребление на осведомителни системи за организация и отчитане на работата следва да се регламентира различна опция фактически отработеното време да се регистрира и посредством автоматизирана система.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР