Коалицията стана неудобна, когато започна да прави необходимите реформи и

...
Коалицията стана неудобна, когато започна да прави необходимите реформи и
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Важно за българите е България да има действащо правителство час по-скоро 

Коалицията стана неуместна, когато стартира да прави нужните промени и по тази причина я смъкнаха, съобщи социалистът

„ Тази коалиция стана допустима с една съществена и единствена цел, която сплоти всички толкоз разнообразни и тази цел беше да променим модела на ръководство в страната. Когато този модел се е сраснал с всички държавни структури и институции, това не е елементарно. И когато в действителност се направиха първите стъпки, с които се правеше тази смяна, и когато почнахме да издърпваме черджето под краката на тези, които бяха привикнали в годините да се употребяват, реакцията я видяхме. “ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на Комисията по обучение и просвета в Народното събрание Ирена Анастасова в ефира БНР и добави: „ Ние не сме живеели с илюзията, че това може да стане елементарно, само че то би трябвало да стартира “, безапелационен е депутатът от левицата. Анастасова добави, че в историята има образци и на други страни, които са минали по този път, “за да отстранят мафиотизираното ръководство и знаем, че не е елементарно “.

„ Насилието ражда принуждение “, съобщи депутатът от левицата във връзка с ръководството на ГЕРБ и изясни: „ 12 години ГЕРБ ръководи с принуждение и задкулисие. Стигнахме до такава степен, че даже чистачки в учебните заведения се назначаваха с благословията на кметовете на ГЕРБ. Това не може да продължава, обществена загадка е, всеки го знае, само че мъчно се потвърждава. Затова би трябвало промяна и в правосъдната система, трябват промени и в законите, които уреждат активността на правосъдната система “, уточни тя. По думите ѝ, когато малко по малко е почнало да се вършат тези промени, обединението е станала неуместна и са се намерили хора, които да я смъкват. „ Но това не значи, че ние ще се откажем “, безапелационна е тя.

„ Според нашата оценка казусът в обединението беше неналичието на положителната връзка “, счита Ирена Анастасова и добави: „ Това го установяваме от първия миг и е поставяно от госпожа Нинова и на съдружни препоръки. Липсата на тази връзка докара и до липса на управническа стратегия. Ние дълго време смятахме, че съдружното съглашение може да изиграе ролята на управническа стратегия. Само че не е по този начин, тъй като в една стратегия има периоди, които би трябвало да се съблюдават “, изясни депутатът от Българска социалистическа партия.

Във връзка с френското предложение за повдигане на ветото на Република Северна Македония Анастасова разяснява, че то не е пристигнало в “12 без 5 “, а в “12 и 5 “. „ Нямаше естествена конюнктура то да бъде прегледано и разисквано както би трябвало. Позицията на Българска социалистическа партия към сегашния миг, е че няма по какъв начин да го подкрепим. Ние стоим на нашата позиция, че има контракт, който е утвърдил българският парламент и до момента в който не бъдат изпълнени клаузите по него, няма по какъв начин да променим позицията си “, безапелационна е тя.

„ При нас вероятно може да пристигна третият мандат, въпрос на право и обвързване на президента е да реши кому да го връчи “, съобщи Анастасова във връзка идната парламентарна процедура по връчване на мандатите. „ Ако го връчи на Българска социалистическа партия, ние сме потвърдили и предходната година, че се отнасяме отговорно, водим всевъзможни типове диалози, тъй като България би трябвало да има час по-скоро настоящо държавно управление, значимо е за българите “, заключи заместник-председателят на Българска социалистическа партия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР