Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България ще плати сметката за

...
Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България ще плати сметката за
Коментари Харесай

ПП/ДБ ще плати сметката, а Борисов може и да ритне менчето

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " ще заплати сметката за кабинета с ротационен министър председател, съобщи социологът Андрей Райчев в студиото на bTV.

ПП/ДБ получават власт на хартия, което е унищожително за тях, а това се споделя преяждане с власт - когато получиш прекомерно доста власт, стартира да те боли коремът и повръщаш, посочи Андрей Райчев.

Според него по-същественият въпрос е за какво водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се съгласява на това нещо и за какво ПП/ДБ го желаят. Борисов излезе в изолираност, тъй като този, който го арестува, в този момент му споделя ела да създадем държавно управление. На Политическа партия задачата била властта - неправилна цел, тъй като нямат условия за нея, посочи Райчев.

Според него след деветия месец може и да няма ротация, а Борисов да изиска нови предварителни парламентарни избори. Главната последица е, че Политическа партия ще бъде подложена на чудовищно вътрешно напрежение и ще се получи една двигателна сила от Демократична България, която ще взима от Политическа партия, а " Възраждане " също ще завоюват. Именно с цел да стане съюз с Политическа партия, Борисов направил действителни договаряния с другите партии - с цел да покаже, че и с другите може.

" Никакъв проект Б нямаше, а всичко се правеше, с цел да стане проект А ", разяснява Андрей Райчев.

За Райчев действително новата обстановка е политическа победа на Борисов, само че той е изгубил политически съдружник като Иван Гешев, заплати връзките си с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Борисов съвсем всичко хвърли, с цел да завоюва това нещо. Местните избори ще са огромно тестване за Борисов, в случай, че господства на всички места. Предстои да забележим кой ще го победи на локалните избори, сподели още Андрей Райчев.

Такова нещо не може да стане. Може да има ротиращи се държавни управления, само че не и ротиращи се министър-председатели, съобщи от своя страна преподавателят по Конституционно право в СУ " Свети Климент Охридски " проф. Пламен Киров по отношение на опцията за съставяне на взаимно държавно управление сред ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ с ротация на премиера. Той изясни, че оставката на министър-председателя води до оставката на цялото държавно управление, като ще се мине още веднъж процедурата за образуване на нов кабинет с нов министър председател и тогава Народното събрание ще би трябвало да гласува ново държавно управление с първия мандат на ГЕРБ/СДС.

Той с подигравка изясни, че България е чудесна страна, тъй като в нея непрестанно се случват чудеса. Политическите премествания в други условия са рискови. Принципите на ротация могат да се трансфорат в главен парламентарен принцип - да ротираме президент, основен прокурор. Не можем да гледаме отнякъде образци и да ги прилагаме у нас, разкритикува проф. Пламен Киров.

Според него в държавното управление с втория мандат на ПП/ДБ ще има единствено една символна фигура от ГЕРБ/СДС - Мария Габриел. Това ще е едно държавно управление на " Продължаваме промяната " и какво остава за ГЕРБ? ГЕРБ ще гласоподават и ще съумеят да образуват държавно управление, чака проф. Киров.

Той чака, откакто бъде формирано държавно управление, да бъдат изчистени фрагментите на ГЕРБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР