Коалицията Продължаваме промяната– Демократична България (ПП-ДБ) обяви своите предложения за

...
Коалицията Продължаваме промяната– Демократична България (ПП-ДБ) обяви своите предложения за
Коментари Харесай

Промените в Конституцията на ПП-ДБ: 24 май – национален празник

Коалицията " Продължаваме промяната " – " Демократична България " (ПП-ДБ) разгласи своите оферти за промени в Конституцията. Законопроектът е ориентиран към три съществени групи въпроси. Най-впечатляващото предложиение е 24 май да бъде трансфорат в народен празник. 

Сред другите са ограничение властта на основния прокурор и мандатност на кметовете на общини. 

" Неговото ядро са въпросите за нужното преструктуриране на правосъдната власт. За преструктурирането на модела на ръководството ѝ посредством делене на Висш съдебен съвет и неговото преформатиране и ограничението на безконтролната власт на основния прокурор ", съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Той добави, че планът е обсъждан както с „ Правосъдие за всеки “, по този начин и с други специалисти.

" Има и поредност от текстове, свързани с държавното ръководство. Има текст, който вкарва парламентарен стандарт за конституирането на самостоятелните контролни и регулаторни органи. Има предложение за преформатиране на института за служебните кабинети. Има предложение, свързани с въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба – опцията на всеки български жители да се обърне към Конституционния съд. Има текст, който вкарва мандатност за кметовете на общини, с цел да прекъснем трендовете на феодализацията в локалната власт ", изясни още Христо Иванов.

Той добави, че сътрудниците им от ГЕРБ създават текстове за Инспектората и неговата роля, която, добави Иванов, е доста значима.

" Очаквам конституционната комисия от всички тези хрумвания да създаде плана, който ще бъде прегледан в зала. Очаква се идната седмица да се организира първото съвещание на конституционната комисия ", разясни Христо Иванов.

Ще се включат и представители на самодейността " Правосъдие за всеки "

Последната тематика, зад която застават ПП-ДБ, е обвързвана с това 24 май да бъде разгласен за народен празник.

„ Там, където е организиран българският език, да прибавим позоваване на делото на Светите братя Кирил Методий, неговите възпитаници, българските революционери. На първо място, Васил Левски, тъй като това дава опция да гледаме на българската държавност не като стичане на събитията, а на идея на просвещението, разясни Христо Иванов.

Според него препоръчаните текстове стъпват на политическото единодушие, че би трябвало да се върви в тази посока: „ Това е значимият факт, който ни разрешава да се надяваме, че тези текстове ще се появят в Държавен вестник и ще можем да забележим структурните промени осъществени. “

Румен Радев изясни, че е издал бързо указа, тъй като „ по този начин би трябвало да се работи в обстановка на политически катаклизми “

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков съобщи, че главните правила зад препоръчаните промени са повече правдивост, повече отговорност на прокурорите, повече самостоятелност при съдиите.

„ Огромната власт, която беше съсредоточена в основния прокурор до този миг, даваше причина за евентуални чадъри и правосъдната система да се употребява като бухалка. С тези промени това би трябвало да спре “, добави той.

По мотив 24 май ви призовахме да споделите ги споделите с нас

Петков добави, че с предлагането за 24 май се вкарва концепцията, че България е дала култура на огромна част от Европа и че сме потомци на просветители.

„ Никой от другите празници не трансформира статута си. Те остават публични празници. В глава 10, където са разказани националните знаци, да сложим мястото и на 24 май. Това е празник, който сплотява всички.Кирилицата е духовно достижение, което сме дали на международната просвета и което ни сплотява с други нации “, сподели министър-председателят Николай Денков.

Премиерът изясни и какво ще бъде препоръчаното от тях име за празника – Ден на българското слово, култура и просвета, и на кирилицата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР