Коалицията ПП-БД, която се бие в гърдите, че е носител

...
Коалицията ПП-БД, която се бие в гърдите, че е носител
Коментари Харесай

Калинки налазиха проектокабинета на ПП

Коалицията „ ПП-БД ”, която се бие в гърдите, че е притежател на смяната и ще чегърта калинките и мутрите на ГЕРБ от властта, е напълнила с тъкмо такива представители своя проектокабинет. Списъкът с имената на кандидат-министрите беше показан публично на 2 май. Част от тях обаче не приказват съвсем нищо на необятните национални маси, само че и на специалисти от съответните сектори. За други е известно, че имат със съмнителни контакти, а трети към този момент напряко са се потвърдили, че са със съмнителна експертиза, съобщи „ Уикенд “. 

За транспортен министър е препоръчан Георги Гвоздейков, прочут като протеже на Асен Василев и Даниел Лорер. Както е известно, за известно време той се подвизаваше като началник на особено основаното сдружение „ България Хели Мед Сървиз ”, което трябваше да провежда медицинските хеликоптери.

На този пост Гвоздейков се провали с гръм и тропот, само че не щеш ли в този момент е препоръчан за още по-висока позиция. Запознати потвърдиха пред „ Уикенд ”, че за него лобирали високопоставените му настойници – Василев и Лорер.

Точно те стояха и в назначението на съвсем непознатия за авиационната общественост народен представител от Сливен Георги Гвоздейков за началник на „ България Хели Мед Сървиз ”. Дори предходната година се наложи да се забави съвещание на Министерския съвет, с цел да се изчака гласуването в Народното събрание, с което Гвоздейков е освободен като народен представител.

Кариерата на господина в политиката надалеч не стартира от Промяната. Напротив, преди време започва като представител на младежкия ГЕРБ. По тази линия е организиран на работа в транспортното министерство. След време Гвоздейков се преориентира към „ Продължаваме промяната ” и по този начин влиза в Народното събрание. А там се издига даже за зам.-шеф на транспортната комисия.

След това, когато се чу, че се чака да бъдат вложени милиони в медицинските хеликоптери, той внезапно се появи като мераклия да оглави тази активност. Нищо че до оня миг не беше обелил дума по въпроса. А по какъв начин се показа като началник на сдружението, което трябваше да достави въздушните коли за спешна помощ и да провежда работата в тази област, е ясно.

България остава и до момента единствената страна в Европейския съюз, която продължава да няма медицински хеликоптери. Веднага след този гаф Гвоздейков, да напомним, обиколи малките екрани с обещанието, че през март ще полети първият медицински вертолет. Вече е май, а резултатът продължава да е кръгла нула. 

Иначе в Плана за възобновяване и резистентност са поети задължения да се купят най-малко 5 хеликоптера за медицински цели и да се построи система за „ Спешна здравна помощ по въздух “, като се плануват в това да се вложат най-малко 155 млн. лв.. Можем да си представим какво ще последва, в случай че Гвоздейков в действителност поеме в свои ръце транспортното министерство.

Още по-екстравагантно е предлагането за районен министър – юристът Андрей Цеков. Около името му обаче изкачат скандални бизнес връзки, демонстрира инспекция на „ Уикенд ” в Търговския указател.

Успешната му кариера като строителен специалист в предишното се оказва, че включва и съдружия с родственици на видни представители на подземния свят. Например, Цеков е съучастник Жулиета Бировска, брачна половинка на Ивайло Бировски – Иво Бокса, който е дясна ръка на страшилището от Плевен Камен Балбузанов – Куката. Смущаващият факт не е спънка Андрей Цеков да бъде един от основните фрагменти на „ Продължаваме промяната ”.

Самата компания „ Алтерия ”  е основана с капитал от 10 лв. в края на 2019 година от някакъв кипърец. Той избира за шефове Андрей Цеков и Жулиета Бировска. В родния си Плевен Жулиета е по-известна с фитнес заниманията си. Подозрението е, че тя е единствено подставено лице на брачна половинка си Ивайло Бировски – Иво Бокса.

Броени дни след регистрирането на компанията стартира ударна продажба на акции. Сред новите притежатели се появяват както Жулиета Бировска, по този начин и самият Цеков. В капитала на компанията влиза парцел в София. Запознати споделят, че заслугата на Андрей Цеков е, че като специалист съумял да извади всички строителни бумаги и бумащини, позволяващи застрояването на този терен.

Реклама

Благодарение на напъните му, той и Жулиета Бировска съумяват да продадат общата си компания „ Алтерия ”, т.е. парцела, който тя носи, за 1,3 млн. лв.. Наглед всичко е направено законно, въпреки всичко точно в това е експерт фрагментът на „ Промяната ” Андрей Цеков.

Друг е въпросът от кое място дамата на Иво Бокса има пари, с цел да купи скъпият парцела в София, а и дали произходът им е законен. За сходни несъответствия би трябвало да следи Национална агенция за приходите, за която отговаряше Цеков в кабинета на Кирил Петков, като зам.-министър на финансите.

Бившият боксьор Ивайло Бировски – Иво Бокса от край време е име, което върви в една тайфа с Камен Балбузанов-Куката и Валентин Георгиев – Жълтия. За тази група се твърди, че преди време опоскала хлебозавода в Плевен, като паралелно с това като типични рекетьори принуждавали  притежатели на магазини и заведения в града да сключат контракти за защита с тяхна компания.

Освен това бандата им беше правила и имотни измами със аграрни земи. Схемата, по която обират жертвите, е елементарна – набелязват земи и търсят притежателите им. След това или ги карат да подпишат пълномощие, или непосредствено фалшифицират подписите им.

След това препродават парцелите със съблазнителна облага. Повечето от жертвите на Куката, Бокса и Жълтия са възрастни хора или изпаднали в беднотия. Някои от тях давали тъжби, само че получавали отвод да се образуват каузи. Любопитно е, че през днешния ден Бокса и Жулиета към момента се водят притежатели на десетки ниви из Плевенско, които надали са получили по завещание.

КПКОНПИ сега води дело за конфискация на фамилното имущество за близо 3 млн. лв.. И не е ли абсурд, че тъкмо съучастник на Бировска, въпреки и някогашен, се предлага за министър на районното развиване!

Източници от Промяната разкриват, че Андрей Цеков е извънредно непосредствен до Асен Василев и Кирил Петков. Василев даже го взема за собствен заместител в министерството на финансите. Там юристът Цеков, който има голям опит като управител на една от най-големите строителни компании, отговоря за контрола над публичните поръчки.

Шеф е и на работната група за инспекция на договорите на Агенция „ Пътна инфраструктура ”, която трябваше да откри кои от тях са законни и кои не. Резултатите от инспекцията демонстрираха, че 80% от изхарчените при последното държавно управление на ГЕРБ  – 2,5 милиарда лева са раздадени без надзор, разгласи Цеков.

След рухването на кабинета Петков господинът продължава да е измежду водещите фигури в „ Продължаваме промяната ”. За вота на 2 април той бе комплициран на избираемо място в столичния 24-ти многомандатен изборен регион.

Цеков стана и едно от главните лица на партията, който увещаваха гласоподавателите по какъв начин Политическа партия ще разчисти администрацията от полуграмотни калинки и  протежета на мафията. При изявите си по малкия екран той се кълнеше, че партията му в никакъв случай няма да направи коалиция с ГЕРБ.

Най-странна птица в проектолистата обаче е Иван Кръстев, само че не политолога, а негов адаш, член на Българска социалистическа партия и безжалостен русофил. Според „ Продължаваме промяната ” той е изцяло подобаващ за  министър на труда и обществената политика.

През 2019 година Кръстев е включен в листата на Българска социалистическа партия за евроизборите. В обществените си изяви тогава той не крие проруските си убеждения и благосклонности към… тогавашния Съюз на съветските социалистически републики.

Дори се включва в шествие на така наречен „ Безсмъртен полк ” в компанията на мотористите от пропутинския рокерски клуб „ Нощни вълци ”. Наистина чудноват избор за обществен министър в подтекста на последните събития, свързани с войната на Русия в Украйна.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР