Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023

...
Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023
Коментари Харесай

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи стопански системи БРИКС, макар контрактуваното през август 2023 година разширение, няма да има въздействие върху 80% от международното произвеждане на нефт, както погрешно се твърди в някои изявления в обществените медии.

Оценките на авторитетни енергийни източници сочат, че действителната цифра ще бъде под 50%.

Твърдения за противоположното бяха публикувани в платформи като Фейсбук и X (Twitter).

Въпреки включването на огромни държави-производителки на нефт като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Иран, общият рандеман на тези страни не доближава равнищата, които се настояват в изявленията в обществените медии.

Преди разширението блокът представляваше почти 19% от международното произвеждане на нефт през 2022 година, съгласно данни на Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати (EIA). С прибавянето на тези нови членове се чака производството на недопечен нефт в БРИКС да нарасне до към 41% от общото международно произвеждане.

Статистическите данни на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) за 2022 година сочат, че производството на разширения блок възлиза на 34.67 милиона барела на ден, или към 47% от международното произвеждане на недопечен нефт.

Информацията, оповестена през 2022 година от Енергийния институт, професионална организация със седалище в Лондон за лица, работещи в енергийния бранш, разкрива, че 11-те страни, съставляващи БРИКС, създават общо 40.45 милиона барела на ден, което се равнява на 43% от общия международен рандеман.

Според данните на EIA за 2022 година десетте най-големи международни производители на нефт са Съединени американски щати (21% дял от общия международен обем), Саудитска Арабия (13%), Русия (10%), Канада (6%), Ирак (5%), Китай (5%), ОАЕ (4%), Иран (4%), Бразилия (3%) и Кувейт (3%).

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР