Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане
Коментари Харесай

Природозащитници: Предложените промени в закона за биоразнообразието застрашават Натура 2000 и трябва да бъдат оттеглени


Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ се причислява към академичната и научна общественост на Българска академия на науките и университетите и показва своята позиция, че препоръчаният от Министерство на околната среда и водите законопроект за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие би трябвало да бъде отдръпнат и деликатно модифициран, заради основни несъгласия с Конституцията на Република България и с европейското законодателство. Това се споделя в мнение на организацията, предоставено на медиите.

Припомняме, че за през днешния ден Министерство на околната среда и водите е насрочила публично разискване, на което са поканени всички заинтригувани страни.

През предишния месец екоминистерството разгласи публично разискване на законопроекта, което завършва на 8 февруари, напомнят от своя страна и природозащитниците. Според тях, главният претекст за измененията е основаване на органи за ръководство на предпазените зони.

Паралелно с уреждането на въпроса с органите за ръководство, Министерство на околната среда и водите предлага цялостна замяна на цялата идея за оповестяване и ръководство на предпазените зони. Предлага се унищожаване на научното начало при оповестяването, измененията и ръководството на предпазените зони, което опонира на условията на Директивата за естествените местообитания и сигурно ще докара до последваща хоризонтална процедура против България за неспазване на природозащитните наставления. Припомняме, че сега има отворени две хоризонтални процедури, декларират от обединението.

В плана има голям брой промени, които опонират на обикновената логичност, на екологичните условия и на правилата на положително ръководство. Пример за такава смяна е създаване на териториални проекти за ръководство на равнище Регионална ревизия по околна среда и води (РИОСВ), което включва елементи от предпазените зони, които попадат в няколко Регионална инспекция за опазване на околната среда. Драстичен образец е предпазена зона „ Централен Балкан “, която попада на територията на пет Регионална инспекция за опазване на околната среда, което значи че зоната ще се ръководи от пет районни проекти за ръководство, в допълнение на настоящия проект за ръководство на националния парк. Подобна е обстановката със предпазените зони, припокриващи естествените паркове “Врачански Балкан”, “Витоша”, “Персина” и Национален парк “Рила”.

Двигател на някои от измененията са милиони левове заложени по оперативните стратегии. За районни органи за ръководство в ОПОС 2014 – 2020 са заложени 36 694 946 млн. лева за „ Техническа помощ за подкрепяне Регионалните органи за ръководство на мрежата Натура 2000 “, както и 9 969 564 млн. лева за „ Техническа помощ за подкрепяне Националния орган за ръководство на мрежата Натура 2000 “.

Предложената нова конструкция за ръководство на Натура 2000 влиза в повтаряне на действия на съществуващи държавни структури, като дирекциите на националните и естествени паркове. Би трябвало да се търсят благоприятни условия ръководството на предпазените зони да бъде оптимално самостоятелно, като с него бъде натоварена най-подходящата съответна конструкция - орган за ръководство на национални и естествени паркове, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Неправителствени организации или община. За няколко огромни предпазени зони би трябвало да бъдат основани обособени администрации към Министерство на околната среда и водите или МЗХГ.

Припомняме, че за основаване на идея за тези органи Министерство на околната среда и водите използва близо 1 млн. лева европейски средства от ОПОС 2014 – 2020, за жалост за авансово дефинирани решения, което се оказа единствено безсмислено харчене на пари на европейския поданик.

Друг проблем е, че министерството предлага даването на първоначални данни за типове и местообитания да става наложително „ преди тяхното потребление за правенето на частни и публични документи. “. Предложеното обвързване е в несъгласие с редица закони. То е и в несъгласие с обикновените морални правила - дано погледнем актуалната обстановка с докладването за положението на типовете и местообитанията от Натура 2000. Две компании, определени с публични поръчки на стойност 18 млн. лева, ще изготвят за 6 месеца отчети без никаква теренна работа. Ако концепцията на Министерство на околната среда и водите беше към този момент факт – тези компании като трети лица, щяха да получат от министерството резултати от труда на учени и Неправителствени организации, направен с помощта на финансиране, което сами са организирали и привлекли.

Като неправителствени организации ангажирани с опазването на природата не възразяваме да има условия към участниците в препоръките за биологично многообразие, които да потвърдят тяхната подготвеност и ангажираност към тематиката, само че считаме за дискриминационно предлагането направено от Министерство на околната среда и водите тези претенции да касаят единствено природозащитните организации.

Организации от коалиция “За да остане природа в България” ще внесат в период своите мнения с изрично гледище за евакуиране на законопроекта, като това желаеха към този момент 3 университетски организации – Национален природонаучен музей към Българска академия на науките, Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания, Биологически факултет на СУ, както и факултет Горско стопанство към Лесотехническия университет, допълват още природозащитниците.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР