Коалицията на изгубилите: това название на бъдещото правителство, което Ангела

...
Коалицията на изгубилите: това название на бъдещото правителство, което Ангела
Коментари Харесай

С отслабени позиции Меркел се готви да оглави "коалиция на загубилите"

Коалицията на изгубилите ": това наименование на бъдещото държавно управление, което Ангела Меркел се готви да оглави, закупи огромна известност в Германия, защото канцлерът, на процедура, пристъпва с отслабени позиции към четвъртия си и безспорно финален мандат.

Принципният съюз, реализиран в петък след петдневни пазарлъци от нейния закостенял лагер и социалдемократите (ГСДП), проправя път за основаване в края на март на така наречен в страната " огромна коалиция " сред двете най-големи политически обединения.

" В реалност огромната коалиция е миникоалиция, защото тя съставлява не повече от 53 % от гласоподавателите " вследствие на парламентарните избори, означи немският политолог Карл-Рудолф Корте пред телевизия Цет Де Еф. Крехко болшинство.

В предходния Бундестаг Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел, неговите баварски съдружници - Християнсоциалния съюз (ХСС) - и ГСДП заемаха две трети от депутатските места.

През септември обаче обичайните партии получиха углавен избор. Канцлерът, несъмнено, завоюва изборите, само че с един от най-слабите резултати за партията й в следвоенната ера (едва 33 % от гласовете), а ГСДП означи спад на 20.5 %.

Причината: внезапният напредък на крайната десница, с близо 13 % от гласовете на изборите, и връщането в Народното събрание на демократичната партия с напълно дясна стратегия.

Изгубилите

Отначало ГСДП си взеха записка от " глобата " на гласоподавателите против предходната " огромна коалиция " (от 2013 до 2017 г.), декларирайки, че желаят да са градивна съпротива преди да решат да създадат противоположен завой поради невъзможността за сформиране на държавно управление.

Симпатизантите на социалдемократите остават доста внимателни, демонстрира допитване, огласено в събота от седмичното сп. " Шпигел ". Едва 41.9 % от запитаните утвърждават новото съглашение с консерваторите. В по-широк проект, бъдещият червено-черен съюз ентусиазира единствено 35 % от интервюираните, до момента в който 49.7 на 100 го дефинират като " отрицателен или доста отрицателен ".

Внезапно опозицията се преизпълни с наслада. " Изгубилите изборите взеха решение да се преоткрият ", разяснява един от водачите на радикалната левица Дитмар Барч.

Консерватори и социалдемократи, от които по определение се чака да съставляват конкуриращи се политически платформи, към този момент управляваха дружно осем от последните 12 години. Сега те се готвят да прибавят към тях още четири, с риск да облагодетелстват още повече крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ).

Удължаването на този съюз " ще направи подарък на АзГ под формата на нови триумфи на задаващите се районни избори ", позволявайки на партията да води акция на тематика " не по врат, а по шия ", предизвести в събота политологът Вернер Пацелт във в. " Ханделсблат ".

И тримата партийни водачи, договорили съглашението в петък, обаче са с разтърсени от вътрешната страна позиции.

Отминал разцвет?

Позициите на социалдемократа Мартин Шулц са под въпрос след разгрома на парламентарните избори. Тези на лидера на ХСС Хорст Зеехофер, поканен да заеме министерски пост в Берлин, бяха оспорени в партията му от група съперници, обезпокоени от възхода на АзГ.

Колкото до канцлера, въпреки към този момент на хоризонта да не се обрисува сериозен кандидат за неин правоприемник, дебатите в партията й за времето " след Меркел " към този момент започнаха. Множество фрагменти от нейното придвижване приканват за " подмладяване " на управлението.

Германската стопанска система е във върхова форма, само че в политически аспект канцлерът изгуби точки след рецесията с бежанците, а управническият вакуум в Германия от септември насам не й беше от помощ.

През този интервал френският държавен глава Еманюел Макрон, за сметка на това, извърши пространството в европейски и интернационален проект с редица впечатляващи дипломатически начинания.

" По отношение на политическите начинания за Европа, Франция понастоящем води с 10 на нула, не трябва да оставяме резултата в това състояние ", означи със страдание неотдавна немският външен министър Зигмар Габриел.

" Ако съдим по (спада в) известността и отношението на публичното мнение, можем да заключим, че апогеят на Ангела Меркел е отминал ", споделя преподавателят по политология Оскар Нидермайер.

Дали при тези условия тя ще може да довърши нов четиригодишен мандат? " Ако си мисли за интереса на партията предвид на изборите, не би трябвало ", добавя политологът, залагайки на предварително отдръпване след две години./БТА/

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (226)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР