Коалицията между ГЕРБ, ДПС и БСП срещу изцяло машинното гласуване

...
Коалицията между ГЕРБ, ДПС и БСП срещу изцяло машинното гласуване
Коментари Харесай

ГЕРБ вкара в дневния ред прoeкта на БСП за връщане на хартиените бюлетини

Коалицията сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия против напълно машинното гласоподаване продължава с опитите си да върне хартиената бюлетина. За тази сряда законопроектът на социалистите за " смесено " гласоподаване е импортирано освен от тях, само че и от партията на някогашния министър председател Бойко Борисов.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия желаят да се върнат предходните текстове в Изборния кодекс, съгласно които гласоподавателите сами вземат решение дали да гласоподават с машина или с хартиена бюлетина. Това е подкрепено и от Движение за права и свободи. В момента в секциите с над 300 гласоподаватели се гласоподава единствено с машина, а в тези с по-малко – единствено с хартия.

Точките влязоха в дневния ред за сряда без да бъдат подлагани на гласоподаване в залата. Причината е, че през днешния ден е първата сряда на месеца, в която всяка парламентарна група има право да предложи по една точка от дневния ред. Така се стигна и до обстановката в която освен Българска социалистическа партия, само че и ГЕРБ предложи като такава точка планът на социалистите.

Миналата седмица управлението на Българска социалистическа партия се опита да включи връщането на хартиеното гласоподаване, само че предлагането не мина с помощта на гласа „ срещу “ на депутатът от тяхната. През последните години той интензивно работеше за разширение на машинния избор и, за разлика от Българска социалистическа партия, не е променял позицията си по тематиката.

Законопроектът на социалистите беше импортиран през април, само че до момента не беше обсъждан в пленарната зала. В процедура обаче се е трансформирало депутатите да се сещат да трансформират изборните правила, когато наближат избори. В случая „ Продължаваме промяната “ към момента не са намерили нужната им поддръжка, с цел да изпълнят връчения им мандат за сформиране на държавно управление, от ГЕРБ към този момент оповестиха, че ще върнат втория изследователски мандат, а шансът за сполучлив трети мандат наподобява незабележим. Така предварителният избор наподобява логически процес на обстановката.

Допреди няколко месеца Българска социалистическа партия беше една от партиите, които поддържаха сегашните правила в множеството секции да се гласоподава единствено с устройства. Тя подкепяше сегашните правила, които бяха признати през април предходната година. Тогава при гласуването в пленарната зала Георги Свиленски от Българска социалистическа партия беше един от бранителите на поправките и даже се обърна към ГЕРБ с думите " малко поживя вашата концепция да има машинно и хартиено гласоподаване по едно и също време ", като изясни и за какво съгласно него от партията на Бойко Борисов упорстват хартиеният избор да остане:

" Нали ви е ясно за какво желаете хартиеното гласоподаване? Защото единствено с хартиени бюлетини можете да печелите избори. Въведат ли се машините, пристигна ли честността в секциите, ГЕРБ в никакъв случай не може да завоюва – не избори, не първо място, а може би процентната преграда ".

Сега двете партии са дружно в настояването си за машинно и хартиено гласоподаване по едно и също време.

Както предвиждаше Георги Свиленски, фактически поддръжката за ГЕРБ се стопяваше с всеки идващ избор предходната година. Избирателната интензивност също падаше, а причина за това бе, че и гласоподавателите се измориха да вървят до урните през няколко месеца. И партията на Борисов надалеч не беше единствената, която загуби гласове.

Една от аргументите за коренната смяна в позицията на Българска социалистическа партия за хартиеното гласоподаване обаче е същата. На изборите през април 2021 г за пръв път от 20 години насам тя бе не втора, а трета мощ с 480 146 гласа, като губи съвсем половината от гласоподавателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 година (955 490 гласа) и се срутва даже под резултата си след злополуката с кабинета " Орешарски " през 2014 година (малко над 500 хиляди гласа). На вота през юли социалистите паднаха до 365 695 гласа, а на 14 ноември получиха едвам 267 817 гласа. Така сега социалистите даже не са трета, а четвърта политическа мощ в Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР