Коалицията имаше много конструктивен диалог по темата за Република Северна

...
Коалицията имаше много конструктивен диалог по темата за Република Северна
Коментари Харесай

Бориславова след срещата на коалицията: Действаме единно за РСМ

Коалицията имаше доста градивен разговор по тематиката за Република Северна Македония, препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тематика наложително ще мине през Народното събрание. Дотогава ще оставим дипломатите на Министерство на външните работи, които пазят българския интерес.

Това съобщи началникът на кабинета Лена Бориславова след съвещанието на съдружния съвет, провел се довечера в Министерския съвет.

Лена Бориславова сподели, че министър председателят Кирил Петков не е разговарял към момента с президента Румен Радев за нуждата от привикване на КСНС по тематиката за РСМ.

Това няма да е държавното управление и кабинетът, които ще предадат българския народен интерес. Абсолютно заставаме зад концепцията за необятна поддръжка, в случай че има стъпки по РСМ, сподели Лена Бориславова.

В отговор на въпрос на БГНЕС дали по време на съвета е регистриран някакъв прогрес в връзките с РСМ за миналите 6 месеца, Бориславова сподели: Министерство на външните работи работи и това, което е регистрирано е, че обединението ще работи единно на този стадий. Нека да оставим специалистите да работят и да намерят най-хубавия метод българският интерес да бъде предпазен.

Бориславова заяви, че ръководещите са обсъждали по какъв начин да се усъвършенства законодателната активност и нейното деяние.

Важно е да имаме актуализация на бюджета, съобщи Бориславова и акцентира, че тя е нужна, с цел да могат да бъдат въведени в действително осъществяване оповестените от държавното управление антикризисни ограничения.

Заложихме периоди по кое време актуализацията на бюджета би трябвало да постъпи в Народното събрание, заяви Лена Бориславова. Това би трябвало да бъде направено до края на месец юни.

От 6 до 10 юни ще се постараем промените в закона за бюджета да бъдат прегледани на първо четене в комисия, както и бюджетите на ДОО и на НЗОК, съобщи Бориславова.

Друга значима тематика, по думите на началника на кабинета довечера е била Планът за възобновяване и резистентност. До края на тази година 47-ото Народно събрание би трябвало да одобри над 20 законодателни промени, сподели още тя, определяйки ги като обществено чувствителни, засягащи дълго отлагани промени.

Разбрахме се на идващия съдружен съвет всеки да прегледа какви са законодателните промени и по този начин да не загубим европейски средства, сподели още Бориславова.

Началникът на кабинета заключи, че тазвечерният съдружен съвет е бил един от „ най-приятните” и ползотворни препоръки, които са се случвали до момента и добави, че обединението е твърдо решена да стартира да работи още по-добре дружно.

Относно българския „ Магнитски” Лена Бориславова сподели, че по тази тематика има доста начална работна група и тя не е наранена на съвета.

Разглеждат се доста разнообразни разновидности на законопроект. Това, което изтече в медийното пространство е законопроект, за който не съм виждала чернова, тъй че допускам, че Министерство на правораздаването ще имат още доста работа преди да забележим заключителен текст, върху който да проведем политическа полемика, съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков.

Фазата е толкоз начална, че няма съответен текст, върху който да се организират полемики. Не е изненада, че се работи по законопроект, който вкарва забранителни описи от Европейска комисия, само че е нечиста сделка какъв брой се уголемява неговия обсег и доколко се вкарват други ограничавания, по отношение на лица отвън тези описи, добави Бориславова. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР