Коалиция за живот без тютюнев дим и Сдружение България без

...
Коалиция за живот без тютюнев дим и Сдружение България без
Коментари Харесай

Искат пълна забрана на рекламите на тютюн

Коалиция за живот без тютюнев пушек и Сдружение " България без пушек " желаят цялостна възбрана на външната реклама на тютюневи произведения и в комерсиалните обекти.

Нашето изрично мнение е, че рекламирането на тютюневи произведения включва всяко едно комерсиално известие. Билбордове, афиши, плакати би трябвало да се забранят , безапелационни са участниците в обединението.

Всяка форма на реклама на тютюневи произведения, която младежите разпознават, усилва шанса да стартират да пушат със 7 %, демонстрират последните изследвания, които от Коалиция без тютюнев пушек и Сдружение " България без пушек " показаха на конференция в Българска телеграфна агенция.

 В Перник, Видин и Хасково пушат най-вече контрабандни цигари
В Перник, Видин и Хасково пушат най-вече контрабандни цигари

Най-много разкрити производства на незаконни цигари през 2018 година

" Външната реклама е нападателна ", счита доктор Маша Гаврилова от Коалиция за живот без тютюнев пушек.

На Министерство на здравеопазването и Министерство на стопанската система ще бъде показано ново предложение за ограничение на външната реклама, като крайната цел на специалистите е цялостна възбрана на рекламата на тютюневи произведения.

Предложенията включват възбрана на директното или индиректно разпространение на тютюневите произведения, възбрана на спонсорството на лица , ангажирани с произвеждане на тютюневи произведения, и излагането на цигари по лавици и витрини, като информацията за наличните произведения от потребителите да се открива по описи, на които се демонстрират цените им .

 Българските девойки пушат повече от момчетата
Българските девойки пушат повече от момчетата

Проблемът визира демографската рецесия

Според специалистите спонсорството и промоциите също нанасят щета на обществото. Те водят до стимулиране на продажбите, които изрично би трябвало да бъдат сведени до най-малко, означи Гаврилова.

Икономиката мъчно ще инициира такива промени, по тази причина разчитаме на Министерство на здравеопазването, добави тя.

 Около 1 милиарда души по света пушат ежедневно
Около 1 милиарда души по света пушат ежедневно

Тютюнопушенето предизвиква един на всеки 10 смъртни случая

Имаме единно единодушие с институциите, като идната стъпка е законовите промени да бъдат препоръчани от Министерски съвет , акцентираха специалистите. Последните данни от проучването на " Екзакта " демонстрират, че 71% от българите поддържат настоящата цялостна възбрана за тютюнопушене . Това окуражава Коалицията да насочи по-усилени дейности против рекламата на тютюна.

С 6% нараства делът на хората, които са срещу това подрастващите да виждат реклами на тютюневи произведения, като 79% от българските жители не са съгласни децата и подрастващите да виждат външни реклами на цигари . Най-много от тях са младежите.

" Тютюневата промишленост е доста мощна и не се скъпи да влага милиарди освен в реклама, само че и във въздействие на избрани хора ", съобщи доктор Михаил Околийски. Той разчита на политическа воля, с цел да успее страната ни да промени позицията си като първа по тютюнопушене в Европейски Съюз. СЗО се пробва да въздейства на страните членки с изменчив триумф . Като добра процедура той уточни Русия, която прекъсна всякаква реклама на тютюневи произведения. Проблемът е в това, че не се обръща внимание на публичното здраве и профилактиката , счита Околийски.

Според него България не може да се похвали с достижения на страни като Русия, Азербайджан, Литва и други за усилване на контрола върху тютюневия пушек. По думите му производителите на нагреваемите тютюневи произведения употребяват малки врати в закона и популяризират нападателно измежду младите техните артикули.

Околийски уточни, че рекламата стига и здравни уеб сайтове . " Добрият текст на закона е от огромно значение, с цел да нямат такива малки врати ", посочи той. Според него би трябвало да има цялостна възбрана на рекламата, както и цялостен надзор върху тютюнопушенето.

Тютюневата промишленост е насочена към младежите и е единствената, която създава артикул, който убива своите консуматори.

За да навакса, би трябвало да печели от младежите и дамите , разяснява Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев пушек по повод въведените картинки на цигарените опаковки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР