Коалиция За да остане природа в България направи флашмоб в

...
Коалиция За да остане природа в България направи флашмоб в
Коментари Харесай

Флашмоб пред Президентството: Да спасим гората от закона

Коалиция " За да остане природа в България " направи флашмоб в отбрана на горите пред Президентството тази заран. Природозащитниците упорстват президентът да наложи отчасти несъгласие на признатите промени в Закона за горите, с цел да не се отваря вратата за безконтролни сечи.

Според тях, на 27 януари, около значимите промени в Закона за горите, които е трябвало да подсигуряват повече бистрота при продажбата на дърва за огрев, Народното събрание е приело и редица противоречиви лобистки ремонти, които узаконяват противозаконни сечи и са в интерес на частни ловни ползи.

 Снимка: Bulphoto

От Коалицията показват и най-спорните съгласно тях ремонти в Закона за горите:

 Снимка: Bulphoto
премахва условието за маркиране на дърветата, подлежащи на сеч по ред и условия, избрани в наредбата за сечите, което ще направи отличаването на терен с противозаконна от терен със законна сеч съвсем невероятно, както за контролните органи, по този начин и за елементарните граждани; въвежда необятни учредения за сечи без издаване на разрешително за сеч по одобрен пример, в това число при положение на възможна бъдеща заплаха. Цели гори могат да изчезнат, в случай че представител на дадена администрация реши, че те съставляват риск (например от наводнение); разрешава основаването на нови държавни ловни стопанства " Тунджа " и " Кричим ", към чието придобиване посредством противоречивите ловни концесии към този момент имат апетити локални бизнеси; въвежда алтернатива средствата от " Фонд Инвестиции " на държавните горски предприятия да се употребяват за " създаване на хранилища за предпазване на дивечов фураж ". Практиката демонстрира, че сходна инфраструктура към този момент е била променяна и развивана в хотелска база.
 Снимка: Bulphoto

Природозащитниците припомнят, че противозаконната сеч в България и в този момент е между1/4 и 1/5 от дърводобива. Всяка огромна смяна на горското законодателство и на ръководството на горите би трябвало да се прави премислено и в необятен консенсус сред заинтригуваните страни - учени, горски стопанства, жители и бизнес. Такива промени наложително би трябвало да се вършат при вземане предвид задачите на закона и да лимитират оптимално свободата на преценка на изпълнителната власт, като по този метод спомагат за реда и законността в горския бранш. Приетите от Народното събрание промени на Закона за горите погазват правилата на транспарантното, професионално, стабилно и природосъобразно ръководство на горите. Тези промени дават доста повече независимост на изпълнителната власт , което ще докара до доста повече нарушавания в горите, в това число увеличение на противозаконния дърводобив, предизвестяват от неправителствената организация.

 Снимка: Bulphoto
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР